Fakty verzus mýty o šedivých vlasoch

Jedným z viditeľných a prirodzených prejavov starnutia je šedivenie vlasov. Čo ho spôsobuje, ako ho sami nechtiac urýchľujeme, a akým spôsobom ho môžeme naopak spomaliť? To, a oveľa viac, sa dozviete v dnešnom článku, ktorý je plný faktov a mýtov o šedinách.

 

Čo spôsobuje šedivenie vlasov?

Za šedivenie vlasov sú zodpovedné pigmentové bunky uložené vo vlasových folikuloch nazývané melanocyty. Tie produkujú pigment melanín, ktorý určuje farbu našich vlasov.

Čím vyššia je produkcia melanínu, tým tmavšie naše vlasy sú. Avšak ako starneme, melanocyty spomaľujú svoju činnosť, pracujú nepravidelne, a teda produkujem stále nižšie množstvo melanínu.

Melanocyty v určitý moment zastavia svoju činnosť úplne, čo vedie v procese rastu vlasov k postupnej „premene“ ich pôvodnej (prirodzenej) farby na odtiene šedivej, striebornej a bielej.

 

3 najčastejšie mýty o šedivých vlasoch

1. Šediny môžu mať iba starší ľudia

Hoci šedivú farbu vlasov si mnohí z nás spájajú predovšetkým so starobou, skutočne rozhodujúcim faktorom je genetika.

V závislosti na vašej rodinnej histórii tak na svojej hlave môžete pozorovať prvé šedivé vlasy pokojne už okolo 20. roku. V takom prípade sa bavíme o predčasnom šedivení vlasov. Častejšie sa prvé šedivé vlasy objavujú okolo 30. roku ak úplnému zošediveniu dochádza až po 50. roku veku.

 

2. Za každý vytrhnutý šedivý vlas, narastú dva nové

Pokiaľ si vytrhnete šedivý vlas, na hlave vám zostane vlasový folikul, z ktorého vyrastie vlas nový. Rozhodne teda nebudú dvaja. Navyše ak išlo o jeden z vašich prvých šedivých vlasov, tak ten novo vyrastený ani nemusí byť šedivý.

Pokiaľ teraz beriete pinzetu útokom, tak zadržte. Úmyselné trhanie šedín vám rozhodne neodporúčame. Opakovaným vytrhávaním by ste mohli nenávratne poškodiť vlasové folikuly, z ktorých už by žiadne nové vlasy nevyrástli. Týmto nešťastným počínaním by ste teda zapríčinili rednutie svojich vlasov.

Tip: Trápi vás riedke vlasy? Nasaďte naše VENIRA PREMIUM kapsule pre vlasy, nechty a pleť, ktoré slúžia na celkové zlepšenie kvality vlasov, nechtov a kože. Poradí si s vlasmi rednúcimi, tak aj jemnými a lámavými.

 

3. Šedivé vlasy vypadávajú rýchlejšie

Všeobecne spolu tieto dva javy nijako nesúvisia, ale môžu mať spoločného menovateľa. Ide napríklad o chorobu, nezdravý životný štýl, nadmerný stres alebo vedľajšie nežiaduce účinky liekov.

Prečítajte si náš článok o tom, ako zastaviť nadmerné vypadávanie a obnoviť rast svojich vlasov.

 

3 fakty o šedivých vlasoch

1. Šedivé vlasy majú odlišnú štruktúru

Je pravda, že šedivé vlasy sú obvykle hrubšie na dotyk a majú väčší sklon ku krepovateniu. Na druhú stranu menej plihnú a ľahšie sa poddávajú stylingu, takže sa vám s nimi bude dobre pracovať ako pri žehlení, tak kulmovaní.

Tip: V článku o vlnitých a kučeravých vlasoch zistíte, ako zabrániť krepateniu vlasov.

 

2. Fajčiarom šedivejú vlasy rýchlejšie ako nefajčiarom

Hoci pri šedivení hrá prím genetika a vek, rozhodujúcim faktorom môže byť aj váš životný štýl. Ak fajčíte, stravujete sa nevyvážene, neprijímate dostatok dôležitých vitamínov (predovšetkým vitamíny B6, B7, B12, D a E) a navyše sa veľmi stresujete a málo odpočívate, šednutie svojich vlasov môžete značne urýchliť.

Konkrétne cigaretový dym obsahuje nikotín znižujúci produkciu melanínu.

 

3. O tom, kedy začnete šediveť, rozhoduje váš etnický pôvod

Do úvahy o tom, kedy s najväčšou pravdepodobnosťou začnete šedivieť vstupuje nielen vaše pohlavie (muži majú tendenciu šedivieť skôr ako ženy), celkové zdravie, ale aj etnický pôvod.

Zatiaľ čo belochom sa prvé šedivé vlasy objavujú spravidla okolo 35. roku, u asiatov je to v priemere okolo 40. roku a u afroameričanov ešte o ďalších päť rokov neskôr.

 

Tipy, ako spomaliť šedivenie vlasov

So šednutím vlasov je to podobné ako s vráskami. Nemôžete sa ich úplne zbaviť, pretože sú prirodzenou súčasťou nášho života, ale rozhodne môžete obmedziť a oddialiť ich tvorbu.

Konkrétne u šedín je rozhodujúca vhodne zvolená vlasová starostlivosť a jedálniček bohatý na špecifické vitamíny a minerálne látky tak, aby pigmentové bunky získavali živiny potrebné na produkciu melanínu.

Zamerať by ste sa mali predovšetkým na dopĺňanie vitamínu B12, ktorého nedostatok je jednou z najčastejších príčin šedivenia. Prirodzeným zdrojom vitamínu B12 sú vajcia, ryby, mliečne výrobky a mäso. Samozrejme ho môžete aj suplementovať. My vám odporúčame siahnuť po prírodných kapsulách B-komplex obsahujúcich osem kľúčových vitamínov skupiny B, ktoré si naše telo nedokáže skladovať do zásoby.

Ďalej je vhodné odstrániť rizikové faktory ako napríklad alkohol a fajčenie, pretože sú priamym zdrojom oxidačného stresu, ktorý môže byť príčinou poškodenia buniek a tkanív.

 

A ako by mala vyzerať vaša vlasová starostlivosť?

Chráňte svoje vlasy pred UV žiarením. To totiž podobne ako dym z cigariet zvyšuje oxidačný stres a poškodzuje melanocyty produkujúce melanín. Degradácii farebného pigmentu môžete zabrániť pravidelným používaním ochranného spreja pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou.

Používajte vlasový šampón, ktorý neutralizuje šedé tóny vo vlasoch, a teda pomáha oddialiť proces šedivenia. Zatiaľ čo na blond hlave nie sú prvé šediny príliš viditeľné, pri tmavých vlasoch je to presne naopak. Preto konkrétne pre brunetky a brunety ponúkame prírodný šampón proti šedinám, ktorý:

- šetrne umýva a čistí pokožku hlavy ako aj jednotlivé vlasové vlákna

- neutralizuje šedé tóny vlasov

- osviežuje prirodzenú farbu vlasov

- hydratuje

- zanecháva vlasy lesklé a hodvábne jemné

Do vlasovej starostlivosti zaraďte kozmetiku, ktorá podporuje hydratáciu a regeneráciu vlasov. Vzhľadom na to, že šedivé vlasy sú prirodzene suchšie a krehkejšie, mali by ste tomu prispôsobiť svoju súčasnú rutinu.

Po umytí vlasov šampónom proti šedinám pokračujte aplikáciou regeneračnej masky, ktorá opravuje a uhladzuje poškodené časti vlasov, napomáha k hĺbkovej regenerácii jednotlivých vlasových vlákien a posilňuje ich od korienkov až ku končekom.

Následne použite kondicionér s kolagénom, ktorý prestupuje do najhlbších vrstiev jednotlivých vlasových vlákien, ktorá vyživuje a hydratuje.

Tip: Zistite v našom článku, ako často a správne si umývať svoje vlasy.

 

Nezabudnite, že nemusíte robiť vôbec nič

Napriek tomu, že sme vám v dnešnom článku radili, ako spomaliť a kamuflovať šedivé vlasy, na záver by sme radi podotkli, že na nich nie je absolútne nič zlé.

Pokiaľ sa v šedivých vlasoch cítite sami sebou, rozhodne na nich nemusíte nič meniť. Koniec koncov nie náhodou boli šedivé vlasy hot trendom roku 2023, a tak si na tento odtieň mnoho ľudí po celom svete farbilo svoje vlasy úmyselne.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu