Kozmetika pre bábätká: Ako ju vybrať a bez čoho sa nezaobídete?

Vedeli ste, že detská pokožka je až päťkrát tenšia, než pokožka dospelého človeka? Asi už chápete, prečo sa na výber kozmetiky pre najmenších kladie taký dôraz. V dnešnom článku sa dozviete, bez akých prípravkov sa nezaobídete a aké podmienky by mal každý z nich spĺňať.

 

Prečo by vaše deti nemali používať kozmetiku pre dospelých

Detská pokožka je náchylnejšia na podráždenie ako pokožka dospelých, pretože je výrazne tenšia a zatiaľ nemá vytvorenú dostatočnú ochrannú bariéru. Všeobecne teda platí, že vaše deti by nemali používať kozmetiku pre dospelých, ale vždy len tú, ktorá je pre nich priamo určená. Ako by taká kozmetika mala vyzerať?

 

Aká by (ne) mala byť kozmetika pre deti a bábätká?

Obsahuje iba prírodné ingrediencie

Prírodná detská kozmetika nevysušuje pokožku a rešpektuje jej prirodzené pH. Obsahuje iba ingrediencie vybrané s ohľadom na potreby citlivej detskej pokožky ako extrakty z bylín a blahodárne oleje bohaté na prospešné vitamíny

 

Má upokojujúci a antibakteriálny účinok

Vzhľadom na vysokú citlivosť detskej pokožky vyberajte také prípravky, ktoré majú antibakteriálny účinok, teda zabraňujú množeniu baktérií, a zároveň obsahujú také ingrediencie, ktoré tíšia prípadné podráždenie ako svrbenie či začervenanie.

Pre svoje upokojujúce účinky je dobrý známy nechtík lekársky, harmanček pravý, chmeľ otáčavý alebo oxid zinočnatý, ktorý má zároveň antibakteriálny účinok.

 

Podporuje hydratáciu, výživu a prirodzenú hebkosť pokožky

Detská pokožka je veľmi náchylná na vysúšanie, a preto by ste mali používať kozmetiku plnú vyživujúcich a hydratačných zložiek, ktoré zachovajú jej prirodzenú hebkosť.

K hydratačným zložkám, ktoré sú častou súčasťou prírodnej kozmetiky patrí panthenol, ktorý podporuje obnovu a regeneráciu pokožky a zanecháva ju vyhladenú a zmäkčenú. Ďalej glycerín, ktorý na seba dokáže viazať vlhkosť a včelí vosk, ktorý má vyživujúce, upokojujúce a zvlhčujúce účinky.

 

Prispieva k tvorbe silnej a zdravej ochrannej kožnej bariéry

Pokožka bábätiek nemá vyvinutý ochranný kyslý plášť, ktorý by ich chránil pred pôsobením vonkajších vplyvov. Pri výbere kozmetiky preto pátrajte po ingredienciách, ktoré podporujú tvorbu silnej a zdravej ochrannej kožnej bariéry.

K takým zložkám patrí vyššie spomínaný včelí vosk, ktorý na povrchu pokožky tvorí tenkú a priedušnú ochrannú bariéru alebo ovos siaty, ktorý vďaka obsahu kyseliny linolovej zlepšuje funkciu kožnej bariéry.

 

Neobsahuje parfémované prísady, parabény, sulfáty a silikóny

Novorodenci sú veľmi citliví na rôzne silné vône, ktoré na nich môžu pôsobiť agresívne. Tiež ďalšie chemické prísady ako parabény, sulfáty a silikóny sú veľmi silnými alergénmi a môžu viesť k vzniku najrôznejších vyrážok. Aby ste akémukoľvek typu podráždenia predišli, vždy čítajte starostlivo zloženie každého prípravku.

 

Kozmetika pre novorodencov a batoľatá zabraňujúce vzniku zaparenín

Bábätká nosia v prvých mesiacoch svojho života v podstate nepretržite plienky, ktoré môžu zapríčiniť podráždenie pokožky a viesť k vzniku zaparenín.

Zapareniny sú začervenané miesta vznikajúce v dôsledku trenia či nadmernej vlhkosti a to najčastejšie v oblasti kožných záhybov, na zadočku, slabinách a genitáliách. Sprevádza ich nepríjemné pálenie a svrbenie, čo je veľmi nekomfortné pre bábätko, ktoré je podráždené a plače. Týmto nepríjemnostiam je vhodné predchádzať pomocou šetrnej kozmetiky s upokojujúcim účinkom, ktorá z pokožky odstraňuje prebytočnú vlhkosť.

Vysporiadať sa s zapareninami svojho bábätka vám pomôže VENIRA detský krém na zapareniny s čisto prírodným zložením a obsahom ôsmich účinných látok. V zložení nájdete napríklad oxid zinočnatý, ktorý bráni vzniku nadmernej vlhkosti, nechtík lekársky s upokojujúcim účinkom a panthenol podporujúci hydratáciu, obnovu a regeneráciu pokožky.

Kozmetika je skvelou prevenciou vzniku zaparenín, ale nezabúdajte ani na dostatočné vetranie pokožky a pravidelné prebaľovanie, vďaka ktorému bude vaše bábätko stále v suchu.

 

Detský olej ako súčasť pravidelnej starostlivosti o pokožku

Bábätká často trpia na boľavé bruško alebo koliky, ktorých príčinou môže byť zlé trávenie potravy, príliš časté dojčenie, nosenie tesného oblečenia alebo napríklad nedostatok pohybu v objemnej plienke. Od bolestí a nepríjemného napätia im môžete uľaviť jemnou masážou bruška, ktorá pre mňa bude zároveň príjemná a upokojujúca.

Na tento účel sme vyvinuli VENIRA detský olej na masáž bruška s obsahom slnečnicového, mandľového, levanduľového, marhuľového a feniklového oleja. Nielenže udržuje pokožku bábätka krásne hydratovanú, ale tiež pomáha uvoľniť napätie a uľahčiť zaspávanie.

Olejček je skvelou prevenciou pred vznikom koliky, pretože masírovanie stimuluje tráviace procesy a podporuje správne trávenie. Bruško stačí masírovať každý deň päť minút a to jemnými krúživými pohybmi v smere hodinových ručičiek.

 

Detská prírodná kozmetika na prvé vlásky

Kúpanie je jedným z obľúbených rituálov, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj umývanie vláskov. Na tieto účely si zaobstarajte VENIRA prírodný detský šampón pre prvé vlásky, ktorý podporuje ich hydratáciu, ľahké rozčesávanie a zároveň ponúka prvotriednu starostlivosť o pokožku hlavy. V jeho zložení nájdete hydratačnú zložku glycerín alebo harmančekový olej, ktorý prispieva k udržaniu krásne hydratovaných a lesklých vlasov.

 

Čo ďalšie by ste mali svojmu bábätku zaobstarať?

Jemný kúpací olej s upokojujúcim účinkom.

Ochranný krém proti slnku s SPF 50.

Čistiace obrúsky bez parfumácie.

Zubnú pastu a detskú kefku na prvé zúbky.

 

Predchádzajte nežiaducemu podráždeniu

Napriek tomu, že je prírodná kozmetika rozhodne bezpečnejšou voľbou, aj tá môže obsahovať ingrediencie, na ktoré môže mať vaše bábätko alergickú reakciu – napríklad mentol alebo eukalyptus, čo sú silne aromatické prírodné látky.

Novú kozmetiku zaraďujte postupne a vždy ju najskôr otestujte na malej ploche kože. Dané miesto potom aspoň 24 hodín sledujte. Pokiaľ sa neprejavuje žiadna intolerancia, kozmetiku môžete začať používať doporučeným spôsobom.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu