Čo na lámavé a slabé vlasy?

Máte poškodené vlasy, ktoré sa lámu, postrádajú lesk a sú hrubé na dotyk? Vieme, ako ich zachrániť a priviesť späť k životu. Inšpirujte sa našimi tipmi na posilnenie slabých vlasov so sklonmi k lámaniu

 

Dôvody, prečo máte poškodené vlasy

Potenciál vlasov je do značnej miery ovplyvnený genetikou, ale treba si uvedomiť, že kvalitu svojich vlasov veľmi často zhoršujeme my sami. Čím najčastejšie?

- nevhodne zvolenou a zle používanou vlasovou starostlivosťou

nadmerným umývaním vlasov

používaním nevhodného hrebeňa a agresívnym kefovaním vlasov

prílišným stylingom

nešetrným farbením a odfarbovaním

- častým vysúšaním bez použitia tepelnej ochrany

nosením gumičiek s kovovými časticami

nevyváženou stravou

nedostatočným príjmom vitamínov a minerálnych látok

stresovou záťažou

 

Ako posilniť slabé a lámavé vlasy?

1. Doplňte tekutiny

Vlasy, ktorým chýba vlhkosť, sa ľahko lámu, sú rozstrapkané a postrádajú lesk. Vašou úlohou číslo jedna bude teda dostatočná hydratácia. Druhou výzvou bude vlhkosť vo vlasoch udržať. 

Používajte vlasovú starostlivosť zameranú na hydratáciu vlasov. Postrážte si, že žiadne z produktov neobsahujú sulfáty a parabény, ktoré by vaše vlasy zbytočne zaťažili a na ich povrchu vytvorili nepriepustný film, cez ktorý by hydratačné zložky nezvládli prejsť. Ďalej dodržujte pitný režim, pretože s úbytkom vody v tele, ubúda prirodzene aj vlhkosť vo vlasoch.

POZOR! Vlasy sa rýchlejšie vysušujú aj v dôsledku pôsobenia slnečného žiarenia, chlóru a slanej vody. Svoje vlasy preto vždy ošetrite ochranným sprejom a vždy, keď je to možné, noste pokrývku hlavy.

 

2. Zamerajte sa na vlasovú starostlivosť

Základom je šampón a kondicionér. Tie by mali obsahovať prospešné zložky ako:

- vitamíny (A, B, C, E, H)

- minerály (zinok, vápnik, železo, kremík, meď, mangán)

- aminokyseliny (L-cysteín, L-metionín)

- kolagén

- aktívne látky ako Emolid CC alebo HotFlux

 

Spomínané aktívne látky nájdete napríklad v prírodnom šampóne s kolagénom pre podporu rastu a zlepšenie súčasnej kvality vlasov. Ten nielenže šetrne umýva a čistí pokožku hlavy aj jednotlivé vlasové vlákna, ale taktiež stimuluje a prekrvuje vlasové folikuly, ktorým dodáva potrebné vitamíny a minerály.

Ani ten najlepší šampón na svete by neobstál bez kondicionéra. Vzhľadom na to, že najväčším problémom oslabených vlasov je absencia výživy, rozšírte svoju rutinu o kondicionér s kolagénom, ktorý účinne bojuje proti známkam poškodenia (krepateniu, lámaniu, štiepeniu), uhladzuje povrch poškodených častí vlasov a poskytuje im okamžitú výživu a regeneráciu.

Dokonalé regeneračné účinky má aj vlasová maska, ktorá predstavuje extra starostlivosť. Konkrétne pre oslabené vlasy by sme vám odporučili vyživujúcu masku na vlasy, ktorá posilňuje vlasy od korienkov ku končekom, eliminuje známky poškodenia a napomáha obnovovať vnútornú štruktúru vlasov. 

V rámci bezoplachovej starostlivosti používajte keratínovú vodu na podporu celkovej vitality vlasov.

 

 

3. S fénom zaobchádzajte opatrne

Fén je dobrý sluha, ale zlý pán. Skvelú službu vašim vlasom urobí len za predpokladu, že ho budete používať správne.

Keďže vlasovej pokožke nesvedčí samovoľné usychanie, fén používajte po každom umývaní vlasov. Aby bol celý proces bezpečný pre vaše vlasové vlákna, vždy:

- pred začiatkom fénovania aplikujte tepelnú ochranu

- fén držte vo vzdialenosti minimálne 15 cm od hlavy

- používajte nízky tepelný stupeň

- fénom po celú dobu pohybujte, aby teplý vzduch nepôsobil dlho na jedno miesto

 

Používanie žehličky a kulmy sa snažte obmedziť. Aj v tomto prípade platí nutnosť aplikácie termoochrany a úprava pri nízkom tepelnom stupni. Pred použitím svoje vlasy vždy dôkladne vyfénujte, nadmerné teplo totiž spôsobuje, že sa voda z vlasov odparí príliš rýchlo. 

TipMáte jemné vlasy? Poradíme vám, ako sa o ne starať.

 

4. Navštívte svojho kaderníka

Mnoho ľudí zamieňa lámanie vlasov za štiepenie končekov. Zásadný rozdiel je v tom, že pokiaľ sa vlas zlomí, môže to byť kdekoľvek v jeho dĺžke – v závažných prípadoch dokonca už pri korienkoch. Postihnutá oblasť by sa preto mala čo najrýchlejšie skrátiť, pretože tým zamedzíte šíreniu poškodenia a svojim vlasom doprajete dokonalý reštart.

Pokiaľ svoje vlasy navyše aj farbíte, rozhodne stojí za zváženie prechod na preliv, ktorý je pre vlasové vlákna šetrnejšie.

Samostatnú kapitolu predstavuje pravidelné zastrihovanie končekov. Vlasy sa v dôsledku mechanického odierania stenčujú, a preto sú náchylnejšie na lámanie. O početnosti návštev kaderníctva sa poraďte priamo so svojim kaderníkom, ale spravidla to bude raz za dva až tri mesiace.

 

5. Upravte svoj jedálniček

Váš nový jedálniček by mal byť vyvážený a pestrý. Rozhodne by v ňom nemali chýbať proteíny, vitamíny, minerály a aminokyseliny.

Z dôvodu najrôznejších diét nariadených lekárom či osobných preferencií sa môže stať, že v rámci svojho jedálnička nebudete prijímať dostatočné množstvo účinných látok podporujúcich udržanie optimálneho stavu vlasov. V takom prípade je žiaduce dodávať ich telu prostredníctvom doplnkov stravy. 

Vhodným príkladom sú prémiové kapsule pre vlasy, nechty a pleť s obsahom 20 aktívnych látok v každej dennej dávke. Tento doplnok stravy odporúčame každému, kto chce sústavne pracovať na zlepšení kvality a vzhľadu svojich vlasov, nechtov a pokožky a zároveň každému, kto hľadá účinné riešenie pre svoje lámavé nechty, slabé a vypadávajúce vlasy a drobné nedokonalosti pleti.

 

 

6. Znížte riziko mechanického poškodenia vlasov

Vlasy po umytí nikdy netrite uterákom.

Nenoste príčesky a silne stiahnutý cop alebo vrkoč.

Používajte gumičky na vlasy bez kovových prvkov. Skvelé sú saténové gumičky.

Nepoužívajte hrebene a kefy s ostrými kovovými zubami.

Vlasy netupírujte.

Nechoďte spať s mokrými vlasmi.

Spite s rozpustenými vlasmi alebo voľne spleteným vrkočom.

Používajte obliečky na vankúš z mäkkých tkanín, ako je hodváb alebo satén.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu