Ako používať retinol a s čím ho kombinovať?

To, že je retinol kľúčom k mladistvej pleti, už viete. Než ho ale zaradíte do svojej každodennej starostlivosti o pleť, overte si, že viete aj to, ako ho správne používať a kombinovať s ďalšími účinnými látkami tak, aby ste sa čo možno najrýchlejšie dočkali očakávaného progresu a zároveň zamedzili prípadnému podráždeniu svojej pleti.

 

Retinol je neoddeliteľnou súčasťou kozmetickej rutiny veľkej časti populácie

A nie je sa čomu diviť. Retinol totiž patrí k najúčinnejším voľnopredajným aktívnym látkam čo sa starostlivosti o pleť týka. Býva súčasťou najrôznejších kozmetických prípravkov od krémov po séra, ktorých primárnym cieľom je buď omladenie pleti, rozjasnenie a zjednotenie farebného tónu, alebo zmiernenie akné.

 

 

Ako používať retinol?

Keďže je retinol veľmi silná látka, zaraďujte ho do svojej rutiny postupne, aby ste zamedzili zbytočnému podráždeniu svojej pleti.

V súvislosti s retinolom je známy pojem retinizácia, čo nie je nič iné, než budovanie kožnej tolerancie, a teda postupné zvykanie si pokožky na nový produkt. Ako taký proces vyzerá v praxi?

 

Proces retinizácie

Pred prvým použitím retinolu vykonajte skúšku znášanlivosti. Malé množstvo prípravku naneste na vnútornú oblasť predlaktia a nechajte ho zhruba 24 hodín pôsobiť. Pokiaľ vás nebude dané miesto po uplynutí doby svrbieť, páliť a nebude začervenané, tak môžete prejsť k aplikácii retinolu na pleť.

Prvý týždeň použite prípravok s retinolom iba raz as každým ďalším týždňom frekvenciu aplikácie postupne zvyšujte. V prvom mesiaci odporúčame nepoužívať retinol v po sebe idúcich dňoch, ale vždy nejaký deň aplikáciu vynechať. Zhruba po štyroch týždňoch by už mala byť vaša pleť na retinol zvyknutá, a tak môžete prípravok zaradiť do svojej každodennej rutiny.

Tip: V prípade, že máte citlivú pokožku, obmedzte na pár týždňov používanie peelingu, čím ju ušetríte zbytočného podráždenia.

 

Kedy retinol používať?

Kozmetické prípravky s obsahom retinolu používajte zásadne len v rámci svojej večernej starostlivosti o pleť. Jeho molekuly sú fotostabilné, a teda pri kontakte so slnečným žiarením podliehajú rozpadu, a tak by mal na pleť oveľa menší účinok. Zároveň by ste si mohli pri pobyte na slnku privodiť alergickú reakciu, a preto vždy po večernej aplikácii použite ďalší deň ako posledný krok rutiny opaľovací krém s SPF 30 alebo 50.

 

S akými aktívnymi látkami retinol (ne)kombinovať?

Vzhľadom k vlastnostiam retinolu ho odporúčame používať v kombinácii so zložkami, ktoré taktiež podporujú omladenie a obnovu pleti. Typicky sa jedná o antioxidanty, niacínamid či kyselinu hyalurónovú.

V kombinovaní aktívnych látok sa oplatí byť striedmejší. Zvlášť opatrní by ste mali byť v prípade zaradenia vitamínu C, AHA kyselín a BHA kyselín, ktoré majú rovnako ako retinol exfoliačné účinky, a tak by ste svoju pleť mohli ľahko podráždiť. Pokiaľ sa rozhodnete, že chcete retinol s niektorou z týchto látok používať, vyhnite sa ich vrstveniu a skôr ich používajte v iné dni alebo aspoň v inú dennú dobu.

 

Či už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek kombináciu, tak:

- svoju pleť nechajte zvykať na nový produkt aspoň mesiac

voľte prípravky s nižšou koncentráciou aktívnych látok

do svojej rutiny nezaraďujte viac aktívnych látok súčasne

 

Tip: Viac o AHA kyselinách v kozmetike sa dočítate v samostatnom článku.

 

 

Pri správnom používaní VENIRA séra s retinolom sa podráždenia obávať nemusíte

VENIRA sérum s retinolom v porovnaní s inými produktmi, obsahujúcimi čistý retinol (alebo ešte oveľa silnejší retinal), je k pleti oveľa šetrnejšie, a tak je menej pravdepodobné, že by pleť zanechal začervenanú a inak podráždenú.

 

Jednotlivé zložky séra boli navyše vybrané tak, aby prospievali každému typu pleti, ale najviac ho vo svojej rutine ocenia najmä osoby so zrelou, mastnou alebo aknóznou pokožkou.

 

Pri dlhodobom používaní séra s retinolom prispejete k/ke:

- zvýšenie syntézy kolagénu III. typu o 238%

- redukciu výskytu pigmentových škvŕn až o 84 %

- zjemnenie vejárkovitej línie v oblasti očí až o 44 %

- elimináciu tvorby samotných vrások až o 52%

 

Napriek tomu, že retinol patrí k populárnym zložkám pleťovej starostlivosti, o jeho správnom zaradení do rutiny ako aj spôsobe použitia a kombinovania panuje zmätok. Veríme, že vďaka dnešnému článku už máte vo všetkom spomínanom jasno a teraz už sa len tešíte na tie ohromujúce výsledky, ktoré pri pravidelnej a správnej aplikácii retinolu dosiahnete.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu