Potenie v tvári: Ako sa starať o pleť pri cvičení

Niet pochýb o tom, že sa pravidelné cvičenie odráža na našom duševnom a fyzickom zdraví. Vedeli ste ale, že tak ako môže byť pravidelná fyzická aktivita dobrá pre vašu pleť, môže sa na jej aktuálnom stave podpísať aj negatívne? Dnes sa dozviete, prečo a ako svoju pleť pripraviť na cvičenie, starať sa o ňu v priebehu a po skončení fyzickej aktivity.

 

Prečo sa pri cvičení potíme na tvári?

Pretože je to úplne normálna reakcia nášho organizmu, ktoré sa potením chráni pred prehriatím, ktoré by mohlo viesť k závratom.

Pri cvičení dochádza k rýchlejšiemu prúdeniu krvi v cievach a rýchlejšiemu tlkotu srdca, čo vedie k zvýšeniu telesnej teploty. Organizmus prostredníctvom vylučovaného potu reguluje svoju teplotu.

Zároveň je úplne bežné, že si naše telo zvykne na pravidelnú fyzickú aktivitu, a teda zvláda ochladzovanie efektívnejšie. V praxi to znamená, že sa pri pravidelnom cvičení môžeme potiť čím ďalej tým menej.

 

Cvičenie a jeho možné negatívne vplyvy na pleť

Pri cvičení dochádza k lepšiemu prekrveniu a prívalu živín prospešných pre pleť. Tá je vďaka tomu žiarivejšia, pevnejšia a pružnejšia.

Súčasne platí, že u niektorých jedincov môže cvičenie vyvolať nasledujúce:

- dehydratáciu; ku ktorej dochádza pri nepomere medzi príjmom a výdajom tekutín

- mechanické akné (lat. acne mechanica), ktoré spôsobuje časté trenie a tlak vyvíjaný na pokožk

- seboroickú dermatitídu, čo je časté kožné ochorenie prejavujúce sa začervenaním a viditeľným olupovaním kože na ostro ohraničených ložiskách

 

Príprava pleti na fyzickú aktivitu

Aby ste predišli všetkým prípadným kožným problémom a ďalším nepríjemnostiam, je nutné pleť na cvičenie riadne pripraviť. Ako?

Zo všetkého najskôr svoju pleť dôkladne vyčistite. Použite odličovací a čistiaci gél, ktorým ju zbavíte nielen všetkých nečistôt ako prachu, potu a mazu, ale aj všetkého make-upu.

Pokiaľ by ste svoju pleť nevyčistili, ochudili by ste ju o možnosť vylúčiť toxické látky. Pri cvičení totiž dochádza k rozťahovaniu pórov. Mohli by sa teda ľahko zaniesť kvôli nečistotám, ktoré by zostali na povrchu pleti.

Pokiaľ sa chystáte cvičiť vonku, nezabudnite na aplikáciu opaľovacieho krému. Pokiaľ vás čaká tréning vo vnútri, vystačíte si s hydratačným denným krémom.

 

Čo (ne)robiť počas tréningu

Zo všetkého najdôležitejšie je, aby ste na svoju tvár NESAHALI špinavými rukami a NEOTIERALI ho do trička. Vyvarujete sa tým zbytočnému podráždeniu a šíreniu baktérií.

Pokiaľ si potrebujete utrieť pot z čela, použite na to čistý uterák, ktorý používate výhradne len na tvár.

Keďže intenzívne potenie dehydruje pleť, pri cvičení myslite na vnútornú a vonkajšiu hydratáciu. Vypite dostatok čistej vody (kontrolu nad svojim pitným režimom budete mať vďaka praktickej fľaši, ktorá vám po tréningu poslúži aj ako shaker) a svoju pleť čas od času osviežte pomocou pleťovej vody či hmly.

Negatívny vplyv na stav vašej pleti môžu mať aj potítka a športové čelenky. Pokiaľ ich neperiete po každom tréningu, zadržujú v sebe pot a množia sa v nich baktérie, ktoré si potom sami prenášate na tvár.

Obozretní buďte aj v prípade, že máte dlhšie vlasy, ktoré vám pri rozpustení zasahujú do tváre. V takom prípade svoje kadere vždy zopnite do copu alebo vrkoča. Zvyšky vlasových produktov by spoločne s mastnotou mohli zapríčiniť upchatie pórov, ktoré je pôvodom čiernych bodiek a ďalších typov akné.

 

Starostlivosť o pleť po cvičení

Bezprostredne po cvičení osprchujte svoje telo (napríklad sprchovacím olejom) a opláchnite si tvár vlažnou vodou. Tým svoju pokožku zbavíte potu a nečistôt, ktoré by ju mohli podráždiť. Aby bola vaša pleť dokonale čistá, požite odličovacie mlieko v kombinácii s tvárovou umývacou penou.

Následne pokračujte ďalšími krokmi svojej kozmetickej rutiny, ktorá v základe zahŕňa aplikáciu pleťovej vody, denného alebo nočného krému a očného krému.

Čas od času môžete na pleť po cvičení naniesť pleťovú masku. V tejto fáze sú totiž póry stále rozšírené, a tak do seba vtiahnu maximum účinných látok obsiahnutých v konkrétnej maske.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu