Na čo je dobrý Astaxantín? Aké sú jeho zdraviu prospešné účinky?

Astaxantín je karotenoid (prírodné fotosyntetické farbivo), ktorý má ako najsilnejší prírodný antioxidant rad pozitívnych účinkov na každú stránku nášho zdravia.

 

Čo je liek astaxantín?

Astaxantín je silný antioxidant, a tým myslíme NAOZAJ silný, pretože svojou antioxidačnou silou predčí aj ďaleko známejšie antioxidanty.

Astaxantín je:

- 6 000× účinnejší ako vitamín C

- 3 000× účinnejší ako resveratrol

- 800× účinnejší ako koenzým Q10

- 550× účinnejšie ako katechíny obsiahnuté v zelenom čaji

- 500× účinnejší ako vitamín E

 

A prečo že astaxantín je taký silný? Zatiaľ čo niektoré z vyššie spomínaných antioxidantov sa rozpúšťajú buď vo vode, alebo iba v tukoch, molekuky astaxantínu sa rozpúšťajú v oboch. Vďaka tomu dokážu preniknúť cez celú lipidovú dvojvrstvovú bunku.

 

Účinky astaxantínu

Posilňuje imunitu

Astaxantín podporuje tvorbu imunoglobulínu (= protilátky, ktorú organizmus vytvára na svoju obranu proti baktériám a vírusom).

Ďalej podporuje aktivitu a schopnosť rýchleho množenia buniek imunitného systému. Tým ho posilňuje a zvyšuje jeho odolnosť voči chorobám a ďalším negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia.

 

Dokáže bojovať proti zapáleniu organizmu

Astaxantín má mimoriadny protizápalový účinok, a tak dokáže tlmiť tvorbu zlúčenín, ktoré sú v tele príčinou rozvoja zápalov. Bojuje proti chronickému zapáleniu, ktoré stojí na začiatku cukrovky, rakoviny, ochorení mozgu a ďalších života ohrozujúcich chorôb.

 

Podporuje zdravie mozgu

Vzhľadom na to, že astaxantín prekonáva bariéru medzi krvným obehom a mozgom, môže pôsobiť priamo na mozgové bunky, ktoré chránia pred poškodením voľnými radikálmi a toxínmi. Ďalej spomaľuje pokles pozornostných, pamäťových alebo iných kognitívnych funkcií spôsobený prirodzeným starnutím mozgu.

 

Prispieva k zdraviu očí

Astaxantín sa dokáže hromadiť v očných tkanivách. Jeho pravidelné užívanie môže viesť k zlepšeniu zrakovej ostrosti a schopnosti zaostrenia. Ďalej pomáha pri únave a bolesti očí alebo pri pocite podráždených a suchých očí.

 

Chráni pokožku pred poškodením slnkom

V najvrchnejšej vrstve kože (epidermis) sa pri pôsobení UV žiarenia uvoľňuje veľké množstvo aktívneho kyslíka, ktorý zapríčiňuje oxidáciu bunkových membrán, čo vedie k postupnému starnutiu kože. K najväčšiemu poškodeniu potom dochádza v strednej vrstve kože nazývanej škára (dermis), pretože uvoľnený kyslík spôsobuje poškodenie kolagénových vlákien, ktoré dodávajú koži potrebnú hrúbku, odolnosť a pružnosť. Koža tým tiež stráca schopnosť udržať si vlhkosť, ktorá sa za normálnych okolností drží medzi jednotlivými kolagénovými vláknami.

Práve astaxantín dokáže pohltiť UVB žiarenie, ktoré predstavuje pre ľudskú pokožku najväčšie nebezpečenstvo. Pokožku udržuje hydratovanú, pružnú a pevnú. Zároveň predchádza vzniku pigmentových škvŕn, ktoré by sa mohli na vašej koži vytvoriť ako dôsledok pôsobenia UV žiarenia.

Tip: Zdravie a vzhľad svojej pokožky môžete podporiť aj pravidelnou konzumáciou VENIRA PREMIUM kolagénového drinku. Obsahuje kolagénne peptidy, ktoré v kombinácii so starostlivo vybranými vitamínmi a minerálnymi látkami poskytujú regeneračné, antioxidačné a protizápalové účinky, zlepšujú hydratáciu, pružnosť a hladkosť pokožky a chránia ju pred oxidačným poškodením a UVB žiarením, ktoré sú primárnymi príčinami starnutia pokožky.

 

Zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky

Všetky faktory urýchľujúce starnutie kože vyvolávajú v tele uvoľňovanie voľných radikálov, ktoré poškodzujú štruktúru buniek v našej DNA. Ich záškodnícku činnosť dokážu neutralizovať antioxidanty, ale problém nastáva vo chvíli, keď je voľných radikálov príliš. Tým dochádza k oxidačnému stresu, čo je stav, pri ktorom telo nedisponuje dostatkom antioxidantov.

Vzhľadom na to, že astaxantín patrí k najsilnejším prírodným antioxidantom, dokáže bojovať proti starnutiu kože a chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

 

Zvyšuje športový výkon

Astaxantín má tiež pozitívny účinok na športovcov, u ktorých podporuje svalovú výdrž a rýchlejšiu regeneráciu po zvýšenej fyzickej aktivite. Protizápalový účinok astaxantínu zase napomáha k zmierneniu svalového napätia a únavy.

Látky, ktoré zvyšujú silu, výkon a energiu, obsahuje aj adaptogénnu rastlinu ashwagandha, o ktorej píšeme v nedávnom článku u nás na blogu.

 

Prírodné zdroje Astaxantínu

Astaxantín sa prirodzene vyskytuje v niektorých mikroorganizmoch, riasach a morských plodoch. Je zodpovedný za charakteristickú červenú, oranžovú či ružovú farbu krabov, kreviet, rakov, krill, homárov a divokých lososov. Tí astaxantín neprodukujú, ale získavajú ho z potravy rovnako ako my ľudí. Pre vegetariánov je skvelou voľbou sladkovodná riasa Haematococcus pluvialis, v ktorej je zároveň najväčšia koncentrácia tejto látky.

Pokiaľ morským plodom neholdujete, ale napriek tomu chcete ťažiť z účinkov tohto silného antioxidantu, odporúčame vám náš prírodný doplnok stravy VENIRA astaxantín, ktorý obsahuje 4 mg astaxantínu v každej dennej dávke. Ďalej sme ho obohatili o antioxidačný vitamín E, ktorý je rozpustný v tukoch kde udržuje správnu funkciu všetkých buniek. Ďalej podporuje tvorbu bielych krviniek dôležitých pre obranyschopnosť organizmu.

Astaxantín nájdete aj vo VENIRA summer bronze, prírodnom doplnku stravy pre podporu normálnej pigmentácie kože a VENIRA PREMIUM kapsúl pre vlasy, nechty a pleť, ktoré slúžia na celkové zlepšenie kvality vlasov, nechtov a kože. Okrem astaxantínu obsahujú aj kolagén, kyselinu hyalurónovú, organickú síru a ďalších 16 účinných látok.

Naše prémiové kapsule pre vlasy, nechty a pleť sú vhodné pre každého, koho trápia:

- slabé nechty so sklonmi k lámaniu a štiepeniu

- jemné, lámavé alebo rednúce vlasy

- pomaly rastúce vlasy

- ochabnutá pleť bez života

- drobné nedokonalosti na pleti

 

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu