Ako na lepší spánok?

Ak je niečo, čo by ste v rámci vášho zdravia rozhodne nemali podceňovať, potom je to práve spánok. Ten je kľúčový pre správne fyzické a psychické funkcie tela. Spánok je pre telo doslova nenahraditeľným. Ovplyvňuje snáď všetky telesné funkcie, či už to je mozog, svaly, fyzická zdatnosť, pamäť, energia, atď. Nedostatkom spánku dochádza k závažným zdravotným problémom. Akým? To vám dnes prezradíme.

 

Čo má na svedomí dlhodobý nedostatok spánku?

Často spíte menej ako 7 hodín denne a hovoríte si, že spánok predsa nie je taký dôležitý? Potom by ste mali okamžite spozorniť. Dlhodobý nedostatok spánku môže mať totiž hneď množstvo negatívnych účinkov na fyzické a psychické zdravie jedinca. Niektoré z hlavných prejavov nedostatočného spánku zahŕňajú:

- kardiovaskulárne ochorenie

- hlad

- cukrovka

- horšie reflexy

 

Z tých bežnejších každodenných symptómov to potom môžu byť:

Horšia pamäť - zlý a nepravidelný spánok negatívne ovplyvňuje kognitívne schopnosti a pamäť. Stačí na to pár prebdených nocí. Našťastie má mozog a jeho funkcia schopnosť sa vrátiť späť do normálu. Opakované vystavovanie týmto situáciám rozhodne vášmu mozgu neprospieva. Na podporu sústredenia vám pomôže brain booster.

Zlá nálada - nedostatočný spánok môže viesť k vzniku úzkostí, depresií a zlej nálade. Tieto problémy sa nemusia prejaviť okamžite, ale v dlhodobom horizonte, kedy by ste svojmu telu nedopriali dostatočný spánok, je tu určité riziko psychických problémov.

Pleť - dlhodobým nedostatočným spánkom si zarábate na predchádzajúce vrásky. Presne tak. Okrem vrások to ale môžu byť aj iné kožné problémy. Spánková deprivácia má väčší vplyv na vašu pokožku a pleť, než si myslíte. Na podporu lepšieho spánku a normálnej hladine ženských hormónov, ktoré majú vplyv aj na kvalitu pleti si kúpte hormonálnu rovnováhu.

Spomalenejší metabolizmus - s nedostatkom spánku môže prísť aj zvýšená chuť do jedla. To však nie je všetko. Nekvalitným spánkom sa tiež zvyšuje riziko spomalenia metabolizmu. Doprajte telu dostatočný spánok a ono sa vám odvďačí v podobe správneho fungovania metabolizmu.

Horšia obranyschopnosť - áno, aj po jedinej nevyspalej noci môže byť vaša prirodzená obranyschopnosť narušená. Je tu väčšie riziko nákazy nachladnutím alebo iným vírusovým ochorením. Zároveň sa znižuje aj vaša fyzická výkonnosť a zdatnosť. S kvalitným spánkom máte aj dostatočné množstvo energie na celodenné fungovanie.

 

Tip: Ak chcete byť zdraví po celý rok, a to aj v zimnom chmúrnom počasí, vyskúšajte VENIRA multi komplex PRO s nadupaným zložením.

 

Čo robiť pre lepší spánok?

1. Udržujte pravidelný spánkový rozvrh

Snažte sa chodiť spať aj vstávať v rovnakú hodinu každý deň, a to aj cez víkendy. To napomáha nastaviť vnútorné biologické hodiny a zlepšiť kvalitu spánku. Tiež viac ako hodinu pred spánkom sa nevystavujte intenzívnemu svetlu z mobilných telefónov alebo televízie.

 

2. Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním

Pár hodín pred spánkom sa vyhnite intenzívnej fyzickej aktivite, ako je cvičenie a ďalším stimulujúcim činnostiam, ako je používanie elektronických zariadení. Radšej stavte na pokojné aktivity, ako je čítanie knihy, počúvanie upokojujúcej hudby alebo vykonávanie meditácie. Pred spaním si môžete pokojne aj zapáliť sviečku alebo použiť do kúpeľa relaxačnú soľ.

 

3. Vytvorte si vhodné prostredie pre spánok

Uistite sa, že v miestnosti, kde spíte, je tma, ticho a čistý vyvetraný vzduch. Dosť robí aj pohodlný matrac a vankúš.

 

4. Obmedzte konzumáciu kofeínu a alkoholu

Aj nadmerná konzumácia kofeínu a alkoholu môžu negatívne ovplyvniť váš spánok. Snažte sa ich preto obmedziť alebo ich vynechajte aspoň niekoľko hodín pred spaním.

 

5. Fyzicky aktivujte svoje telo

Pravidelná mierna až stredne intenzívna fyzická záťaž môže pomôcť zlepšiť spánok. Avšak cvičte najradšej v dopoludňajších a popoludňajších hodinách, pretože intenzívne cvičenie krátko pred spaním môže pôsobiť skôr stimulačne. Na cvičenie vám dokonale poslúži sada odporových gúm.

 

Doplnky stravy pre lepší spánok

Pre lepší a kvalitnejší spánok vám odporúčame taktiež užívať VENIRA zmes pre kvalitnejší spánok. Je to prírodný produkt obsahujúci zmes látok, ktoré prispievajú k zdravému spánku ak celkovo lepšej kvalite spánku. Jedná sa o drink so sladkou príchuťou višne a postačí vám iba jedna odmerka, ktorú jednoducho rozpustíte vo vode a vypijete.

 

Zmes pre kvalitnejší spánok:

- skracuje dĺžku zaspávania na minimum

- prehlbuje spánok a zvyšuje jeho vplyv na telesnú regeneráciu

- predlžuje a skvalitňuje najhlbšia fáza spánku

- podporuje zníženie stresu a úzkostí

- stimuluje prirodzenú hladinu melatonínu

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu