Trápi vás únava a zle sa sústredíte? Užívajte horčík

Ide o nenahraditeľný minerál pre naše telo. Je súčasťou až 360 biochemických reakcií a závisí na ňom takmer všetky telesné systémy. Bohužiaľ ho väčšina ľudí zabúda užívať alebo užívajú príliš malé dávky a ešte v nevstrebateľných formách. Pritom deficit horčíka môže priniesť hneď niekoľko zdravotných problémov. Ste často unavení a vyčerpaní? Zle sa vám zaspáva a trápia vás svalové kŕče? Alebo sa zle sústredíte a ste podráždení? Viete, že toto všetko môže byť spôsobené nedostatkom horčíka? Je jedným z najviac zastúpených minerálov v našom tele.

 

Aké môžu byť príznaky nedostatku horčíka?

Ide predovšetkým o:

- podráždenosť a nervozita

- zlá nálada a depresia

- častá únava a zlá kvalita spánku

- svalové kŕče a časté bolesti hlavy, búšenie srdca

- problémy s koncentráciou

- náchylnosť k stresu

- padanie vlasov, lámavosť nechtov a vlasov

 

a mnoho ďalšieho.

 

Tip: O chýbajúcom horčíku as ním súvisiacim vypadávaním vlasov si môžete prečítať v našom článku.

 

Ako nedostatok horčíka vznikne?

Pýtate sa, ako vlastne taký nedostatok horčíka vznikne? Veľmi jednoducho. Deficit horčíka si väčšinou vytvoríme z bežných každodenných činností. Tak schválne… ako vlastne začína váš bežný deň? Ráno sa ponáhľate s dieťaťom do školy a hneď potom idete rýchlo do práce, ale ako naschvál stojíte v kolóne a samozrejme idete neskoro.

Začínate byť nervózni a len čo dorazíte do práce, začína porada, na ktorej musíte predniesť vypracované úlohy. Popoludní si idete zacvičiť a večer máte zo všetkého toho stresu problém zaspať. Presne takto vaše telo spotrebováva oveľa viac horčíka. Magnesium je veľmi dôležitým minerálom pre každú bunku nášho tela. Na jeho užívanie by ste nemali zabúdať ani jeden jediný deň.

Dôležité ale tiež je, akú formu horčíka si zvolíte. Voľne dostupné formy horčíka, ktoré nájdete bežne v lekárňach majú vstrebateľnosť iba okolo 4% (väčšinou vo forme uhličitanu horečnatého alebo oxidu horečnatého). Predstavte si, koľko takýchto tabliet by ste museli za deň prehltnúť, aby ste účinok horčíka spoznali.

Horčík vo forme bisglycinátu horečnatého, ktorý ponúkame v našich kapsulách VENIRA magnéziumvstrebateľnosť okolo 80% a na splnenie dennej odporúčanej dávky stačí užívať 3 kapsule denne.

 

S čím všetkým vám môže horčík pomôcť?

Horčík pomáha:

- znižovať únavu a vyčerpanie

- posilniť nervový systém

- zmierniť úzkosť a depresie

- znižovať telesný tuk

- s celkovým zdravím a psychickou pohodou

- s kvalitou spánku

- so zlepšením pamäte

 

Ktorá forma horčíka je pre vás najlepšia?

Naše telo si bohužiaľ nevie samo horčík vytvoriť, a tak ho musíme do tela dodávať sami cez doplnky stravy a suplementy, a to v tých najlepšie vstrebateľných formách. A aké že to sú?

Magnézium bisglycinát - je jednou z najlepšie vstrebateľných foriem horčíka. Má upokojujúce a regeneračné účinky. Znižuje stresový hormón kortizol a tým pádom zvyšuje odolnosť voči stresu a napomáha k väčšej psychickej pohode. Bisglycinát je jednoznačne najlepšou formou horčíka, dokazuje to jeho vysoká vstrebateľnosť, ktorá dosahuje až 80%.

Magnesium malát - má energizujúce účinky. Je vhodné ho užívať ráno av dopoludňajších hodinách. Odporúča sa ľuďom, ktorí potrebujú nabudiť energiou a trpia napríklad chronickou únavou. Malát je kombinácia horčíka a kyseliny jablčnej, tá je známa tým, že podporuje vstrebateľnosť horčíka.

Magnesium citrát - tento horčík má veľmi vysokú vstrebateľnosť, bohužiaľ môže mať vo vysokých dávkach laxatívne účinky.

 

A aké dávky by ste mali užívať? Ženy by denne mali prijať 310 až 320 m elementárneho horčíka, zatiaľ čo denná dávka pre mužov by mala byť okolo 400 až 420 mg.

 

Pre koho je horčík vhodný?

Pre všetkých:

- po fyzickej aktivite - upokojuje nervovú sústavu a napomáha regenerácii svalov

- pri bolestiach hlavy, únave, psychickom vypätí a zápaloch

- pre reguláciu svalovej a nervovej rovnováhy

- pre osoby trpiace tetániou

- pre osoby náchylné na lámanie vlasov a nechtov

- pre diabetikov

 

Horčík môžete dopĺňať okrem doplnkov stravy aj v rôznych potravinách. Bohatým zdrojom horčíka sú napríklad vločky, celozrnné cestoviny, arašidové maslo alebo horká čokoláda.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu