Správna starostlivosť o pleť: Podľa typu pleti

Poznať svoju pleť a vedieť ju dopriať starostlivosť akú v daný moment vyžaduje ich z pohľadu udržania optimálneho stavu kože úplne esenciálne. Správne návyky je ideálne budovať už v mladosti, ale nikdy nie je neskoro na to začať, a preto vám dnes poradíme, ako v domácich podmienkach zistiť svoj geneticky daný typ pleti a následne vám poradíme, ako sa o svoju pokožku náležite starať.

 

Domáci test alebo spoznajte svoju pleť

Každý typ pleti potrebuje iný druh starostlivosti, a preto je dôležité si zo všetkého najskôr zistiť, aký typ pleti máte konkrétne vy. Ako na to?

Tvár šetrne očistite a umyte vlažnou vodou. Následne si pleť jemne osušte poklepávaním uteráka a počkajte 30 minút. Po uplynutí doby si vezmite zrkadlo a na dennom svetle zhodnoťte stav svojej pleti.

Nepozorujete žiadne výraznejšie zmeny? Máte normálnu pleť.

Začína sa objavovať lesk na T-zóne, tvárach aj na brade? Máte mastnú pleť.

Cítite pnutie a vidíte šupinky? Máte suchú pleť.

Vidíte lesk len na T-zóne a tváre sú skôr suchšie? Máte zmiešanú pleť.

Pociťujete pnutie a vidíte začervenané miesta? Máte citlivú pleť.

Typ pleti sa dá pomerne ľahko otestovať aj s využitím tenkej papierovej vreckovky, ktorú rozdeľte na štyri malé kúsky a postupne ich pritlačte na čelo, nos, tvár a bradu. Typ pleti potom môžete ľahko určiť podľa prípadných mastných stôp, ktoré zostali na vreckovke.

Tip: Pokiaľ si nie ste ani po vykonaní domáceho testu 100% istí tým, aký je váš geneticky daný typ pleti, potom vám odporúčame navštíviť kozmetický salón, kde vašu pleť podrobí odbornej diagnostike. Pri tej zistíte nielen svoj typ pleti, ale aj jej momentálny stav, ktorý je ovplyvnený vašim životným štýlom, hormónmi, vekom apod.

 

Každodenná starostlivosť podľa typu pleti

Všeobecne sa pleť rozdeľuje na normálnu, mastnú, suchú, citlivú a zmiešanú.

 

Máte normálnu pleť?

Rozhodne máte skutočný dôvod na oslavu, pretože vaša pleť je optimálne vláčna, pružná, hladká a zjednotená. Vplyvom počasia a hormónov sa môže samozrejme mierne meniť, ale všeobecne sa s týmto typom spája pramálo starostí. Normálna pleť nemá sklony k podráždeniu ak vzniku rozšírených pórov. Dobre znáša experimentovanie s kozmetickými prípravkami, a tak svoju rutinu môžete bez obáv meniť podľa jej aktuálneho stavu.

 

Máte mastnú pleť?

Tak to máte čo dočinenia s rýchlo sa mastiacou pokožkou, ktorá sa neustále leskne. Tento typ má navyše sklony k vzniku rozšírených pórov, ktoré idú ruka v ruke s rozvojom zápalov a vznikom akné. Aby tých negatív nebolo málo, na mastnej pokožke drží zle make-up.

Vašou výzvou bude stabilizovať činnosť mazových žliaz, ktoré produkujú nadbytok mazotoku. Snažte sa vyhnúť produktom s obsahom minerálnych či prírodných olejov, ktoré pokožku ešte viac mastia. Používajte kozmetiku so zmatňujúcim efektom a dezinfekčnými účinkami. Starostlivosť šitú na mieru si zaistíte s našou akné radou, ktorý prispieva k vyrovnaniu mastnej, aknóznej a problematickej pleti.

Mastnú pleť veľmi často trápi akné, a preto sme si pre vás pripravili samostatný článok, v ktorom zistíte, čo vznik akné ovplyvňuje a ako sa ho môžete zbaviť.

 

Máte suchú pleť?

Potom riešite opačný problém, než majitelia pleti mastnej. Vašou každodennou realitou je pocit pnutia a všadeprítomnej šupinky. Vaša pleť v sebe vplyvom chýbajúcich lipidov nedokáže zadržať vlhkosť, a tak sa veľmi častou lúpe, je matná, krehká a má sklony k vzniku vrások.

Vzhľadom na to, že vaša pleť produkuje nedostatočné množstvo kožného mazu, zamerajte svoju pozornosť na hydratáciu. Vlhkosť jej doprajete dosýta s našou hydratačnou radou, v ktorom nájdete všetko pre každodennú starostlivosť. Jednotlivé produkty sú navyše na prírodnej báze, a teda neobsahujú sulfáty, silikóny a parabény, ktoré by ju mohli ešte viac vysušovať a podráždiť.

Pozor na to, aby ste suchú pleť nezamieňali s dehydratovanou pleťou. Tá síce vykazuje podobné príznaky, ale vyžaduje odlišný prístup, pretože ide o prechodný stav, ktorý sa môže týkať ktoréhokoľvek z typov pleti. Zistite viac o tom, ako spoznať dehydratovanú pleť a udržať v nej vlhkosť.

 

Máte zmiešanú pleť?

Ste majiteľom najbežnejšieho typu pleti a vaša každodenná starostlivosť o pleť je sťažená tým, že časť tváre je suchšia (tzv. U-zóna predstavujúca tváre) a zvyšok mastnejšia (tzv. T-zóna predstavujúca čelo, nos a bradu).

Kozmetiku si vyberajte výhradne na zmiešanú pleť. Ak by ste totiž používali produkty vyvinuté na starostlivosť o mastnú (alebo naopak suchú) pleť, neprospievali by ste celej tvári, ale len jeho časti. Prospieť vám môže kozmetika s obsahom AHA kyselín. Ak má vaša pleť sklony k vzniku akné, vyskúšajte BHA kyseliny.

 

Máte citlivú pleť?

Vaša pleť sa v mnohom podobá tej suchej, pretože vás často pne, svrbí a na jej povrchu sa tvoria odlupujúce sa šupinky. Okrem toho je pre citlivú pleť typické podráždenie, začervenanie a pálenie, ktoré môžu spôsobiť aj najmenšie podnety zvonku.

Excitáciu pleti zhoršuje dlhodobá dehydratácia a nevhodne zvolená starostlivosť, a preto ju dôsledne hydratujte a vždy voľte kozmetiku bez obsahu alkoholu, sulfátov, silikónov a iných potenciálne škodlivých zložiek, ktoré by mohli viesť k podráždeniu.

Pravdepodobne pre vás bude veľkou výzvou nájsť šetrný čistiaci prípravok, ktorý je zároveň účinný, a preto sme vyvinuli micelárnu vodu pre citlivú pleť, ktorej kľúčovou ingredienciou je ružová voda doplnená panthenolom a aloe vera.

 

Bez ohľadu na to, aký máte typ pleti platí, že…

… ju musíte ráno čistiť a večer odličovať a čistiť. Po následnej tonizácii, ktorá prispieva k vyrovnaniu pH, sa zamerajte na cielenú starostlivosť pomocou sér. Rutinu ukončite aplikáciou očného krému a pleťového krému. Ráno nezabúdajte na fotoprotekciu.

Veríme, že vďaka dnešnému článku už viete, aký typ pleti máte a ľahko si tak zvládnete zostaviť kozmetickú rutinu na mieru. Pokiaľ chcete mať istotu, že svojej pleti doprajete najlepšiu možnú starostlivosť, potom vám odporúčame vyberať z našej širokej ponuky českej prírodnej kozmetiky, ktorá zahŕňa produkty na starostlivosť o každý typ pleti. Mysleli sme naozaj na všetkých, a preto u nás nájdete aj anti-age rad vhodný na omladenie, spevnenie a vyživenie zrelej pleti.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu