Menštruácia ako prirodzená súčasť každej ženy. Čo ste o nej nevedeli?

Menštruácia je prirodzenou súčasťou života každej ženy, ale zatiaľ čo niektoré z nich by ani nespoznali, že ju vôbec majú, iné ju prežívajú v hrozných bolestiach. O tom, čo sa počas menštruácie odohráva v tele, čo jej priebeh zhoršuje a ako zmierniť nepríjemné bolesti, sa dočítate v dnešnom článku.

 

Čo je to menštruácia a ako dlho trvá?

Menštruácia je jednou z fáz menštruačného cyklu a začína sa objavovať v reprodukčnom období, teda medzi dospievaním a menopauzou. Samotný menštruačný cyklus definujeme ako proces, počas ktorého vo vaječníkoch dozrieva vajíčko. To je následne dopravené do vajíčkovodu, a pokiaľ nie je oplodnené spermiou, je z tela vylúčené von, čo sa prejavuje krvácaním.

Menštruačný cyklus trvá približne 28 dní +/- týždeň. Bežná je teda dĺžka v rozmedzí od 21 do 35 dní. Priebeh samotnej periódy je potom úplne individuálny, ale obvykle trvá tri až sedem dní. Krvácanie sa počas menštruácie mení - zatiaľ čo na začiatku je silnejšie, ku koncu výrazne zoslabne. Najsilnejší býva spravidla druhý deň.

 

Priebeh menštruácie

Je práve tá časť mesiaca, kedy máte bolesti v podbrušku, zmeny nálad, zvýšenú chuť na sladké, ste podráždené alebo trpíte nadmerným vyčerpaním? Práve najskôr prechádzate tzv. predmenštruačným syndrómom (skrátene PMS), ktorý samotnej perióde predchádza. Viac sa o predmenštruačnom syndróme aj o jeho ďalších najčastejších príznakoch môžete dočítať v našom článku.

Celý menštruačný cyklus je potom rozdelený do 4 fáz, z ktorých každá ovplyvňuje psychický aj fyzický stav ženy:

Menštruačná - trvá 1. až 5. deň cyklu a v tomto období nastáva obvyklé krvácanie. Prvá fáza je tiež typická bolesťami v podbrušku a nepríjemnými pocitmi. Ženy majú obvykle menšiu potrebu komunikovať, uzatvárajú sa do seba a sú unavené. Dochádza k prudkému poklesu hormónov estrogénov a progesterónu v tele žien. Po celú dobu menštruačného cyklu by ženy mali dbať na dostatočnú intímnu hygienu, ktorá im dodá nielen pocit čistoty ale aj potrebný komfort.

Folikulárná - začína súbežne s fázou menštruačnou, ale trvá dohromady 14 dní. V priebehu je vylučovaný hormón, ktorý stimuluje rast vaječných buniek vo vaječníkoch a vybraný folikul začne rásť až do podoby hotového vajíčka. V tejto fáze sú ženy väčšinou optimistické, spoločenské a púšťajú sa do nových vecí. Pokiaľ by ste si chceli tento komfort udržať nielen v tomto období, ale po celý rok, vyskúšajte hormonálnu rovnováhu.

Ovulačná - trvá zhruba tri dni, a predstavuje teda najkratšiu fázu z celého menštruačného cyklu. Tu dochádza k uvoľneniu dozretého vajíčka z prasknutého folikulu do vajíčkovodu. Ženy často vyjadrujú lásku a starajú sa o druhých. Pokiaľ sa aktívne snažíte otehotnieť, potom je práve teraz pre vás tá pravá chvíľa, máte totiž najväčšiu šancu!

Luteálná - nastáva po ovulácii, kedy sa folikul premieňa na žlté teliesko. Pokiaľ nedôjde k oplodneniu vajíčka, teliesko zaniká a cyklus sa uzavrie a začne nový, ktorý začína opäť krvácaním. V tejto fáze sú ženy vášnivé a sprevádza ich sexuálna túžba. Na udržanie kvalitného sexuálneho života vám dokonale poslúži VENIRA sex booster.

 

Čo pomáha zmierniť menštruáciu?

Horčík

Má relaxačný účinok na nervy a svaly, ktoré sú zapojené do menštruačného cyklu, a tým podporuje zmiernenie bolesti. Magnesium prispieva aj k obmedzeniu nežiaducich prejavov menštruácie, kam patrí okrem bolestí aj zadržiavanie vody.

 

Rybí olej a vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B prispievajú k posilneniu nervovej sústavy, a preto sa užívajú pri psychickom a fyzickom vypätí najmä počas prvej fázy cyklu. Ďalej tiež posilňujú organizmus, a tým pádom pozitívne ovplyvňujú priebeh menštruácie alebo pomáhajú zmierniť únavu a vyčerpanie.

So znížením bolesti počas periódy vám pomôže aj rybí olej, respektíve omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na správnom fungovaní ženského organizmu a z dlhodobého hľadiska môžu prispieť k zachovaniu pravidelného menštruačného cyklu.

 

Ľahké cvičenie

Menej namáhavým cvičením v pomalšom tempe môžete prispieť k zníženiu menštruačných bolestí a zmierneniu predmenštruačného syndrómu. Odporučíme vám predovšetkým jogu, pilates, ale nič nepokazíte ani posilňovaním, ktoré nebude zamerané na brušné svalstvo a chrbát. Pri cvičení môžete využiť praktickú podložku na cvičenie. Vďaka vyplaveným endorfínom sa vám zlepší nielen nálada, ale aj zo seba budete mať dobrý pocit.

 

Tip: Pozitívny vplyv na menštruáciu má aj prírodný doplnok stravy VENIRA menštruácie. Bol vyvinutý špeciálne pre ženy, ktoré pred začiatkom menštruácie av jej priebehu trápia nepríjemné pocity.

 

Oneskorenie menštruácie

O oneskorenej menštruácii hovoríme v prípade, keď sa perióda nedostaví ani týždeň po jej bežnom začiatku. Mnoho žien napadne inštinktívne, že je dôvodom tehotenstva, ale príčin v skutočnosti existuje oveľa viac.

Ide o:

Užívanie antikoncepcie - v prípade, že antikoncepciu užívate dlhodobo, môže byť vaša menštruácia veľmi slabá alebo môže dokonca úplne vymiznúť.

Hormonálna nerovnováha - obzvlášť nedostatok hormónu gestagénu, ktorý je produkovaný žltým telieskom vo vaječníku v priebehu druhej fázy cyklu.

Stres a psychická nepohoda – nadmerné a časté vystavovanie sa stresovým situáciám môže mať vplyv aj na oneskorenie menštruácie.

Prudký úbytok na váhe – či už chudnete z dôvodu žiadúceho úbytku hmotnosti alebo sa jedná o zdravotný problém.

Nedostatočná výživa - správna a vyvážená strava doplnená o prírodné vitamíny a doplnky stravy je základ.

Nadmerná fyzická záťaž - je pre telo nežiaduce rovnako ako stres a psychická nepohoda.

Ochorenie reprodukčnej sústavy - napríklad syndróm polycystických ovárií.

Počínajúca menopauza - nastávajúce okolo 50 roku.

 

Ako vyvolať menštruáciu pri oneskorení?

Ak máte 100% istotu, že nie ste tehotná, potom môžete buď navštíviť svojho gynekológa, ktorý pomôže odhaliť príčinu oneskorenia a pomocou injekcie podporiť jej vyvolanie alebo môžete skúsiť niektorú z babských rád.

S vyvolaním menštruácie vám môže pomôcť:

- čaj z byliniek pripravený z nechtíka lekárskeho, pupalky dvojročnej, ľubovníka bodkovaného alebo alchemilku obyčajného

- menej intenzívne cvičenia, ako je cyklistika, pomalý beh, jóga alebo pilates

- kombinácia horúceho kúpeľa a červeného vína, ktorá napomáha k roztiahnutiu ciev a rozprúdeniu krvného obehu

 

Ako oddialiť menštruáciu?

Vaša perióda je presná ako hodinky a vy by ste ju potrebovali oddialiť napríklad kvôli dlho plánovanej dovolenke? Potom záleží predovšetkým na tom, či užívate antikoncepciu.

V prípade, že antikoncepciu neužívate, potom budete musieť navšíviť svojho gynekológa, ktorý vám predpíše hormonálne tablety, ktoré začnete užívať ešte pred očakávaným začiatkom periódy a potom po celú dobu požadovaného oddialenia.

Ak užívate hormonálnu antikoncepciu, bude záležať na ich konkrétnom type, a preto vám dôrazne odporúčame konzultáciu s gynekológom, ktorý vám navrhne najlepší možný postup s ohľadom na hormonálnu antikoncepciu, ktorú vám predpísal.

Myslite však na to, že každý zásah do prirodzeného menštruačného cyklu môže spôsobiť problémy. Samozrejme sa môže stať, že na vás oddialenie nebude mať žiadny negatívny vplyv, ale rovnako si môžete rozhodiť hladinu hormónov.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu