Biotín: hustota a objem vlasov na dosah

Hustota vlasov je záležitosťou dedičnosti. Nie je však pravdou, že túto vlastnosť nemožno zmeniť. A to aj napriek tomu, že sa s takýmito názormi môžeme veľmi často stretnúť. Nehádžte preto flintu do raže! Cesta za hustejšou hrivou s prirodzeným objemom totiž existuje. Dokonca nie je ani toľko tŕnistá, ako si možno môžete myslieť. Celé kúzlo spočíva v užívaní pomerne známeho vitamínu B7, čiže biotínu.

Čo je biotín?

Biotín, teda vitamín B7 býva tiež označovaný ako vitamín H či koenzým R. Jedná sa o zlúčeninu, ktorá je súčasťou vitamínov B-komplexu, ktoré sú pre zdravie vlasov a pleti kľúčové.

Jeho nedostatok spôsobuje predovšetkým vypadávanie vlasov, čo sa následne prejavuje ich nadmerným rednutím. V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k strate rias a obočia. Naopak, jeho dostatok je zárukou zdravej a hutnej hrivy.

Štúdie dokonca vymedzili biotín ako jednu zo základných živín na zachovanie štruktúry, pevnosti a vzhľadu vlasov. Navyše je rozpustný vo vode, čo zaručuje, že jeho prípadný nadbytok telo vylúči prostredníctvom moču. Je teda nemožné sa im predávkovať.

 

Zdroje biotínu

Pýtate sa, odkiaľ teda tento zázračný vitamín môžete získať? Býva súčasťou mnohých potravín, napríklad arašidov, ryže, ovsenej múky, zemiakov, orechov a pod. Pokiaľ však máte problémy so svojimi vlasmi, je dobré ho užívať predovšetkým vo forme biotínových doplnkov stravy, ktoré dokážu efektívne podporiť jemné, lámavé či rozstrapkané vlasy.

Okrem toho sa využíva aj na liečbu alopécie, čo je čiastočné alebo celkové vypadávanie až celých chumáčikov či prameňov, a to ako u detí, tak dospelých.

Biotín je ideálny ako prevencia straty vlasov aj ako poistka pre ich opätovný rast a tiež zdravie nechtov. Okrem iného je jednou z 19 účinných látok, z ktorých sú zložené naše VENIRA kapsule pre vlasy, nechty a pleť.

V prípade, že sa rozhodnete biotín zaradiť do vášho jedálnička ako doplnok, nájdete ho väčšinou v spojení so zinkom alebo pivovarskými kvasnicami, ktoré taktiež pomáhajú v boji s padajúcimi vlasmi.

Biotín na vlasy

Biotín je nevyhnutnou zložkou pre tvorbu keratínu, ktorý:

- dodáva vlasom pevnosť, pružnosť a lesk

- podporuje metabolizmus aminokyselín potrebných pre správny rast vlasov

- zaisťuje optimálne fungovanie vlasových folikulov (čo sú malé štruktúry v pokožke hlavy produkujúce nové vlásky)

Práve správna funkcia vlasových folikulov je zásadná pre zdravý rast vlasov a dosiahnutie požadovanej hustoty a objemu.

Tip: O tom, ako urýchliť rast vlasov pomocou vášho jedálnička ale aj doplnkov stravy sa dozviete v našom článku.

Biotín v tehotenstve

Biotín zohráva dôležitú úlohu aj v období tehotenstva. Práve v tomto požehnanom stave je pre vás, ženy, dôležité predovšetkým zaistiť dostatočný príjem živín nielen pre svoje vlastné zdravie, ale aj pre správny vývoj plodu.

Zvlášť dôležitý je pre rast vlasov, nechtov aj celkové zdravie pokožky, čo sú aspekty, ktoré môžu byť hormonálnymi zmenami v tehotenstve ovplyvnené. Dostatočný príjem biotínu počas tehotenstva môže minimalizovať prípadné problémy spojené s ich vypadávaním či lámaním.

Tehotné ženy ale aj mamičky nájdu biotín vo vitamínovom komplexe VENIRA pre tehotné a dojčiace ženy zaisťujúce telu všetky potrebné minerály a živiny pre súčasné i budúce mamičky a napomáhajúcim k celkovému komfortu.

Aké sú účinky biotínu na nechty?

Silné a zdravé nechty sú nádherným doplnkom každej ženy. Ak sa aj vy stretávate s krehkými a lámavými nechtami, nemusíte zúfať, pretože biotín nefunguje iba na vaše kadere, účinne si poradí aj s poškodenými nechtami a navráti im tak zdravý vzhľad.

Jedným z hlavných účinkov biotínu na nechty je jeho schopnosť posilňovať nechtovú štruktúru a zvýšiť ich odolnosť. Dostatočný príjem biotínu potom zaistí, že vaše nechty budú pevné a odolné voči každodenným vplyvom.

Okrem posilnenia nechtov biotín podporuje aj rast nových nechtov, čo je veľkou výhodou pre všetky ženy aj mužov trpiacich ich pomalým rastom či pre tie s ich zvýšenou lámavosťou.

Prevencia a starostlivosť o zdravé vlasy

Aj pri samotnom užívaní biotínu ako doplnku stravy by ste sa mali o svoje vlasy náležite starať na to, aby boli zdravé a krásne. Ako ale dosiahnuť to, aby vaše vlasy nielen dobre vyzerali, ale boli aj zdravé? Kľúčom je správna prevencia a starostlivosť o ne.

Tu je niekoľko dôležitých tipov a trikov, ktoré vám pomôžu udržať vaše vlasy v tom najlepšom možnom stave:

1. Správne umývanie vlasov

Správna technika umývania vlasov je úplným základom. Vždy teda používajte iba prírodný šampón vhodný pre váš typ vlasov, ktorý do nich dôkladne vmasírujte a následne poriadne vymyte tak, aby vo vlasoch nezostali žiadne jeho zvyšky.

2. Pravidelné strihanie končekov

Pravidelné strihanie končekov vlasov je dôležité na prevenciu rozštiepených končekov. Vlasy vám tak odporúčame zastrihávať každých 6 až 8 týždňov, aby sa udržala ich sila a zdravý vzhľad. 

3. Vyvarujte sa nadmernému tepelnému spracovaniu

Nadmerné používanie fénov na vlasy, žehličiek alebo guľom vlasy poškodzuje a spôsobuje ich lámanie. Pokiaľ je to možné, snažte sa tepelné nástroje na úpravu účesu obmedziť na minimum alebo pred ich použitím aplikujte ochranný sprej na vlasy. 

4. Starostlivosť o pokožku hlavy

Zdravá pokožka hlavy je dôležitá pre rast a zdravie vlasov. Uistite sa preto, že udržujete svoju pokožku hlavy čistú a hydratovanú. K tomu vám môžu pomôcť masáže hlavy, ktoré podporujú prekrvenie a rast vlasov.

Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov môžete minimalizovať poškodenie vlasov a udržať ich zdravé a krásne.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu