Mechanický vs. chemický peeling doma: Čím sa líšia a ako na ne?

Túžite po rozjasnení, zjemnení a zjednotení svojej pleti? Stavte na peeling, ktorý vašu pokožku podporí v prirodzenom procese regenerácie. Prečítajte si v dnešnom článku o hlavných prínosoch exfoliácie pleti a zistite, čím sa líšia mechanický a chemický peeling.

 

Hlavný dôvod, prečo používať peeling, je prostý

Už od nášho narodenia majú kmeňové bunky, nachádzajúce sa v bazálnej vrstve epidermis, plné ruky práce s obnovou pokožky. Ide o prirodzený proces, pri ktorom sú odumreté kožné bunky nahradzované v pravidelných intervaloch novými, čím je podporená celková regenerácia kože.

Problém je v tom, že rýchlosť tvorby nových kožných buniek sa spomaľuje priamo úmerne s tým, ako starneme. Zatiaľ čo novorodencom sa pokožka obnovuje zhruba každých päť dní, u dospelých vo veku od 30 do 40 rokov sa táto doba predlžuje na 21 až 45 dní. A práve preto treba tento prirodzený regeneračný proces podporiť.

 

Ďalšie benefity pravidelného používania peelingov

Aj keď hlavným motívom na pravidelnú exfoliáciu je podpora obnovy kožných buniek, celý proces so sebou prináša mnohé ďalšie benefity pre našu pleť.

Pravidelné používanie peelingu prispieva u pokožky k/ke:

- objasnenie

- zjednotenie farebného tónu

- zlepšenie priepustnosti, a teda lepšiu absorpciu účinných látok

- zjemnenie reliéfu

- zvýšenie pružnosti

- stimuláciu produkcie kolagénu

- zníženie negatívnych dopadov UV žiarenia

- celkovému omladeniu

 

Aby ste sa dočkali benefitov popísaných vyššie, musíte si v prvom rade vybrať vhodný peeling. Aké typy existujú?

Mechanický peeling

Mechanické peelingy alebo scruby obsahujú abrazívne čiastočky, ktoré v podstate obrusujú povrch pokožky, a tým ju zbavujú odumretých kožných buniek a nečistôt. Tým pádom sami ovplyvníte, či bude vaša pokožka ošetrená rovnomerne.

Mechanické peelingy sú populárne aj v období leta alebo pred dovolenkou, pretože si s ich pravidelnou (a šetrnou) aplikáciou, môžete zaistiť rovnomerné opálenie.

V prírodnej kozmetike plní funkciu exfoliantov najčastejšie ingrediencie ako mletá káva, himalájska soľ, ovocné zrniečka, prášok z kôstok, trstinový cukor, prášok z kokosových škrupín a pod.

Alternatívou ku kozmetickým prípravkom s obsahom abrazívnych čiastočiek sú konjakové hubky, ktoré zaistia vašej pleti veľmi jemný peeling. Pokiaľ vám záleží na budúcnosti našej planéty, odporúčame vám siahnuť po niektorej z našich konjakových hubiek, ktoré sú vegánske av prírode 100% rozložiteľné.

 

Čo je dobré vedieť o mechanickom peelingu ešte pred prvým použitím

Scruby nie sú vhodné na každodenné použitie. Všeobecne sa odporúča aplikovať ich vždy maximálne 2–3× týždenne podľa odporúčania konkrétneho výrobcu.

Veľkosť abrazívnych čiastočiek sa obvykle líši pri prípravkoch určených na telo a na tvár, a preto ich nikdy nezamieňajte.

Pokiaľ máte citlivú či aknóznu pleť, používanie mechanického peelingu môže jej aktuálny stav zhoršiť.

Pri nešetrnej aplikácii riskujete, že svoju pokožku podráždite.

 

Chemický peeling

Chemické peelingy fungujú na báze kyselín, ktoré buď rozpúšťajú väzby medzi kožnými bunkami (AHA), alebo rozpúšťajú mastnotu a nečistoty usadené vo vnútri pórov (BHA).

Exfoliácia pomocou hydroxykyselín je pri správnom spôsobe použitia šetrná a vhodná pre každý typ pleti – samozrejme za predpokladu, že do svojej rutiny zahrniete kyselinu, ktorá je vzhľadom na svoje schopnosti vhodná práve pre vašu pleť.

O hlavných prínosoch alfa-hydroxykyselín a beta-hydroxykyselín pre pleť píšeme v samostatnom článku. Okrem iného sa dozviete aj to, po aké AHA a BHA siahnuť vzhľadom k svojmu typu pleti, a poradíme vám, ako ich správne používať.

Tip: Ak už máte skúsenosti s AHA kyselinami, odporúčame vám siahnuť po AHA kréme s postupným uvoľňovaním. To znamená, že účinné látky prestupujú postupne do pleti av dlhšom časovom horizonte, a teda nehrozí, že by narušili jej prirodzené pH.

 

Čo je dobré vedieť o chemickom peelingu ešte pred prvým použitím

Pokiaľ výrobca neodporučí inak, hydroxykyseliny sa v zásade používajú len večer, pretože zvyšujú citlivosť pokožky na slnečné žiarenie, a teda hrozí riziko vzniku pigmentových škvŕn. Z toho dôvodu je nutné používať na pleť prípravok s ochranným faktorom.

Všeobecne platí, že chemický peeling je vhodný na každodenné použitie. Avšak ak s aplikáciou AHA a BHA iba začínate, je nutné dopriať svojej pokožke dostatok času, aby si na ich prítomnosť zvykla.

 

Ako poznáte, že ste to s peelingom prehnali?

V snahe starať sa čo najdôkladnejšie o svoju pokožku zabúdame na to, že všetkého veľa škodí.

V zdravej miere je peeling je pre pokožku prospešný, ale príliš časté a nešetrné používanie môže viesť k narušeniu ochrannej vrstvy pokožky.

Narušenie hydrolipidového filmu pokožky sa môže prejaviť:

- dehydratáciou

- zvýšenou citlivosťou kože

- začervenaním, pálením a nepríjemným pnutím

- výskytom pupienkov a mílií

- hyperpigmentáciou

- popraskaním krvných ciev

 

Pokiaľ na svojej pokožke pozorujete niektoré z týchto prejavov, odporúčame vám vyradiť na dobu neurčitú všetky prípravky s exfoliačným účinkom. Tým prispejete k stabilizácii stavu svojej pleti.

 

Naše odporúčanie na záver

Pred použitím ktoréhokoľvek exfoliantu zvážte aktuálnu kondíciu svojej pokožky. Pokiaľ ste sa napríklad spálili na slniečku, dôrazne vám odporúčame s aplikáciou peelingu počkať až do úplného zotavenia vašej pokožky.

Aby ste predišli narušeniu ochrannej vrstvy kože, prípravok vždy používajte doporučeným spôsobom.

Pokiaľ sa rozhodnete zaradiť do svojej rutiny mechanický peeling, vždy dajte prednosť prírodnému prípravku s drobnými abrazívnymi čiastočkami. Napríklad náš telový peeling sa skladá z malých kokosových a cukrových čiastočiek, ktoré dopĺňajú štyri blahodárne oleje. Na jednej strane precízne odstraňuje všetky odumreté kožné bunky, ale na strane druhej to robí s maximálnou šetrnosťou, pretože jednotlivé čiastočky majú špeciálne zaoblené hrany, a tak pokožku nepoškodzujú a nespôsobujú jej podráždenie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu