Ako sa zbaviť akné? Kompletný sprievodca pre krásnu a zdravú pleť

Viete, ako vzniká akné, čím sa líšia jednotlivé typy vyrážok a ako sa ich úspešne zbaviť? Inšpirujte sa našimi ôsmimi tipmi, ktoré skutočne fungujú.

Čo je akné?

Akné (z latinského acne vulgaris) charakterizujeme ako neinfekčné zápalové kožné ochorenie. Vyskytuje sa predovšetkým na tvári, ramenách, hrudníku a na chrbte, teda v miestach s väčším počtom mazových žliaz.

S akné sa najčastejšie stretávajú dospievajúci vo veku od 12 do 25 rokov. Avšak problémy s akné riešia veľmi často aj dospelé osoby. Zvlášť potom ženy, ktoré sa stretávajú s tzv. hormonálnym akné v období menštruačného cyklu, tehotenstva/dojčenia a menopauzy.

Podľa štúdie Global Burden of Disease Study 2019 postihuje akné približne 9,4 % celosvetovej populácie. V rámci štúdie boli použité dáta z 204 krajín, pričom miera záťaže akné sa v prevažnej väčšine z nich stále zvyšuje.

 

Ako vzniká akné

Naše mazové žľazy produkujú kožný maz (= sebum), čo je olejovitá látka, ktorá sa dostáva na povrch kože. K vzniku akné dochádza vo chvíli, keď mazové žľazy produkujú nadbytok kožného mazu, ktorý nestíha odchádzať, a teda upcháva póry.

Pokiaľ k zaneseniu pórov dochádza v dôsledku hyperkeratinizácie čiže hromadenia odumretých kožných buniek, tvoria sa nám komedóny, čo sú biele alebo čierne pupienky.

Za predpokladu, že k rozvoju akné dochádza z dôvodu množenia baktérií v upchatých póroch, tvoria sa nám papuly, pustuly, noduly alebo cysty.

 

Jednotlivé typy akné

Komedóny alebo biele a čierne bodky = Jedná sa o najľahšiu formu akné objavujúce sa najčastejšie na tvári (nos + T-zóna), ramenách a chrbte. Veľmi často vzniká v dôsledku nedostatočnej alebo nadmernej starostlivosti o pokožku, a preto je riešením úprava kozmetickej rutiny.

Papuly = Malé červené pupienky, ktoré sú zapálené, ale neobsahujú hnis.

Pustuly = Malé červené pupienky, ktoré sú zapálené a vo svojom strede majú hnis.

Noduly = Bolestivá forma podkožného akné. Pokožka je v danom mieste hrboľatá, tvrdá, opuchnutá, začervenaná a na dotyk citlivá.

Cysty = Najzávažnejšia forma akné vznikajúce hlboko v pokožke. Veľmi často vedie k hyperpigmentácii a vzniku jaziev.

 

Typy akné podľa závažnosti

Z hľadiska závažnosti rozlišujeme miernu formu akné (komedóny), strednú formu akné (papuly a pustuly) a závažnú formu akné (noduly a cysty). Zatiaľ čo u prvých dvoch foriem je možná liečba svojpomocne, v prípade nodul a cýst je vhodná konzultácia s dermatológom.

Lekára navštívte aj v prípade, že sami nie ste schopní diagnostikovať, aký z typov akné máte. Obráťte sa naň aj vtedy, ak sa vám akné objavuje inde ako na tvári. V takom prípade možno tiež hovoriť o závažnejšej forme.

 

Faktory zhoršujúce stav akné

Kozmetické produkty s obsahom sulfátov, ktoré pokožku dráždia a vysušujú.

Príliš častá exfoliácia, ktorá môže pokožku podráždiť a rozniesť nečistoty.

Nevhodne zostavený jedálniček.

Nadmerná konzumácia alkoholu.

Fajčenie cigariet.

Nedostatok spánku a odpočinku.

Častý pobyt v znečistenom prostredí.

 

Ako sa zbaviť akné?

1. Používajte vhodné kozmetické prípravky

Absolútnym základom je správne vyčistená pleť. S týmto krokom začnite svoju rannú rutinu av rámci večernej rutiny ho zaraďte za odlíčenie make-upu a SPF. Po použití akné čistiaceho gélu pokračujte aplikáciou lokálneho séra na akné, ktoré obnovuje rovnováhu pleti. Svoju starostlivosť zakončite krémom na akné vyvinutým na starostlivosť o náročnú pleť. V ranných hodinách nezabudnite na opaľovací krém s SPF 50, ktorý zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky a vzniku pigmentových škvŕn.

Všeobecne platí, že vyhovujúce kozmetické prípravky poznáte podľa toho, že obsahujú výhradne prírodné zložky, ktoré nedráždia a nevysušujú pokožku, nie sú komedogénne, majú antibakteriálny a upokojujúci účinok a napomáhajú k regulácii tvorby kožného mazu. Všetky tieto podmienky spĺňajú prípravky z VENIRA akné rady, ktoré pleť čistia, upokojujú, hydratujú a podporujú ju v prirodzenej regenerácii.

 

2. Majte uterák, ktorý budete používať iba vy a iba na tvár

V uteráku, ktorý používate na osušenie tela, sa množia všelijaké baktérie, ktoré by ste si mohli jednoducho preniesť na svoju tvár. Alebo si naopak akné z tváre rozniesť aj na ďalšie časti tela. Aby ste týmto rizikám zamedzili, vždy majte uterák zvlášť na telo a zvlášť na tvár, ktorý navyše pravidelne perte.

 

3. Vyraďte zo svojho jedálnička niektoré potraviny

Stav svojej pleti zlepšíte aj tým, že zo svojho jedálnička vyradíte konkrétne potraviny. Pre osoby s problematickou pleťou nie sú vhodné potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktoré sa rýchlo vstrebávajú do organizmu. Bezprostredne po ich konzumácii dochádza k okamžitému zvýšeniu hladiny krvného cukru, a teda zvýšeniu produkcie inzulínu, ktorý podporuje nadmernú produkciu kožného mazu.

Do skupiny potravín s vysokým glykemickým indexom patrí napríklad biele pečivo, zemiaky pečené v rúre, džemy, sušené ovocie, raňajkové cereálie, niektoré druhy cestovín, cukríky, oblátky a ďalšie sušienky, sladké malinovky, fastfoodové hranolky, hamburgery a pod.

Za zhoršeným stavom akné môžu stáť aj mliečne výrobky, silne korenené a solené jedlá. Samozrejme každá pleť je iná, a tak čo nevyhovuje jednému, vám nemusí spôsobovať žiadne problémy. V prvom rade sa teda budete musieť snažiť vypozorovať, čo konkrétne vašej pleti škodí.

V našom článku Čo (ne)jesť, ak máte pleť so sklonmi k akné zistíte, ako postupovať pri eliminačnej diéte a aké potraviny zaradiť do svojho jedálnička, aby ste podporili zdravý vzhľad svojej pleti.

 

4. Starajte sa o svoj črevný mikróbiom

Kožné problémy sú ukazovateľom toho, že vaše črevá nie sú v dobrej kondícii. Týmto spôsobom sa totiž detoxikujú cez pokožku, čo má za následok vznik akné.

V črevách je uložených na 80 % imunity a vzhľadom na to, že ovplyvňujú vaše celkové zdravie, udržanie ich normálnej funkcie by malo byť vašou prioritou číslo jeden.

Svoj črevný mikróbiom dostanete späť do pohody s pomocou:

- fermentovaných a probiotických potravín

- potravín s obsahom vlákniny

- zdravých tukov

- potravín s nízkym obsahom sacharidov

- pramenitej vody a bylinkového čaju

 

Bližšie informácie o tejto problematike sa dočítate v našom článku Probiotiká – zdravé črevá sú základom všetkého.

 

5. Doplňujte dôležité vitamíny a minerálne látky

V boji proti neustupujúcemu akné vám pomôžu vitamíny na pleť proti akné, ktoré podporujú dosiahnutie hormonálnej rovnováhy a podieľajú sa na zdravom vzhľade pokožky tým, že znižujú zápalové reakcie pleti a posilňujú kožnú bariéru.

 

6. Zabráňte nadmernému stresu

Vedeli ste, že existuje priama súvislosť medzi stresom a vznikom akné? Naše telo produkuje v reakcii na stresovú situáciu androgény, čo sú hormóny, ktoré stimulujú nadmernú produkciu kožného mazu. Preto je vhodné praktizovať techniky podporujúce zníženie stresu. Inšpiráciu nájdete v našom článku, ako sa zbaviť stresu a jeho fyzických príznakov.

 

7. Pupienky sami nikdy nevytláčajte

Chápeme, že pokušenie je to veľmi silné, ale verte, že týmto spôsobom si môžete privodiť zápal, a ešte si ho rozniesť do okolia. Nešetrným stláčaním by ste tiež predĺžili dobu hojenia a zvýšili pravdepodobnosť vzniku pigmentových škvŕn a jazvičiek v mieste výskytu pôvodného pupienka. Omnoho účinnejšie je aplikovať priamo na problematické miesto lokálne sérum na akné s protizápalovým účinkom.

Vytlačením pupienkov by ste navyše vôbec neriešili príčinu svojho problému, ale iba následok. Ako ste sa dočítali už vyššie, pravá príčina sa môže skrývať vo vašej kozmetickej rutine alebo napríklad stravovacích návykoch.

K ďalším zlozvykom patrí časté siahanie na tvár s neumytými rukami. Týmto spôsobom by ste akné zaniesli ďalšími baktériami a opäť zhoršili jeho stav. Pokiaľ sa tento zlozvyk týka aj vás, natrite si ruky krémom s výraznou parfumáciou. Kedykoľvek sa s nimi priblížite k tvári, dôjde vám, že tam nemajú čo robiť.

 

8. Svoju pleť neodmasťujte, ale hydratujte

Pokiaľ pleť tvorí dlhodobo viac kožného mazu, paradoxne to znamená, že je presušená, a tak sa snaží vybalansovať absenciu vody. Rozhodne sa teda nesnažte ešte viac ju odmastiť! Naopak k stabilizácii činnosti mazových žliaz prispejete tým, že svoju pokožku budete hydratovať. Popri kozmetike s obsahom zvláčňujúcich zložiek je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim.

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

Späť do obchodu