Ako sa starať o jemné vlasy?

Túžite po silných vlasoch, ktoré sa nemastia a majú objem, čo robí dojem? My našťastie vieme, ako na ne. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako sa starať o svoje jemné vlasy.

 

Jemné vlasy: Podľa čoho ich bezpečne spoznáte

Jemné vlasy sú darom aj prekliatím. Sú dokonale hebké, oslnivo lesklé a... to je z pozitív zhruba tak všetko. Je pre nich typické, že si nedokážu udržať objem, pôsobia riedko a už krátko po umytí majú tendenciu plihnúť a mastiť sa od korienkov.

V kombinácii s nevhodne zvolenou (alebo zle aplikovanou) kozmetikou sa môžu strapkať a lámať.

Pri stylingu vás najviac v súvislosti s jemnými vlasmi potrápia to, že elektrizujú a nedokážu udržať svoj tvar.

 

 

Čomu sa v starostlivosti o jemné vlasy vyvarovať

Vzhľadom k svojmu nižšiemu priemeru sú jemné vlasy náchylné na poškodenie, a preto vám neodporúčame zdržiavať sa na slniečku bez ochranného spreja na vlasy a pokrývky hlavy. Ich kvalite by tiež uškodilo aj príliš časté kulmovanie či žehlenie. Nijako by ste nepochodili ani pri používaní hutných vlasových masiek a veľkého množstva stylingových prípravkov, ktoré by ich zbytočne zaťažili. Ako by teda mala vyzerať vaša starostlivosť o jemné vlasy?

 

Začnite výberom vhodného šampónu a kondicionéra

Zatiaľ čo šampón otvára vlas a čistí ho do hĺbky, kondicionér vlasový povrch uzatvára, čím ho chráni. Je teda zrejmé, že jeden produkt bez druhého nemôže nikdy naplno fungovať.

V tomto ohľade je vhodné brať do úvahy zloženie vlasovej starostlivosti. Zvlášť jemné vlasy so sklonmi k podráždeniu vám poďakujú za prírodnú kozmetiku bez obsahu silikónov, sulfátov a parabénov. Prečítajte si v našom rozsiahlom článku konkrétne dôvody na to, prečo ďalej nepoužívať vlasovú kozmetiku s obsahom potenciálne škodlivých látok.

 

Ako vybrať šampón a kondicionér pre svoje jemné vlasy

Mnohí bohužiaľ robia tú chybu, že sa pri výbere šampónu zameriavajú viac na typ svojich vlasov, než aktuálny stav svojej vlasovej pokožky. Napríklad skvelú službu jemným vlasom urobí prírodný šampón na mastné vlasy, ktorý prispieva k stabilizácii mazových žliaz, odstraňuje prebytočný maz, ale zároveň poskytuje dokonalú starostlivosť samotným vlasom. Alternatívou je prírodný šampón pre objem vlasov, ktorý posilňuje vlasové vlákna od korienkov, vyživuje ich a dodáva im žiaduci objem.

V prípade kondicionéra sa už oplatí zvážiť typ svojich vlasov, pretože sa neaplikuje na vlasovú pokožku, ale iba do dĺžok a končekov. Pre jemné vlasy je vhodný prírodný kondicionér s kolagénom. Ten bojuje proti známkam poškodenia ako je krepatenie, lámanie a štiepenie. Zároveň zaisťuje vlasom okamžitú výživu a hydratáciu, ale nijako ich pri tom nezaťažuje. Pri cestovaní zase oceníte bezoplachový kondicionér s obsahom prvotriedneho hodvábneho proteínu.

 

Pozor na časté umývanie vlasov

Časté umývanie vlasy vysúša a zbavuje ich ochranného filmu. Trpí aj pokožka hlavy, ktorá sa bráni zvýšenou produkciou kožného mazu – v dôsledku toho jemné vlasy rýchlo plihnú a nedokážu si udržať svoj prirodzený objem. Aby ste nadprodukcii mazotoku zabránili, vlasy si umyvajte dvakrát, nanajvýš trikrát týždenne. Vodu pri tom majte vždy vlažnú a nikdy nie horúcu.

 

Pri stylingu buďte opatrní

Jemné vlasy sa môžu nadmerne mastiť aj z dôvodu nevhodne zvolených stylingových prípravkov. Vyvarujte sa preto akýmkoľvek prípravkom, ktoré by vaše vlasy zbytočne zaťažili – typicky môže ísť o laky na vlasy a najrôznejšie oleje určené na vyhladenie vlasového vlákna.

Žiaducimi prípravkami sú naopak stredne tužiace tužidlá podporujúce objem. Toho sa dočkáte aj pri správnej technike fúkania. Pred použitím fénu ošetrite vlasy ochranným sprejom a fénujte ich v predklone.

Pokožku hlavy môžete ľahko podráždiť príliš častým či agresívnym rozčesávaním prípadne zle vybraným hrebeňom. Vyberte si hrebeň s riedkymi zubami a vlasy si vždy rozčesávajte v smere od končekov ku korienkom.

 

Zvoľte si správnu farbu a strih

Každý kaderník vám potvrdí, že dobrý strih dokáže s vlasmi zázraky. Inak tomu nie je ani v prípade jemných vlasov, ktorým svedčia krátke účesy s dĺžkou maximálne po ramená. Strih je zároveň žiaduce udržiavať, pretože čím častejšie sa jemné vlasy budú stretávať s nožnicami, tým zdravší dojem budú budiť. Z hľadiska farbenia sú vhodné napríklad prelivy.

 

Tip: Inšpirujte sa našimi tipmi na trendy účesy z krátkych vlasov.

 

Doplňujte vitamíny, ktorých v rámci svojho jedálnička neprijímate dostatok

Príčina jemných vlasov tkvie do značnej miery v genetike. To ale neznamená, že nemôžete rozvinúť ich potenciál. Svoju úlohu zohráva spánková hygiena, hormonálna rovnováha, vek, životný štýl i pestrá a vyvážená strava.

Pokiaľ však v rámci svojho jedálnička neprijímate dostatok vitamínov a minerálov, ktoré podporujú udržanie optimálneho stavu vlasov, potom je žiaduce dodávať ich telu prostredníctvom doplnkov stravy.

Stávkou na istotu sú prémiové kapsule pre vlasy, nechty a pleť s dokonale vyváženou kombináciou 20 účinných látok.

Každá kapsula obsahuje napríklad biotín, známy aj ako vitamín B7, ktorý podporuje tvorbu keratínu ako hlavného proteínu dodávajúceho vlasom pevnosť a pružnosť. K ďalším dôležitým zložkám patria vitamíny B6 a B9, ktoré zabraňujú nadmernému vypadávaniu vlasov. V zložení by ste našli aj esenciálnu aminokyselinu L-Metionín a neesenciálne aminokyseliny L-Cystein, ktoré sú rovnako dôležité pre udržanie celkového zdravia a kvality vlasov ako aj vlasovej pokožky.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu