6 tipov, ako zahnať jesenné chmúry a užiť si toto krásne obdobie naplno

Príchod sychravého jesenného počasia môže pekne zamávať s vašou náladou a energiou. Prečo tomu tak je a ako s tým bojovať, aby ste si naplno užili kúzlo jesene?

Za jesenné chmúry môžu hormóny

Hoci je jeseň ročným obdobím plným farieb, jeho príchod si mnohí z nás spájajú predovšetkým s úbytkom slnečného svitu a nižšími teplotami. Tieto zmeny sa potom negatívne podpisujú na našej psychike. Ako s tým súvisia hormóny?

Je vedecky dokázané, že spomínaný úbytok slnečného svetla súvisí so znižovaním hladiny hormónu serotonínu, ktorý ovplyvňuje náladu, chute a celkovú energiu, a naopak so zvýšením hladiny hormónu melatonínu, ktorý spôsobuje ospalosť a nadmerný smútok.

 

Jesenná depresívna nálada verzus depresie

Zatiaľ čo depresia sa prejavuje dlhodobým poklesom nálady, ktorý nijako nesúvisí s dianím v okolí a liečbu je nutné riešiť s lekárom, jesenná depresívna nálada má skôr krátkodobý charakter a je priamou reakciou na zmenu ročnej doby.

Výraznejšie zmeny nálad spôsobené zmenou ročného obdobia sa potom súhrnne označujú ako sezónna afektívna porucha, známa tiež pod skratkou SAD. Práve jeseň je obdobím, kedy sa prejavuje zďaleka najčastejšie.

Ak máte pochybnosti o tom, že vaša momentálna skleslosť je spôsobená zmenou ročného obdobia a váš psychický stav sa nijako nelepší ani pri zážitkoch pozitívneho charakteru, odporúčame vám vyhľadať odbornú pomoc.

 

Ako spoznáte, že na vás dopadli jesenné chmúry?

Ste unavení viac, než obvykle.

Znížil sa váš pracovný výkon.

Máte vo všeobecnosti menší záujem o činnosti, ktoré vám ešte nedávno prinášali radosť.

Nemôžete zaspať, alebo naopak spíte viac ako bežne.

Zmenili sa vaše stravovacie návyky.

Priberáte na váhe.

Ste podráždení av strese.

Trpíte pocitmi beznádeje a bezcennosti.

Odkláňate sa od svojej bežnej rutiny.

Znížilo sa vám libido.

 

6 tipov, ako zahnať jesenné splíny

1. Fototerapia

Fototerapia vám môže pomôcť k tomu, aby ste sa prebúdzali plní energie a s dobrou náladou. Ide o uznávanú liečbu svetlom, kedy sa prostredníctvom špeciálnych fototerapeutických lámp simuluje denné svetlo, ktoré pôsobí na hormón melatonín.

Melatonín sa v tele hromadí počas dňa a jeho produkcia vrcholí v čase spánku. Svetlo je potrebné na to, aby sa melatonín odbúral z krvi. Týmto procesom potom dochádza k zlepšeniu nálady a zvýšeniu energie.

Aj naďalej platí, že najlepším zdrojom svetla je jednoznačne slnečný svit, preto využite všetky nadchádzajúce slnečné dni a vyrazte na prechádzku. Lampu vytiahnite len v dňoch, keď je svetla nedostatok.

 

2. Pitný režim

Denný príjem tekutín by mal zodpovedať množstvu 30–45 ml na kilogram vašej telesnej hmotnosti. Samozrejme vždy berte ohľad na svoju fyzickú aktivitu a momentálnu okolitú teplotu.

Pokiaľ vám konzumácia pramenitej vody robí problém, časť dennej potreby tekutín môžete pokryť potravinami, ktoré sú bohaté na vodu. K takým patria melóny, pomaranče, jahody, broskyne, jablká, ľadový šalát, mrkvy, špenát, tvarohy, cottage, syry, klasické polotučné mlieko, ryža, cestoviny, polievky a ďalšie.

 

3. Stravovacie návyky

Dobrú náladu a psychickú pohodu si môžete navodiť aj prostredníctvom svojho jedálnička. Ten by mal byť plný potravín, ktoré potešia vaše črevá. Z článku o probiotikách už viete, že zlá kondícia čriev sa môže prejaviť tráviacimi problémami, zmenami na váhe, kožnými problémami, ale aj psychickou nepohodou a zlou náladou.

Nakupujte probiotické potraviny (kefír, plnotučný jogurt, kyslé cmar, acidofilné mlieko, kyslá kapusta, kvasená zelenina, eidam, ementál, čedar, plesňové a zrejúce syry).

Váš jedálniček by mal byť vyváženou kombináciou dôležitých živín (bielkovín, sacharidov, zdravých tukov, vitamínov, minerálnych látok). Jedným z horúcich kandidátov na podporu dobrej nálady sú napríklad omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdete napríklad v kvalitných rastlinných olejoch, v avokáde alebo napríklad v tučnejších rybách.

Tip: Prečítajte si, ako by mohol vyzerať váš jedálniček (nielen) pri chudnutí.

 

4. Pravidelný pohyb

Pohyb sa môže spočiatku javiť ako vyčerpávajúci, ale verte, že ak si ho budete dopriavať pravidelne, stane sa pre vás skutočným zdrojom energie. Akú aktivitu si zvolíte ich potom čisto na vás a vašich preferenciách. My odporúčame napríklad beh, ktorý sa dá prevádzkovať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek alebo plávanie, pri ktorom krásne posilníte celé svoje telo bez zaťažovania kĺbov.

 

5. Spánková hygiena

Spánok je kľúčový pre správne fyzické a psychické funkcie tela. Snažte sa spať minimálne sedem hodín denne. Ak máte problém so zaspávaním, choďte do postele každý deň v rovnaký čas, pred spaním si pripravte upokojujúci čaj a vyhnite sa obrazovkám, ktoré produkujú modré svetlo. Ďalšie tipy pre lepší spánok nájdete v našom článku na blogu.

 

6. Domáce wellness

Dovoľte si viac odpočívať. Zapáľte si sviečku, zababušte sa pod deku a pustite sa do čítania knihy, ktorá vám už dlho leží na nočnom stolíku. Keď vás to prestane baviť, napustite si vaňu teplú vodu a nechajte v nej rozpustiť šumivú bombu alebo do nej nasypte kúpeľovú soľ. Celý rituál si môžete spríjemniť počúvaním relaxačnej hudby, ktorá ešte viac podporí navodenie pokojnej atmosféry.

Na ceste za vašou celkovou spokojnosťou vám pomôže trénovanie mindfullness. Aby ste sa dostali do tej správnej nálady, vytvorte si doma pokojný kútik, ktorý môžete využiť aj na meditáciu a praktizovanie jogy.

 

4 z 5 ľudí, ktorí trpia sezónnou depresiou, sú ženy

Skutočnosť, že ženy sú k sezónnym depresiám náchylnejšie viac ako muži, nás inšpirovala k vývoju prírodného doplnku stravy VENIRA ženská harmónia, ktorý rieši širokú škálu problémov ovplyvňujúcich duševnú pohodu a celkové zdravie žien.

VENIRA ženská harmónia prináša rýchlu a účinnú úľavu pri výkyvoch nálad, podráždenosti či nervozite. Obsahuje napríklad esenciálnu aminokyselinu L-tryptofán, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe spomínaného hormónu šťastia serotonínu.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu