Čo robiť pred a po tréninku?

Neviete, čo robiť pred a po tréningu, aby ste podporili svoj výkon a z dlhodobého hľadiska aj svoje osobné ciele? V dnešnom článku nájdete odpovede na všetko, čo vás zaujíma.

 

 

Čo robiť pred tréningom

Jedlo

Predtréningová strava má priamy vplyv na váš celkový výkon. Vhodným výberom môžete prispieť k stabilizácii hladiny krvného cukru počas cvičenia, zaistiť organizmu hydratáciu a doplniť zásobu živín. Ako by to teda malo správne vyzerať?

Voľte ľahko stráviteľné pokrmy. Pokiaľ sa vám chce po dojedení spať, viete, že robíte niečo zle.

Posledné jedlo si dajte ideálne jednu až dve hodiny pred tréningom.

Pripravte si pokrm bohatý na bielkoviny (napr. cottage syr, kuracie mäso, jogurt) a sacharidy (napr. ryža, vločky, ovocie, zemiaky).

Vyhnite sa mastným a tučným jedlám.

 

Suplementy a doplnky stravy

Pred tréningom je ideálna chvíľa na to, aby ste svoje telo i myseľ nabudili pomocou doplnkov stravy. Vhodné sú najmä spaľovače tukov, nakopávače, srvátkový proteín, kreatín, gainer a BCAA.

Vždy užívajte suplementy od overených výrobcov, ktoré sú pre váš organizmus bezpečné aj pri dlhodobom používaní. Napríklad VENIRA spaľovač tukov čerpá z čistej prírody. Obsahuje zelený čaj, guaranu, chróm a ďalšie štyri účinné látky, ktoré spoločne prispievajú k dodaniu energie a povzbudeniu nielen pri cvičení.

 

 

Správna rozcvička

Rozcvička býva často zabúdaná a podceňovaná a pritom sa jedná o dôležitú súčasť tréningu. Vhodne vykonanou rozcvičkou znížite pravdepodobnosť poranenia a podporíte svoju výkonnosť. Čím začať?

Začnite zhruba päťminútovým rozohriatím. Môžete si zabehať na páse, zajazdiť na rotopede alebo skákať jumping-jacky.

Po rozohriatí prejdite na precvičenie partií, na ktoré sa hodláte zamerať pri tréningu. Zvoľte si zhruba štyri cviky, ktoré robte striedavo na obe strany tela. Jednotlivé pohyby pri tom vykonávajte kontrolovane, nie švihom.

 

Na tréning pripravte aj svoju pleť

Pokožka pri cvičení viac dýcha, póry sa rozťahujú a vyplavujú zo seba všetky toxíny. O túto možnosť by ste svoju pleť úplne ochudili, pokiaľ by ste ju pred tréningom nezbavili make-upu a všetkých ďalších nečistôt. V opačnom prípade by do seba totiž póry vtiahli všetky usadeniny, čo by viedlo k ich upchatiu, vzniku čiernych bodiek a prípadne akné.

Po použití odličovacieho a čistiaceho gélu naneste na pleť už iba ľahký pleťový krém. Iba v prípade, že cvičíte vonku, použite navyše ešte SPF. Druhé kolo čistenia pleti si strihnite po tréningu, kedy z jej povrchu odstránite pot a nahromadené baktérie.

 

 

Čo robiť pri tréningu

Vedeli ste, že častým tréningom si môžete privodiť dehydratáciu organizmu (= stav, pri ktorom z tela odchádza viac vody a tekutín, než do neho prichádza), s ktorým prirodzene súvisí aj dehydratácia pleti? Nenechajte svoje telo smädniť a udržujte ho optimálne hydratované pravidelným popíjaním čistej vody. Skvele vám k tomu poslúži shaker so zásobníkom, ktorý využijete aj pri príprave srvátkového proteínu, ktorý je vhodný ako pred tréningom, tak aj po jeho dokončení.

Tip: Inšpirujte sa našimi tipmi na cviky pre ploché brucho.

 

Čo robiť po tréningu

Či už ste si dali za cieľ rast svalovej hmoty alebo podporu celkového chudnutia, pomôže vám s tým vhodne zvolené potréningové jedlo, vďaka ktorému doplníte do tela všetko, čo ste počas cvičenia vyčerpali a dostanete živiny späť do rovnováhy.

Všeobecne platí, že vaša potréningová suplementácia by mala obsahovať bielkoviny, sacharidy ako zdroj energie a ďalšie látky podporujúce rast svalov ako napríklad BCAA alebo kreatín. Prvé pevné jedlo po tréningu voľte ľahko stráviteľné s dávkou kvalitných bielkovín, sacharidov a primeraného množstva dobrých tukov.

Konkrétny jedálniček sa potom líši v závislosti na tom, aký typ tréningu máte za sebou a aké sú vaše individuálne ciele. Napríklad v prípade vytrvalostného tréningu je žiaduce doplniť viac sacharidov a menej bielkovín. Naopak po silovom tréningu by vášmu jedlu mali rozhodne dominovať proteíny. Pokiaľ váš tréning kombinuje prvky oboch druhov tréningu, pomer medzi sacharidmi a bielkovinami by mal byť rovnocenný.

Je vaším cieľom zhodiť prebytočné kilá? Než sa pustíte do tohto strastiplného procesu, prečítajte si náš článok o tom, čo všetko by ste mali vedieť, než sa pustíte do chudnutia.

 

POZOR!

Rozhodne sa neodporúča jedlo po tréningu vynechať. Chudnutie by ste tým určite neurýchlili, ale začali by ste prichádzať o svaly.

Po tréningu by ste sa rozhodne nemali ani prejedať. Pokiaľ pociťujete naozaj veľký hlad, vaše telo tak môže reagovať na nedostatok jedla vo zvyšku dňa. V tomto ohľade je veľmi dôležité celkové nastavenie energetického príjmu za deň. Pokiaľ je prejedanie niečo s čím dlhodobo bojujete, odporúčame vám prírodné kapsule VENIRA hunger blocker s garcíniou kambodžskou a chrómom napomáhajúce ku kontrole telesnej hmotnosti a navodeniu pocitu sýtosti.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu