Čo jesť, aby ste mali peknú pleť a zdravé vlasy?

Ak máte radi hodovanie na priemyselne spracovaných potravinách a vaším najobľúbenejším nápojom je sladká limonáda, máte istotu, že pleť na vás skôr či neskôr všetky tieto diétne prehrešky práskne nepeknými pupienkami. A pozadu rozhodne nezostanú ani vaše kadere. Čo teda jesť, aby vaša pleť žiarila a vlasy boli plné sily?

 

Dokonalá potrava pre vašu pleť a vlasy

Zdravé tuky

Zdravé tuky prispievajú k udržaniu optimálneho stavu vlasov, nechtov a pokožky. Pre telo sú zásobárňou energie a zároveň zaisťujú absorpciu vitamínov A, D, E a K.

 

Pre pleť a vlasy sú obzvlášť prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré:

- obnovujú prirodzenú kožnú bariéru

- pomáhajú pri zápaloch

- zlepšujú stav kože pri akné a ďalších kožných ochoreniach

- podporujú uzavretie vlhkosti v koži

- dodávajú vlasovým folikulom živiny, čím podporujú ich prirodzený rast

 

Omega-3 mastné kyseliny nájdete napríklad v kvalitných rastlinných olejoch (napr. olivovom, ľanovom), v avokáde alebo napríklad v tučnejších rybách (napr. makrele, losose), ktoré sú ďalej prirodzeným zdrojom zinku a vitamínu E.

 

Orechy a semienka

V kategórii orechov vám rozhodne odporúčame siahnuť po para, ktoré sú významnou zásobárňou selénu, ktorý vyživuje pokožku, vlasy a nechty. Vedľa nešliapnete ani pri pravidelnej konzumácii mandlí, ktoré obsahujú vlákninu a antioxidanty.

V kategórii semienok sú jasnou voľbou tekvicové s obsahom zinku a chia plná vlákniny a zdravých tukov.

 

Ovocie a zelenina

Citróny – Napomáhajú rozjasneniu pleti tým, že zosvetľujú škvrny po akné a zjemňujú pigmentové škvrny. Ďalej podporujú spomalenie prirodzeného procesu starnutia a prispievajú k zachovaniu jej pružnosti. Citróny zároveň podporujú rast vlasov a predchádzajú ich šediveniu.

Jahody – Sú prirodzeným zdrojom kyseliny salicylovej, ktorá preniká hlboko do pórov, čistí ich a sťahuje. Rovnako môžu fungovať ako filter UVA žiarenia čím predchádzajú predčasnému starnutiu pleti. Jahody obsahujú aj železo, horčík a vitamín K, čo je kombinácia látok, ktorá môže pomôcť proti vypadávaniu vlasov, suchej pokožke a lupinám.

Kivi - ako bohatý zdroj draslíka, horčíka, vlákniny, vitamínu E a vitamínu C predchádza vzniku vrások a podporuje rozjasnenie pleti. Jeho pravidelná konzumácia navracia lesk farbeným vlasom.

Ananás – Vzhľadom na obsah enzýmu bromelaínu má hojivé a protizápalové účinky, a teda urýchľuje hojenie drobných poranení. Zároveň vyživuje pleť do hĺbky a pomáha sťahovať rozšírené póry. O ananáse je ďalej dobre známe, že obsahuje veľké množstvo biotínu, ktorý pôsobí pozitívne na zdravie kože, vlasov a nechtov.

Papája – Svojimi antibakteriálnymi schopnosťami pomáha pri liečbe ekzému. Rovnako napomáha k zjemneniu jaziev a vrások a zosvetľuje škvrny.

Broskyne – Podporujú udržanie mladistvého vzhľadu pokožky tým, že prispievajú k udržaniu optimálne pevnej a hydratovanej pokožky.

Paprika - Je bohatá na vitamín C podporujúci tvorbu kolagénu, ktorý pokožke prepožičiava jej pevnosť a pružnosť.

Červená repa – Vzhľadom na svoje antioxidačné vlastnosti eliminuje starnutie pleti a tvorbu predčasných vrások. Pri pravidelnej konzumácii prispieva k zlepšeniu celkového stavu pleti a vlasov.

Avokádo – Popri kyseline olejovej, ktorá podporuje hydratáciu pokožky a zabraňuje predčasným vráskam, obsahuje aj antioxidačné vitamíny C a E, ktoré bojujú proti voľným radikálom, ktoré sa vo veľkom nachádzajú predovšetkým v UV žiarení.

 

Strava bohatá na antioxidanty

Oxidačný stres spôsobuje predčasné starnutie pleti. Môže mať za následok tvorbu vrások, šedý tón pleti, rozšírenie vyrážok a ďalších nedokonalostí. Pri vlasoch zase spôsobujú ich vysúšanie a nadmerné vypadávanie. Práve antioxidanty majú tú moc obmedziť záškodnícku činnosť voľných radikálov, ktoré oxidačný stres spôsobujú.

Svoj jedálniček preto obohaťte o potraviny s vysokou antioxidačnou aktivitou. K takým patria napríklad černice, šípky, artičoky, karfiol, píniové oriešky a arašidy.

K nenahraditeľným antioxidantom radíme ďalej vitamíny A, B6, C a E. Z minerálnych látok musíme spomenúť zinok a selén. Ďalej potom koenzým Q10 a astaxantín. Tieto látky nájdete napríklad v našich prírodných doplnkoch stravy pre vlasy, nechty a pleť.

 

Voda a potraviny bohaté na vodu

Váš jedálniček je pre udržanie krásnej pokožky a vlasov rovnako dôležitý ako pitný režim, pretože vďaka tekutinám v organizme sa môžu odpadové látky rýchlo a správne pohybovať.

Denný príjem tekutín by mal zodpovedať množstvu 30–45 ml na kilogram vašej telesnej hmotnosti. Samozrejme vždy berte ohľad na svoju fyzickú aktivitu a momentálnu okolitú teplotu.

Pokiaľ vám konzumácia pramenitej vody robí problém, časť dennej potreby tekutín môžete pokryť potravinami, ktoré sú bohaté na vodu. K takým patria melóny, pomaranče, jahody, broskyne, jablká, ľadový šalát, mrkvy, špenát, tvarohy, cottage, syry, klasické polotučné mlieko, ryža, cestoviny, polievky a ďalšie.

Cítite, že vašej pleti chýba voda? Dodajte jej hydratáciu zvonku s produktmi hydratačné kozmetické rady, ktorá zahŕňa všetko, čo potrebuje na každodennú starostlivosť o svoju pleť.

 

Ako súvisí vzhľad pokožky s kondíciou čriev?

Ako ste sa mohli dočítať už v našom predchádzajúcom článku o probiotikách, zlá kondícia čriev sa môže prejaviť tráviacimi problémami, zmenami na váhe, ale aj rôznymi kožnými problémami.

Vzhľadom na to, že jednou z hlavných funkcií čriev je absorpcia živín, z ktorých potom čerpá aj pokožka, zamerajte sa na udržanie rovnováhy črevného mikrobiomu. S tým vám pomôžu:

- fermentované a probiotické potraviny (napr. kefír, kombucha, biely jogurt so živými kultúrami, kyslá kapusta, tempeh, miso, kimchi)

- potraviny s obsahom vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny)

- zdravé tuky

- bylinkového čaju a pramenitá voda

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu