Ako často si umývať vlasy? Pozrite sa, či to robíte správne

Umývanie vlasov je podobné ako čistenie zubov. Minimálne v tom slova zmysle, že to robíme všetci, ale len málokto z nás ovláda správnu techniku. Konkrétne v otázke, ako často si umývať vlasy, panuje celý rad nejasností. Ako je to teda správne?

 

Ako často si umývať vlasy?

Ak teraz čakáte na konkrétnu odpoveď, potom vás musíme sklamať. Z pohľadu frekvencie totiž neexistuje univerzálne pravidlo, pretože vždy záleží na konkrétnom type vlasov, kondícii vlasovej pokožky a vašej obvyklej fyzickej aktivite.

Rozhodujúcim faktorom bude aj váš vek. Je totiž normálne, že ako starneme, naša vlasová pokožka produkuje menej mazu, a teda sa môže početnosť umývania s postupom rokov znižovať.

Pokiaľ by sme vám mali poradiť, vlasy si umývajte v momente, keď sú mastné, spotené, zľahnuté alebo zanesené nečistotami a stylingovými prípravkami.

 

Umývanie vlasov každý deň? Áno, ale…

len v prípade, že nemáte suchú pokožku hlavy. Zatiaľ čo pri mastnej vlasovej pokožke sa každodennému umývaniu pravdepodobne nevyhnete, pri tej suchej je doslova nežiaduce. Pri umývaní vlasov sa totiž z vlasovej pokožky odstraňujú prírodné oleje, a tak by mohla byť vaša pokožka pri každodennom umývaní ešte viac vysušená. Paradoxne sa potom bráni tým, že sa rýchlejšie mastia, čím sa dostanete do začarovaného kruhu.

Keď vezmeme do úvahy iba typ vlasov, každodenné umývanie nie je to pravé ani pre vlasy vlnité a kučeravé, ktoré sú náchylnejšie na vysúšanie alebo lámanie. Práve časté umývanie môže v dlhodobom horizonte daný problém zhoršiť. Vlasy by ste z toho dôvodu nemali umývať častejšie ako raz týždenne.

Každodenné umývanie nie je vhodné ani v prípade, že máte chemicky ošetrené vlasy, ktoré sú zo svojej podstaty suchšie, a teda náchylnejšie na poškodenie. V tomto prípade je vhodné umývanie zhruba raz týždenne.

 

V niektorých prípadoch je každodenné umývanie vlasov prospešné

Každodenné (alebo veľmi časté) umývanie vlasov vás čaká pravdepodobne v prípade, keď:

- máte mastnú pokožku hlavy

- máte riedke vlasy

- používate stylingové prípravky (gély, laky a pod.) na dennej báze

- denne športujete

- navštevujete často saunu či bazén

 

Môžete si častým umývaním vlasov uškodiť?

Z dôvodu častého umývania môžu vlasy stratiť svoj lesk a môžu byť vysušené, a teda náchylné na lámanie a štiepenie. Na druhej strane málo frekventované umývanie môže viesť k vzniku lupín. Preto by ste mali zistiť, čo najviac vyhovuje konkrétne vám.

Ak máte pocit, že si vlasy musíte mať každý deň, pretože sa vám rýchlo mastia, zamyslite sa nad tím, či je problém skutočne vo vašej rýchlo sa mastiacej pokožke hlavy.

Kámeň úrazu môže byť totiž v častom:

- nosenie pokrývok hlavy

- kefovanie (najmä ak svoj hrebeň pravidelne nečistíte)

- siahanie sa do vlasov

Ani v jednom z vyššie spomínaných bodov sa nespoznávate? Potom je možné problém vo vašej vlasovej starostlivosti alebo technike umývania.

Ak používate kosmetické produkty, ktoré nie sú určené pre váš typ vlasov, vaša vlasová pokožka sa môže nadmerne mastiť. Aké produkty teda používať? Rozhodne tie, ktoré sú plné prírodnej sily.

Prečítajte si náš článok o tom, prečo je prírodná vlasová kosmetika bez sulfátov, silikónov a parabénov lepšou voľbou.

Teraz, keď už viete, ako ČASTO si umývať vlasy, poďme sa pozrieť na to, ako SPRÁVNE si umývať vlasy.

 

Ako si správne umývať vlasy krok za krokom

Pri každom umývaní vlasov

1. Než otočíte kohútikom, rozčešte si vlasy. Aby ste zabránili mechanickému poškodeniu, najprv si rozčešte končeky a cez dĺžky postupujte smerom ku korienkom.

2. Vlasy od korienkov ku končekom prepláchnite pod prúdom vlažnej vody.

3. Zodpovedajúce množstvo šampónu naneste rovnomerne na vlasovú pokožku. Do dĺžok stečie pri zmývaní.

4. Šampón rozmasírujte pomocou brušiek prstov.

5. Vlasy dôkladne prepláchnite pod prúdom vlažnej vody.

6. Pokračujte druhou aplikáciou šampónu a postupujte rovnako ako prvýkrát. Pri prvej aplikácii sa rozdrví prach, nečistoty a zvyšky stylingu. Až pri druhom umývaní skutočne čistíte vlasovú pokožku a umývate jednotlivé vlasy.

7. Vytlačte z vlasov prebytočnú vodu.

8. Zodpovedajúce množstvo kondicionéra (ktorý vlasy vyživuje a uzatvára) rozdrvte medzi dlaňami a postupne ho naneste do dĺžok a končekov vlasov. Na pokožku hlavy ho nikdy neaplikujte, pretože by ste ju tým zbytočne zaťažili.

9. Vezmite si hrebeň a vlasy dôkladne rozčešte, aby sa produkt dostal všade (mimo pokožku hlavy).

10. Kondicionér nechajte pôsobiť po odporúčanú dobu uvedenú na obale produktu.

11. Vlasy dôkladne prepláchnite pod prúdom vlažnej vody. Dajte si pozor na to, aby ste z vlasov vždy vymyli skutočne všetok produkt. V opačnom prípade by sa vám vlasy rýchlejšie mastili a boli by zľahnuté.

12. Po umytí vlasy nedrbte, ale iba z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu.

13. Vlasy zabaľte do turbanu, v ktorom ich nechajte maximálne 10 minút presychať.

 

Tip: Ak máte pocit, že dvojité šampónovanie vaše vlasy zbytočne zaťažuje, aplikujte ho len niekedy – napríklad pri každom druhom umývaní.

 

Hĺbková regenerácia

Pokiaľ chcete svojim vlasom dopriať hĺbkovú regeneráciu, umývanie rozšírte o aplikáciu masky na vlasy. Tú použite na šampónom umyté vlasy a pri jej použití postupujte rovnako ako v prípade kondicionéra, ktorý aplikujte neskôr.

V našom článku, ako si vybrať najlepšiu masku na vlasy, sa dočítate o benefitoch pravidelného používania masky a zistíte, podľa akých kritérií masku vybrať.

 

Bezoplachová starostlivosť

Na umyté vlasy môžete aplikovať vlasové séra a spreje, ktoré vyživujú vlasovú pokožku a podieľajú sa na starostlivosti o vlasy od korienkov ku končekom.

Vhodný spôsob aplikácie potom vychádza z toho, po akom produkte siahnete. Napríklad bezoplachové zahusťujúce sérum sa nanáša iba na pokožku hlavy až ku korienkom vlasov. Naopak rozmarínová voda sa aplikuje ako na vlasovú pokožku, tak aj do dĺžok.

V rámci bezoplachovej starostlivosti môžete používať aj za studena lisovaný kozmetický olej, ktorý si vyberte podľa typu svojich vlasov, vlasovej pokožky a prípadne problematiky, ktorú riešite. Aplikácia oleja je veľmi jednoduchá. Stačí si rozomlieť pár kvapiek vybraného oleja medzi prstami a potom ho naniesť rovnomerne do dĺžok a na končeky vlasov. Olej nechajte pôsobiť pár hodín alebo cez noc a potom vlasy dôkladne umyte podľa návodu vyššie.

 

Tepelná úprava

Vlasy si vyfénujte vždy po každom umývaní. Pokiaľ preferujete voľné presychanie, po každom umývaní si aspoň vyfúkajte pokožku hlavy, ktorá nesvedčí vlhko.

Pred fénovaním si vlasy rovnomerne postriekajte sprejom na tepelnú ochranu vlasov.

 

Čo si z dnešného článku odniesť?

Frekvencia umývania vlasov sa líši človek od človeka.

Vlasy si umývajte tak často, aby ste si zachovali svieži pocit čistoty.

Zatiaľ čo niekomu môže každodenné umývanie vlasov prospievať, iným môže uškodiť.

Na vhodne zvolenej frekvencii umývania záleží rovnako ako na správnej technike.

Šampón a kondicionér sa používajú pri každom umývaní vlasov.

Šampón sa aplikuje iba na vlasovú pokožku.

Kondicionér sa aplikuje iba do dĺžok a na končeky vlasov.

Fén používajte po každom umývaní vlasov.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu