Ako posilniť na jeseň a v zime svoju imunitu

Sužuje vás zvýšená únava a bývate často chorí? Môže za to vaša oslabená imunita. Dnes vám prinášame tipy na to, ako povzbudiť prirodzenú obranyschopnosť svojho organizmu a bez problémov prekonať obdobie s vyšším výskytom chorôb.

 

Čo je imunita

Imunitu si môžeme predstaviť ako ochranný štít brániaci cudzorodým látkam v preniknutí do organizmu a zaisťujúci likvidáciu tých, ktoré sú už vo vnútri. Je tvorená tkanivami a bunkami, pričom jej hlavnými aktérmi sú biele krvinky.

O dôležitosti silného imunitného systému sa hovorí najčastejšie v období jesene a zimy. Teda v dobe ideálnej pre rozvoj rôznych druhov vírusov a baktérií, ktorým musí organizmus čeliť, a tak je naša imunita najviac ohrozená.

 

Vrodená verzus získaná imunita

Zatiaľ čo vrodená imunita je daná geneticky a pred potenciálnym nebezpečenstvom nás chráni už od samého narodenia, získaná imunita vzniká v priebehu života až po kontakte s konkrétnymi cudzorodými látkami.

 

Ako oslabujeme svoju imunitu

Imunitu neoslabujú len infekcie, ale aj nadmerné fyzické a psychické zaťažovanie organizmu, málo spánku, dehydratácia, nedostatok pobytu na čerstvom vzduchu, nedoliečené infekčné ochorenie, nevyvážený jedálniček, nedostatočný príjem vitamínov a minerálnych látok alebo napríklad porušenie prirodzenej mikroflóry počas liečby antibiotikami.

 

Ako spoznať oslabenú imunitu

Oslabená imunita sa môže prejavovať zvýšenou únavou, ospalosťou, prechladnutím, nádchou, bolesťami v krku, afty, oparmi, vyrážkami, ekzémami, ale aj nechutenstvom.

O ďalších prejavoch oslabenej imunity si prečítajte v našom článku na blogu.

 

Ako mať silný imunitný systém?

Otužujte sa

Pravidelným otužovaním adaptujete svoje telo na prichádzajúce nevľúdne počasie a váš organizmus tak dokáže lepšie bojovať s vonkajšími vplyvmi. O otužovaní je tiež dobre známe, že podporuje psychické zdravie, pretože sa pri ňom vyplavujú endorfíny. Ďalej prispieva k zrýchleniu metabolizmu a zlepšeniu cirkulácie krvi.

Aby ste si mohli všetky vyššie spomínané účinky otužovania užiť, je potrebné vytvoriť ideálne podmienky. Pri kontakte s chladnou vodou totiž dochádza k spusteniu stresovej reakcie organizmu, ktorej cieľom je pripraviť telo na nebezpečenstvo. Avšak táto reakcia je pre vás prospešná len v malej miere, a preto je nutné postupovať pomaly, ale za to pravidelne.

Než sa vrhnete do prvého ľadového rybníka, začnite s otužovaním pri sprchovaní, kedy ľadovou vodou namáčajte iba svoje končatiny. Keď si vaše telo po pár opakovaniach zvykne, prejdite na sprchovanie celého tela. Po celú dobu sa sústreďte na svoj dych a rozhodne ho nezadržujte. Po sprche sa dôkladne utrite uterákom, pretože trenie vašu pokožku prekrví a zahreje.

Napriek tomu, že je otužovanie obľúbenou praktikou posilňovania organizmu a celkového zdravia, myslite na to, že nie je pre každého. Vyhnúť by ste sa mu mali napríklad počas choroby. Pokiaľ si nie ste istí, či je pre vás otužovanie tým pravým, odporúčame vám konzultáciu s praktickým lekárom.

 

Spite

Čo však prospeje každému bez rozdielu je výdatný a pravidelný spánok. Pri jeho nedostatku dochádza v tele k produkcii kortizolu, pričom jeho dlhodobé zvýšenie obmedzuje imunitné funkcie, a vy tak ľahšie podľahnete prechladnutiu, nádche a ďalším ochoreniam.

Aby sa váš spánok zlepšil, odporúčame vám dodržiavať základné princípy spánkovej hygieny popísané v našom článku, ako na lepší spánok.

 

Hýbte sa

Pohyb sa môže spočiatku javiť ako vyčerpávajúci, ale verte, že je tou správnou cestou k silnej imunite. Pokiaľ si ho budete dopriavať pravidelne, stane sa pre vás skutočným zdrojom energie. Akú aktivitu si zvolíte ich potom čisto na vás a vašich preferenciách. My odporúčame napríklad beh, ktorý sa dá prevádzkovať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek alebo plávanie, pri ktorom krásne posilníte celé svoje telo bez zaťažovania kĺbov.

 

Obmedzte alkohol a fajčenie

Naše telo môže byť ľahkým cieľom chorôb v prípade častej konzumácie alkoholu, ktorá narúša schopnosť tela brániť sa vonkajším vplyvom. K nežiaducemu zníženiu protiinfekčnej obrany dochádza aj v dôsledku fajčenia.

Fajčenie môže taktiež spôsobovať deficit vitamínu D, ktorý podporuje našu prirodzenú obranyschopnosť, ale vo veľkom ho získavame práve pôsobením slnečného žiarenia na našu pokožku.

 

Čo skutočne funguje na imunitu?

Rozhodne pestrá a vyvážená strava, pretože nevhodná životospráva vám môže nabúravať prirodzenú obranyschopnosť. Takže pokiaľ svojmu telu nedodávate dostatok kvalitných sacharidov, bielkovín a tukov, je najvyšší čas to zmeniť.

Ku každému jedlu pridajte porciu zeleniny (brokolica, karfiolu, kelu) alebo ovocia (citrusov, kivi). Táto skupina potravín je bohatá na vitamíny, ktoré v tele fungujú ako antioxidanty schopné chrániť imunitný systém. Okrem ovocia a zeleniny doplňte do svojho jedálnička aj ryby, oriešky, strukoviny, chudé mäso a kvalitné sacharidy.

Keďže je 80 % buniek imunitného systému uložených v črevách, váš jedálniček by mal rozhodne zahŕňať probiotiká, teda priateľské baktérie nevyhnutné pre správny chod tráviaceho systému. K probiotickým potravinám patrí napríklad:

- biely jogurt so živými kultúrami

- kyslá kapusta

- cmar

- kefír

- fermentovaná zelenina

- kombucha

Uvidíte, že vďaka týmto drobným zmenám vo svojom jedálničku budete plní energie a bacily sa vám budú vyhýbať oblúkom.

 

Dostatočný prísun vitamínov a minerálnych látok

Obohatiť svoj jedálniček o ovocie a zeleninu je rozhodne dôležité, ale z doplnkov stravy získate viacero množstiev jednotlivých účinných látok a váš imunitný systém bude nepriestrelným štítom. Navyše vás zachráni v prípade, keď kvôli vlastným preferenciám alebo zdravotným obmedzeniam neprijímate dostatok dôležitých vitamínov a minerálnych látok prostredníctvom bežnej stravy.

 

Aké vitamíny užívať na jeseň a v zime?

Vitamín C

Vitamín C patrí k najdôležitejším vitamínom pre ľudský organizmus, pretože sa podieľa na udržaní normálnej funkcie imunitného systému, chráni bunky pred oxidačným stresom, prispieva k zníženiu miery únavy a stresu, ale tiež sa podieľa na tvorbe kolagénu – ten pomáha pokožke udržať jej pružnosť, vitalitu a sviežosť.

Skvelou správou je, že vitamín C vám pomôže aj v prípade, keď ho nasadíte až v priebehu prebiehajúcej choroby, pretože dokáže skrátiť jej trvanie.

My vám odporúčame vyskúšať konkrétne vitamín C v lipozomálnej forme, pri ktorom sa vstrebateľnosť pohybuje okolo 90 %.

 

Vitamín D

Potrebnú dávku vitamínu D získate iba zo slnečného svitu, ktorého je v našom podnebnom pásme v období od jesene do jari menej, a teda nezostáva nič iné, než vitamín D suplementovať.

Prítomnosť vitamínu D v organizme je dôležitá najmä z dôvodu, že sa podieľa na procese delenia buniek. Zároveň je dôležitý na udržanie optimálneho stavu kostí, zubov a činnosti svalov. Ďalej priaznivo ovplyvňuje hladinu vápnika v krvi a napomáha k normálnemu vstrebávaniu a využitiu vápnika a fosforu.

 

Aké minerálne látky užívať na jeseň a v zime?

Selén

Selén je životne dôležitý stopový prvok, ktorý reguluje hormóny štítnej žľazy. Imunitnému systému pomáha predovšetkým svojimi antioxidačnými vlastnosťami, kedy prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Selén je súčasťou lahodného instantného nápoja na podporu obranyschopnosti VENIRA imunity drink by @mamadomisha, ktorý obsahuje aj kolagén, kyselinu hyalurónovú, vitamíny skupiny B, vitamín C, macu peruánsku a ďalšie účinné látky. Tie spoločne podporujú imunitný systém, prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom a podieľajú sa na znížení miery únavy a vyčerpania. Pri pravidelnej a dlhodobej konzumácii sa navyše dočkáte očividného zlepšenia stavu svojej pleti, vlasov a nechtov.

 

Zinok

Zinok podporuje tvorbu imunitných buniek a zabraňuje preniknutiu vírusov do jadra bunky ako aj ich ďalšiemu množeniu. Ďalej je veľmi dôležitý na udržanie zdravého zraku a optimálneho stavu vlasov, nechtov a kože.

Zinok nájdete napríklad v prírodných kapsulách VENIRA multi komplex PRO, ktoré obsahujú celkom 31 prírodných látok v tých najlepšie vstrebateľných formách. Tento doplnok stravy je určený pre všetky ženy aj mužov, ktorí sa chcú starať o svoje zdravie, imunitu a energiu.

 

Povzbuďte prirodzenú obranyschopnosť svojich detí

Niektorí z vás sa možno domnievajú, že doplnky stravy sú určené iba pre dospelých, ale nie je tomu tak. Je úplne bežné, že aj deti trpia nedostatkom kľúčových vitamínov a minerálnych látok, pretože ich neprijímajú dostatok v rámci bežnej stravy. Z toho dôvodu sme vyvinuli vitamín C a vitamín D s upravenou verziou pre najmenších, ktoré sú navyše vo forme cmúľacích kociek.

Ak sú vaše deti často choré, nadmerne unavené, trápia ich vyrážky a majú črevné problémy, potom majú pravdepodobne oslabenú imunitu. S jej posilnením vám pomôže VENIRA imuno sirup, ktorý podporuje celkovú vitalitu a odolnosť organizmu (nielen) v období s vyšším výskytom chorôb.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu