Rybí alebo morský kolagén, kompletný sprievodca

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo robí vašu pokožku takou jemnou a pružnou, vaše vlasy takými silnými a lesklými a vaše nechty takými pevnými? Odpoveďou je kolagén, bielkovina, ktorá tvorí základ spojivových tkanív. S pribúdajúcim vekom sa však produkcia kolagénu v našom tele spomaľuje, čo ovplyvňuje vzhľad a zdravie našej pokožky, vlasov a nechtov, preto je dôležité pravidelne dodávať telu kolagén vo forme doplnkov stravy. Existuje niekoľko druhov kolagénu - rybí, hovädzí a bravčový. Váhate, ktorý kolagén si vybrať? Ak chcete získať predstavu o ich výhodách a rozdieloch a zároveň sa dozvedieť o populárnom morskom kolagéne, pokračujte v čítaní článku.

 

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v spojivových tkanivách v celom ľudskom tele. Je to najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele a zohráva kľúčovú úlohu v mnohých dôležitých telesných funkciách. Kolagén zabezpečuje pevnosť a pružnosť kostí, chrupaviek, väzov, šliach a kože. Podieľa sa aj na hojení rán a regenerácii tkanív. Hoci naše telo dokáže kolagén produkovať samo, jeho množstvo v tele sa vekom znižuje. Na udržanie pevnej, hladkej a pružnej pokožky a pre zdravie vlasov, nechtov a kostí sa odporúča užívať kolagén vo forme doplnkov stravy, a to buď vo forme nápojov, kapsúl, tabliet alebo žuvacích cukríkov v tvare srdca, ideálne od 25. roku života.

 

Funkcie kolagénu v tele

Kolagén zabezpečuje pevnosť a odolnosť kostí, chrupaviek, šliach, väzov a kože, pomáha udržiavať tvar týchto tkanív a zároveň im umožňuje plniť ich mechanické funkcie. Hojí rany, aby sa mohlo vytvoriť nové tkanivo. Tvorí dôležitú súčasť keratínu, bielkoviny, z ktorej sú zložené vlasy a nechty, a pomáha ich udržiavať silné a zdravé. Je dôležitou súčasťou chrupavky, ktorá absorbuje nárazy a chráni kĺby, čím pomáha predchádzať artritíde a iným degeneratívnym ochoreniam kĺbov. Zohráva dôležitú úlohu pri zvlhčovaní pokožky tým, že viaže vodu a dodáva pokožke plnosť a pružnosť.

 

Typy a rozdelenie kolagénu

V súčasnosti je známych viac ako 27 typov kolagénu, ktoré sa líšia štruktúrou, vlastnosťami a funkciami, pričom najdôležitejší je kolagén typu 1, ktorý tvorí 90 % kolagénu v organizmoch. Nachádza sa v koži, kostiach, zuboch a šľachách. Ďalším dôležitým typom je kolagén typu II, ktorý sa nachádza aj v chrupavkách a podporuje naše kĺby. Tretí typ skupiny kolagénu sa nachádza vo svaloch, tepnách a orgánoch. Kolagén typu 4 tvorí rohovku, pokožku a vlasy

 

Aké formy kolagénu existujú v doplnkoch stravy a kozmetike?

Kolagén v prášku

- najobľúbenejšia forma kolagénu 

- ľahko sa rozpúšťa vo vode, džúse alebo smoothie

- rýchlo sa vstrebáva, takže je ideálny pre tých, ktorí chcú prijať kolagén čo najrýchlejšie a najefektívnejšie

- môžete ho dostať buď v dozičke s odmerkou, alebo vo vrecúškach

- môžete si vybrať neochutený alebo ochutený kolagén v závislosti od vašich preferencií

 

Kolagén ako kapsule

- pohodlná a prenosná forma

- ľahko sa prehĺta

- dávkovanie je vopred odmerané

- vhodné pre ľudí, ktorí nemajú radi kolagén v prášku

 

Kolagénové tablety

- ďalšia pohodlná a prenosná forma

- ľahko sa prehĺtajú

- dávkovanie je vopred odmerané

- môže obsahovať ďalšie zložky, ako sú vitamíny alebo minerály

 

Kozmetika s kolagénom

- kolagén sa nachádza v krémoch, sérach a pleťových maskách

- aplikuje sa lokálne na pokožku

- účinne hydratuje a spevňuje pokožku

 

 

Ako sa prejavuje nedostatok kolagénu v tele?

Nedostatok kolagénu v tele sa môže prejavovať rôznymi príznakmi, ktoré postihujú rôzne časti tela. Ak trpíte hlbokými vráskami a ovisnutou pokožkou, na vine môže byť nízka hladina kolagénu v tele, pretože práve kolagén zabezpečuje pružnosť a pevnosť pokožky. Suchá, šupinatá a svrbivá pokožka náchylná na pomalšie hojenie a väčšie riziko vzniku jaziev môže byť tiež spôsobená nízkou hladinou kolagénu. Ak pociťujete bolesť, stuhnutosť a znížený rozsah pohybu v kĺboch, zvážte užívanie doplnkov stravy s kolagénom, ktoré vám pomôžu zmierniť alebo znížiť tieto problémy a zároveň znížiť riziko vzniku artritídy, degeneratívneho ochorenia kĺbov alebo zabrániť zvýšenému riziku zlomenín. Nedostatok kolagénu v tele pocítite aj na vlasoch, ktoré sa môžu začať lámať, trhať a pomalšie rásť.

 

Čo je rybí alebo morský kolagén?

Rybí kolagén, známy aj ako morský kolagén, je typ kolagénu, ktorý sa získava z kože a kostí rýb, najčastejšie lososa, tilapie a tresky, a skladá sa predovšetkým z kolagénu typu I a II, ktorý sa nachádza najmä v kostiach a chrupavkách. Vďaka svojej nízkej molekulovej hmotnosti a rýchlej vstrebateľnosti je vysoko biologicky dostupným variantom kolagénu vhodným pre zdravie pokožky a vlasov.

 

Dôležité vlastnosti rybieho kolagénu

Nižšia molekulová hmotnosť: rybí kolagén má menšie molekuly ako hovädzí a bravčový kolagén, ktoré sa ľahšie vstrebávajú do tela a prenikajú hlboko do kožného tkaniva.

Vysoký obsah prolínu a hydroxylyzínu: Tieto aminokyseliny podporujú tvorbu kolagénu v tele a zvyšujú jeho biologickú dostupnosť.

Hypoalergénny: Rybí kolagén je vhodný aj pre ľudí s citlivou pokožkou, pretože je menej pravdepodobné, že spôsobí alergickú reakciu.

 

Rybí vs. hovädzí vs. bravčový kolagén

Všetky druhy kolagénu - rybí, hovädzí a bravčový - poskytujú vášmu telu množstvo prospešných účinných látok, ktoré vám pomáhajú zostať zdravými a krásnymi. Výber typu kolagénu závisí výlučne od vašich individuálnych potrieb a preferencií. Každý typ kolagénu ponúka pre vaše telo významné výhody a pomôže vám mať zdravé a krásne vlasy, nechty, pokožku a kosti

 

Rybí kolagén

Kolagén vhodný pre pokožku: vďaka menším molekulám sa ľahko a rýchlejšie vstrebáva a preniká hlboko do kožného tkaniva. Dodáva pokožke hydratáciu, pružnosť a pevnosť, redukuje vrásky a jemné linky.

Podporuje vlasy a nechty: posilňuje vlasy a nechty, zabraňuje ich lámaniu a štiepeniu.

Vhodný pre citlivú pokožku: Hypoalergénne vlastnosti minimalizujú riziko alergickej reakcie.

Podporuje hojenie rán: urýchľuje a zefektívňuje hojenie rán.

 

Hovädzí kolagén

Ideálny pre kĺby a kosti: vysoký obsah prolínu a glycínu stimuluje tvorbu chrupaviek a kostí, čím zmierňuje bolesť a stuhnutosť kĺbov a zároveň znižuje riziko osteoporózy.

Obsahuje viac chondroitínu a glukozaminoglykánov: Podporuje zdravie kĺbových chrupaviek a znižuje zápaly.

Bohatý na kolagén typu IV: Dôležitý pre zdravie ciev a črevných stien.

 

Bravčový kolagén

Všestranný: Je vhodný pre pokožku, vlasy, kĺby a kosti.

Obsahuje kolagén typu I, III a IV: podporuje rôzne telesné funkcie, od pružnosti pokožky až po zdravie kostí.

Bohatý na elastín: zabezpečuje pružnosť a pevnosť spojivových tkanív.

 

Všetky typy kolagénu majú pre vaše telo mnoho výhod. Záleží teda len na vašich preferenciách. Ak ste pesko-vegetarián a do svojho jedálnička zaraďujete len ryby, morský kolagén môže byť pre vás ten pravý. Ak chcete dosiahnuť zdravšie vyzerajúcu pleť, hĺbkovo hydratovanú pokožku a zníženú hĺbku vrások, siahnite tiež po morskom kolagéne. Ak vám ide predovšetkým o zlepšenie zdravia čriev, zdravia kĺbov a zvýšenie vitality a sily, vyberte si bravčový alebo hovädzí kolagén

 

 

VENIRA morský kolagén pre vlasy, nechty a pokožku

Stále váhate, či vyskúšať morský alebo rybí kolagén? Čítajte ďalej a dozviete sa všetky jeho výhody a úžitok, ktorý prinesie vášmu telu, vlasom, nechtom a pokožke.

 

1. Dobre sa vstrebáva 

Hoci sa bravčový aj hovädzí kolagén dobre vstrebávajú, morský kolagén je až 1,5-krát lepšie vstrebateľný vďaka svojej najmenšej veľkosti častíc a najnižšej molekulovej hmotnosti, ktoré mu umožňujú ľahšie prechádzať cez črevnú stenu do krvi, čím zabezpečuje rýchlejšiu výživu tkanív

 

2. Má schopnosti proti starnutiu

Morský kolagén obsahuje až 4000 mg 100 % bioaktívneho hydrolyzovaného morského kolagénu Naticol®, ktorý priaznivo pôsobí na vzhľad a výživu pokožky. Okrem toho obsahuje kyselinu hyalurónovú, ktorá pomáha vypĺňať jemné linky a vrásky a pomáha hydratovať pokožku. Vitamín C obsiahnutý v rybom kolagéne podporuje rýchlejšie vstrebávanie kolagénu a zabezpečuje, aby boli účinky kolagénu viditeľné na pokožke, vlasoch a nechtoch

 

3. Vyživuje kĺby a väzy

Kolagén je hlavnou bielkovinou chrupavky, tkaniva, ktoré pokrýva konce kostí v kĺboch a absorbuje nárazy. Rybí kolagén obsahuje špecifické aminokyseliny, ako sú prolín a hydroxylyzín, ktoré stimulujú tvorbu chrupavky v tele. Primeraná tvorba chrupavky je nevyhnutná pre zdravé a funkčné kĺby. Morský kolagén má zároveň aj protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú znižovať zápal v kĺboch a zmierňovať bolesť a stuhnutosť, a zároveň podporuje tvorbu kolagénu vo väzoch, čím zvyšuje ich pružnosť a znižuje riziko zranenia. Stimuluje tiež produkciu synoviálnej tekutiny, čím zlepšuje mazanie kĺbov a znižuje ich trenie.

 

4. Podporuje zdravie a krásu nechtov, vlasov a pokožky

Rybí kolagén obsahuje špecifické aminokyseliny, prolín a hydroxylyzín, ktoré stimulujú produkciu telu vlastného kolagénu, čo vedie k pevnejším nechtom, pružnejším vlasom a pokožke s menším počtom vrások. Má tiež schopnosť viazať vodu, čím hydratuje pokožku zvnútra aj zvonka. Hydratovaná pokožka je pružná, jemná a menej náchylná na tvorbu vrások. Hydratácia vlasov a nechtov je dôležitá pre ich zdravý vzhľad a odolnosť.

 

5. Obsahuje kyselinu hyalurónovú, MSM, vitamín C a 6 ďalších účinných látok

Vitamín C v rybom kolagéne pomáha lepšiemu vstrebávaniu kolagénu a zároveň podporuje prirodzenú tvorbu kolagénu v tele. Morský kolagén obsahuje aj kyselinu hyalurónovú, ktorá pomáha hydratovať pokožku, udržiavať ju pružnú a pevnú a pomáha vyhladzovať jemné linky a vrásky. Obsahuje aj metylsulfonylmetán alebo MSM, organickú síru, ktorá sa prirodzene vyskytuje v zelenine, ovocí, obilninách alebo mlieku. MSM pomáha udržiavať správnu funkciu bielkovín, zdravie spojivového tkaniva kĺbov a kože, zdravie vlasov, svalov a nechtov

 

6. Neobsahuje cukor, lepok a laktózu

Neobsahuje cukor, lepok ani laktózu, takže si výhody rybieho kolagénu v strave môžete užívať aj pri celiakii alebo neznášanlivosti laktózy

 

7. Vhodný pre citlivú pokožku

Jeho hypoalergénne vlastnosti minimalizujú riziko alergických reakcií, preto je morský kolagén vhodný aj pre veľmi citlivú pokožku

 

8. Môžete ho kombinovať s kapsulami na vlasy, nechty, pokožku

Bez ohľadu na typ instantného kolagénového nápoja ho odporúčame užívať spolu s kapsulami VENIRA na vlasy, nechty a pokožku. Zloženie kolagénov vo forme prášku a kapsúl bolo vyvinuté tak, aby sa ich účinok vzájomne posilnil. Ak užívate kapsule aj kolagénový prášok súčasne, dajte si nápoj kedykoľvek počas dňa a kapsule užívajte každé ráno a večer, ideálne pred, počas alebo tesne po jedle, aby sa vďaka nastavenému tráveniu lepšie vstrebali všetky účinné kolagénové látky

 

9. Nemá žiadnu príchuť a môžete ho primiešať do svojich obľúbených jedál

Vďaka tomu, že rybí kolagén nemá žiadnu chuť, môžete ho užívať so svojimi obľúbenými nápojmi alebo jedlami a oceníte ho, ak máte problémy s prehĺtaním tabliet a kapsúl. Ľahko sa užíva a nebudete cítiť žiadne rybie podtóny. 

Ak však máte radi ochutené kolagény, máme pre vás aj morský kolagén s príchuťou jahôd.

 

 

Ako správne používať hydrolyzovaný rybí kolagén?

Nápoj obsahuje celkovo 30 dávok, čo je liečba na 30 dní. Nasypte jednu odmerku do prázdneho pohára, zalejte 200-500 ml studenej vody, dôkladne premiešajte a počkajte aspoň 1 minútu. Jeho zloženie je čisto prírodné, takže nie je potrebné robiť prestávku medzi jednotlivými baleniami. Po skončení jedného balenia môžete ľahko nadviazať ďalším.

 

Zaradenie rybieho alebo morského kolagénu do stravy 

Morský kolagén Venira je bez chuti, a preto má v kuchyni široké využitie. Môžete ho pridať do: 

1. Smoothies: Ani si nevšimnete, že spolu s lahodným ovocným nápojom prijímate aj kolagén. 

2. Kaše: Primiešajte kolagén do raňajkovej kaše. Pridajte vysokopercentnú čokoládu, arašidové maslo a ovocie podľa chuti a máte sladké, chutné a výživné raňajky plné kolagénu, ktorý vám pomôže na ceste k zdravej pokožke, vlasom a nechtom.

3. Do vody: Počas teplých dní si môžete pripraviť osviežujúci kolagénový nápoj. Dajte dávku kolagénu do pohára, pridajte vodu a premiešajte. Potom pridajte kocky ľadu a ovocie podľa vlastného výberu. Voila! Máte pripravený zdravý a osviežujúci nápoj na horúce dni. 

4. Pridajte do čaju alebo kávy: Ráno sa nezaobídete bez svojej obľúbenej kávy alebo čaju? Vychutnajte si svoj obľúbený ranný nápoj spolu s kolagénom. Len sa uistite, že nie sú príliš horúce. Neprekračujte 60 stupňov, aby si kolagén zachoval všetky svoje účinné látky.

5. Do bľúbených jedál: Ako však bolo uvedené vyššie, dávajte si pozor na teplotu jedla, pretože by mohlo dôjsť k strate účinnosti látok obsiahnutých v kolagéne. 

 

 

Vyskúšajte ďalšie produkty s kolagénom na pleť a vlasy

Okrem kolagénu vo forme doplnkov stravy môžete na starostlivosť o zdravie a krásu svojej pokožky a vlasov používať aj kolagénové šampóny, kondicionéry, séra alebo krémy, prípadne vyskúšať vegánsky kolagén alebo špeciálny kolagén pre tehotné matky.

Vegánsky kolagén: je vyrobený zo 100 % zo zdrojov, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu, a je teda čisto rastlinného pôvodu. Napriek tomu, že pochádza zo špeciálnej zmesi vybraných druhov zeleniny, najmä brokolice a mrkvy, dokáže telu dodať všetky potrebné živiny a aminokyseliny, a preto je ideálny pre ľudí s citlivou pokožkou a tých, ktorí sa z etických dôvodov vyhýbajú živočíšnym produktom.

Kolagén pre tehotné a dojčiace matky: je jeden z najsilnejších kolagénových nápojov na trhu v špeciálnej verzii pre tehotné a dojčiace matky. Obsahuje 8 500 mg 100 % bioaktívneho hydrolyzovaného kolagénu v každej dennej dávke a 11 ďalších účinných látok (vrátane kyseliny hyalurónovej a vitamínu C) pre 100 % bezpečné a maximálne využitie

Šampóny a kondicionéry s kolagénom: poskytujú vlasom hydratáciu a hĺbkovú regeneráciu, zanechávajú ich zdravé, lesklé a hodvábne hladké. Vlasové prípravky s kolagénom poskytujú okamžitú výživu a pomáhajú pri známkach poškodenia v podobe krepovatenia, lámania a krepovatenia. Uľahčujú tiež rozčesávanie vlasov a opravu poškodených miest. 

Kolagénový krém: zlepší pevnosť vašej pokožky až o 50 %, výrazne zlepší pružnosť a pevnosť pokožky aj na krku a v oblasti očí a zníži počet a závažnosť vrások. Podráždenú pokožku upokojuje a zároveň ju hydratuje. 

Intenzívne kolagénové sérum: obsahuje hydrolyzovaný kolagén a 9 ďalších účinných látok vrátane extraktu z morských rias. Sérum pomáha vyhladzovať jemné linky na pleti a redukovať hlboké vrásky. Udržuje prirodzené pH pleti, stimuluje tvorbu kožných buniek a je vhodné aj ako podklad pod make-up

 

Čo si z článku vziať?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v spojivových tkanivách v celom ľudskom tele a zabezpečuje pevnosť a pružnosť kostí, chrupaviek, väzov, šliach a kože. Podieľa sa aj na hojení rán a regenerácii tkanív a má pozitívny vplyv na zdravie a krásu vašich vlasov, nechtov a pokožky. Telo dokáže kolagén produkovať samo, avšak od 25. roku života sa množstvo kolagénu v tele znižuje a jeho produkcia sa spomaľuje, preto je vhodné zaradiť kolagén vo forme doplnkov stravy

Ktorý typ kolagénu si vyberiete, je len na vás. Rybí, hovädzí a bravčový kolagén majú mnoho priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Rybí kolagén sa získava z kože a kostí rýb, najčastejšie z lososa, tilapie a tresky. Jeho veľkou výhodou je najmenšia veľkosť častíc a najnižšia molekulová hmotnosť, vďaka čomu ľahšie prechádza cez črevnú stenu do krvi a poskytuje až 1,5-krát rýchlejšiu výživu tkanív ako iné druhy kolagénu. Je tiež vysoko hypoalergénny, a preto je vhodný pre veľmi citlivú pokožku. Je vhodný aj pre pesko-vegetariánov, ktorí do svojho jedálnička zaraďujú len ryby. Rybí kolagén si môžete primiešať do kaše s ovocím, kávy a čaju, smoothies, čistej vody alebo do svojho obľúbeného jedla. Dbajte však na to, aby teplota jedla nepresiahla 60 stupňov, aby si kolagén zachoval všetky účinné látky

Ak ste vegetarián alebo vegán, vyskúšajte vegánsky kolagénový nápoj vyrobený zo špeciálnej zeleniny. Ak ste tehotná alebo dojčiaca mamička, môžete vyskúšať kolagénový nápoj pre tehotné a dojčiace mamičky. Odporúča sa tiež používať kolagénové šampóny, kondicionéry, séra a krémy, ktoré zabezpečia hladkú pokožku a lesklé vlasy

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu