L-cysteín a vlasy rastú ako z vody

Poznáme to všetci. Vyberieme si nejaký účes a namierime to do kaderníckeho salónu s vidinou krásnych a zdravých vlasov. Realita býva občas ale trochu iná, než sme si ju vysnívali. Potom nezostáva, než sa začať modliť, aby vlasy zase čo najrýchlejšie dorástli. Pokiaľ však nechcete vsádzať len na vieru a božie zázraky, nezúfajte. Či už sa teda len potrebujete vzpružiť zo zlého strihu alebo máte iný dôvod prečo potrebujete, aby sa vaša hriva predĺžila, vedzte, že s L-cysteínom nie je nič stratené.

 

Čo je L-cysteín?

L-cysteín patrí k jednej z mnohých aminokyselín, ktoré sú pre zdravý rast vašich vlasov skrátka nevyhnutné. Vďaka nemu je vlasovým bunkám dodávaná síra napomáhajúca udržiavať ich zdravé, silné a predovšetkým pevné.

Ako bonus na seba táto látka navyše viaže železo a zinok, ktoré zabraňujú vypadávaniu vlasov, zvyšujú ich pevnosť a udržujú normálnu hormonálnu rovnováhu. Preto sa priamo ponúka, aby sa táto aminokyselina stala bežnou zložkou produktov starostlivosti o vlasy aj u vás doma.

Veľkou výhodou L-cysteínu je aj schopnosť stimulovať produkciu keratínu, čo je jedna zo základných zložiek vlasov podporujúcich rast aj pevnosť. Keďže sa jedná o neesenciálnu aminokyselinu, dokáže si ju naše telo vytvoriť samo. Aj napriek tomu je ale v mnohých prípadoch doporučované jej dodávať do tela prostredníctvom potravy či formou doplnkov stravy.

 

L-cysteín pre rast vlasov

Hoci čakanie na to, kým vám vaše kadere zase dorastú do požadovanej dĺžky môže byť vcelku zdĺhavý proces, určité kroky na urýchlenie procesu rastu vlasov s touto aminokyselinou existujú.

L-cysteín sa podieľa na:

1. Podpore tvorby keratínu. L-cysteín plní kľúčovú úlohu ako stavebný kameň pri syntéze kreatínu, ktorý je primárnou zložkou vlasov. Vďaka tomu podporuje vytváranie nových, zdravých a pritom kvalitných vláskov.

2. Posilnenie štruktúry vlasového vlákna. Okrem podpory tvorby keratínu sa táto prirodzene vyskytujúca sa aminokyselina podieľa aj na posilnení štruktúry vlasového vlákna, kedy v prípade nedostatku L-cysteínu môžete na vašich vlasoch zaznamenať ich výrazné lámanie aj zmenšenie objemu.

3. Rastu nových vlasov. L-cysteín so schopnosťou stimulovať rast vlasových korienkov prispieva k novému rastu vlasov a navyše účinne zabraňuje ich nadmernému vypadávaniu.

4. Zlepšenie štruktúry vlasov. Vďaka pravidelnému prijímaniu L-cysteínu z potravy alebo doplnkov stravy dokážete docieliť hebké, lesklé a zdravé vlasy už na prvý pohľad. Zlepší sa aj celková kondícia každého vlasu.

5. Ochrane vlasov pred poškodením. Keďže L-cysteín je tiež vybavený aj antioxidačnými vlastnosťami, je veľkým pomocníkom v prípade poškodenia vlasov spôsobeným voľnými radikálmi.

Tip: Je však dôležité si uvedomiť, že rast vlasov je komplexný proces ovplyvnený rôznymi faktormi. Pýtate sa, ako môžu aj ďalšie vitamíny ovplyvniť rast a kvalitu vašich vlasov? To všetko nájdete v našom článku.

 

Produkty s obsahom L-cysteínu

Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako môžete do tela doplniť chýbajúcu aminokyselinu L-cysteín. Či už sa ju rozhodnete užívať v podobe doplnkov stravy alebo len obohatíte svoj jedálniček o potraviny bohaté na L-cysteín, môžete sa už po niekoľkých týždňoch či mesiacoch tešiť na nové baby vlásky rastúce na vašej pokožke hlavy.

Prírodným doplnkom stravy s obsahom až 19 účinných látok vrátane L-cysteínu sú aj VENIRA kapsule pre vlasy, nechty a pleť. Okrem toho, že dodávajú vlasom, nechtom ale aj pokožke všetky dôležité vitamíny, živiny a minerály, podporujú aj udržanie ich normálneho stavu. Tento produkt ale neslúži iba pre krásne a dlhé vlasy! Prispieva aj k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom a znižuje tak mieru únavy a vyčerpania.

Špeciálne vyvinutý pre mužov je tzv. hair & beard booster určený na podporu prirodzeného rastu vlasov, fúzov a nechtov. Nadupané zloženie s až 10 prírodnými aktívnymi látkami dokáže naplniť všetky individuálne potreby všetkých mužov i chlapcov v starostlivosti o vlasy, fúzy, nechty a dokonca aj pleť.

Ako už bolo povedané, L-cysteín sa okrem starostlivosti o vlasy stará aj o vašu pokožku. Pokiaľ preto okrem krásnych a dlhých vlasov túžite aj po bezproblematickej pleti bez vrások či vyrážok, neváhajte vyskúšať ani kapsule pre krásnu pleť.

 

Prírodné zdroje L-cysteínu

Je dôležité si uvedomiť, že strava je základom všetkého a teda aj jedným z faktorov ovplyvňujúcich zdravie vlasov. Okrem konzumácie potravín obsahujúcich L-cysteín je tiež dôležité dodržiavať niekoľko tipov pre zdravé vlasy.

Potraviny, v ktorých možno nájsť L-cysteín:

- vajíčka a to predovšetkým žĺtok

- mliečne výrobky, ako sú syry, jogurty a tvarohy

- orechy a semienka, predovšetkým tie lieskové a slnečnicové

- strukoviny, kde patrí napríklad šošovica, cícer či fazuľa

- cibuľa

- cesnak

- mäso, najmä hydinové a rybie

 

Faktory ovplyvňujúce rast vlasov

Rast vlasov je pre každého jedinca veľmi individuálny a záleží nielen na zdravej strave či množstve a kvalite používaných kozmetických produktov či doplnkov stravy pre ich rast, ale predovšetkým aj na genetike a hormonálnych zmenách.

Práve genetické faktory hrajú dôležitú úlohu pri určovaní rastového potenciálu vašich kaderí, kedy gény ovplyvňujú rýchlosť rastu vlasov aj to, aká bude ich výsledná farba, hrúbka či štruktúra. Aj s vekom sa rast vlasov pomaly spomaľuje.

Hormonálna nerovnováha má rovnaký vplyv na rast vlasov ako genetické faktory. Napríklad pri hormonálnych zmenách počas tehotenstva či menopauzy môže dochádzať k zvýšenému padaniu vlasov.

 

Na záver už len priateľská rada: buďte trpezliví. Aj to najlepšie riešenie vyžaduje vytrvalosť, takže sa nenechajte po týždni odradiť. Priemerne porastú vlasy človeka asi o jeden centimeter za mesiac a pribúdajú rovnakou rýchlosťou na celej hlave. Keď budete robiť všetko správne a nebude vám chýbať odhodlanie, očakávané výsledky sa celkom určite dostavia.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu