Čo by ste mali vedieť, než sa pustíte do chudnutia

O chudnutí už bolo napísané a povedané všeličo, ale napriek tomu je pre mnohých vysnívaná figúra nedosiahnuteľnou métou. To sa však dnešným článkom mení. Síce pre vás nemáme žiadnu zázračnú metódu, ale zato sme pre vás na nasledujúcich riadkoch zhrnuli tie najdôležitejšie informácie, ktorými sa musíte vyzbrojiť, než sa pustíte do boja s nadbytočnými kilami.

Ako často cvičiť pri chudnutí

Cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou chudnutia, ale dajte si pozor na to, aby sa z celého procesu nevytratila radosť. Cvičiť by ste totiž mali predovšetkým pre svoju fyzickú a psychickú pohodu.

Ako nováčikovia si dajte bacha najmä na to, aby ste neprepálili začiatok a cvičenie si hneď z kraja nesprotivili. Myslite na to, že pravidelný pohyb je rovnako dôležitý ako dostatočne dlhá regenerácia po tréningu.

A aké je teda optimálne množstvo tréningov v rámci týždňa? Konkrétne číslo vám dať bohužiaľ nemôžeme, pretože u každého bude iné s ohľadom na aktuálnu kondíciu, zdravotný stav a vytýčené ciele. Pre všetkých bez rozdielu však platí, že dané množstvo by malo byť z dlhodobého hľadiska udržateľné.

Skôr než na to, ako často cvičiť, sa na začiatku svojej cesty zamerajte na to, ako vlastne cvičiť. Odpoveď je v tomto smere jednoduchá – múdro. Kľúčový pre vás bude najmä optimálny výber cvikov a ich správne technické prevedenie.

Svoje snaženie môžete navyše podporiť VENIRA spaľovačom tukov, ktorý zefektívni vaše tréningy. Každá kapsula obsahuje 7 navzájom sa doplňujúcich účinných látok na podporu spaľovania tukov.

 

 

Tip: Nie ste si istí, ako na cviky po technickej stránke? Porozmýšľajte nad pomocou od trénera. Ten vás naučí, ako jednotlivé cviky správne previesť a pomôže vám so zostavením tréningového plánu.

 

Cvičíte radšej doma ako vo fitku?

Zefektívnite svoje tréningy s naším VENIRA setom odporovacích gúm, ktoré sú:

-skvelé na pretiahnutie celého tela

-vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých

-v troch rôznych záťažiach

-ľahké, skladné a prateľné

-zabalené v praktickom puzdre so sťahovacou šnúrkou

 

 

Tip: Pre začiatok odporúčame siahnuť po bielej gume s najmenším odporom. Po pár týždňoch pravidelného cvičenia už môžete zapojiť do tréningu zvyšné dve gumy a dať si poriadne do tela!

 

Ako správne jesť pri chudnutí

Začneme tým, čo rozhodne nerobiť. Nedržte drastické diéty, po ktorých možno rýchlo schudnete, ale kvôli jojo efektu sa ešte rýchlejšie dostanete späť na svoju pôvodnú váhu. Od začiatku vám musí ísť jednoznačne o zdravé chudnutie, pretože zlú (alebo žiadnu) stravu jednoducho nepretrénujete.

Ak je ideálna doba na to zmeniť/odľahčiť svoj jedálniček, tak práve teraz! Leto vám doslova hrá do kariet, tak to využite. Horúco potláča chuť do jedla, takže pravdepodobnosť, že budete dňom a nocou myslieť na sviečkovú alebo guláš, je takmer nulová.

Pestrá. Energeticky vyvážená. Bohatá na mikroživiny a makroživiny. Presne taká by mala byť vaša strava. Neviete si pod týmito pojmami predstaviť nič určitého? Pozrite na prehľad konkrétnych potravín nižšie.

Vláknina: Využite toho, že sú počas leta regály v predajniach plné sezónneho ovocia a zeleniny všetkých možných farieb i tvarov. Nielenže vás vláknina zasýti, ale konkrétne príjem ovocia a zeleniny pozitívne ovplyvňuje zloženie mikrobiomu ľudského organizmu. K ďalším významným zdrojom vlákniny patria strukoviny a celozrnné obilniny.

Bielkoviny: V každom jedle, ktoré si pripravíte by ste mali mať 20–40 gramov bielkovín. Avšak pozor! Bielkoviny môžete prijímať aj z iného zdroja než len z kuracieho mäsa pripravovaného na tisíc rôznych spôsobov. Siahnuť môžete aj po morských plodoch, rybách, vajciach, niektorých mliečnych výrobkoch (cottage syr, grécky jogurt, tvaroh), strukovinách a proteínových koktailoch, ktoré si môžete pripraviť napríklad v našom VENIRA shakeri so zásobníkom.

Sacharidy: Aby ste podali kvalitný športový výkon, potrebujete palivo, a práve tým sú pre vás sacharidy. Prijímať ich môžete napríklad z pečiva, ryže, zemiakov, cestovín, obilných vločiek, kukurice, quinoy, hrachu, šošovky a cícera.

Tuky: Nebojte sa tukov v potravinách. Verte, že bez nich by ste nespoznali dokonalé chute z rôznych kútov sveta. Svoj jedálniček by ste nemali ochudobniť najmä o extra panenský olivový olej (len na prípravu studenej kuchyne), avokádový olej a maslo ghí (na prípravu teplej kuchyne), vajcia, mäso, avokádo, orechy a olivy.

Nie nadarmo sa hovorí, že príprava je polovicou úspechu, a preto si pri zostavovaní svojho jedálnička dajte záležať. Neustále myslite na to, že aby išli kilá dole, váš energetický výdaj musí byť vyšší ako energetický príjem.

 

Čo jesť večer pri chudnutí

Nikdy nechoďte spať s plným žalúdkom. Pripravte si takú večeru, po ktorej vám nebude ťažko a ľahko ju strávite.

Prichystajte si zeleninový šalát bohatý na vlákninu a doplňte ho komplexnými sacharidmi, zdravými tukmi a bielkovinami. Aby to nebola nuda, nezostávajte iba pri jednej variácii šalátu, az vymýšľania kombinácií surovín a chutí si urobte taký svoj malý večerný rituál. Na začiatok môžete vyskúšať populárny Jennifer Aniston šalát, ktorý si herečka chystala po celých desať rokov natáčania seriálu Priatelia.

Ako na chudnutie efektívne alebo čo robiť, keď sú vaše chute silnejšie ako pevná vôľa

Verte, že aj bez náročného boja môžete byť vy tou osobou, ktorá bude mať kontrolu nad celou situáciou – nie jedlo nad vami. S VENIRA hunger blocker bude záchvatové prejedanie minulosťou. Garcínia kambodžská vám v kombinácii s chrómom pomôže zahnať pocit hladu a navodiť príjemný pocit sýtosti.

 

Ako naštartovať chudnutie v 7 bodoch

1. Určite si cieľ, ktorý chcete dosiahnuť.

2. Zostavte si dlhodobo udržateľný plán cvičenia, do ktorého zahrňte aj regeneráciu.

3. Nasledujte pravidlá zdravého taniera a dodržujte pitný režim.

4. Zaznamenávajte svoj progres, vďaka ktorému si udržíte motiváciu.

5. Netlačte na seba a na celý proces si doprajte dostatok času.

6. Psychicky sa pripravte na to, že všetko nemusí ísť vždy podľa plánu.

7. Nevzdávajte to a vytrvajte.

 

Asi je vám po prečítaní dnešného článku jasné, že si pri chudnutí otestujete svoju schopnosť vytrvať a budete potrebovať všetko odhodlanie sveta. Nakoniec ale uznáte, že to stálo za to. Odmenou vám totiž bude vaša zdravšia, fyzicky zdatnejšia a spokojnejšia ja. Tak hurá do toho!

 

  

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu