Vitamíny pre tehotné a dojčiace mamičky? Čo potrebujú a ako ich vybrať?

Zdravie mamičky je pre zdravie bábätka úplne zásadné. S tým sa spája aj užívanie konkrétnych vitamínov a minerálnych látok v čase pred počatím, počas tehotenstva av období dojčenia. Aké látky by vášmu telu nemali v tomto citlivom období chýbať, a aké problémy sa spájajú s ich nedostatočným príjem?

 

Kľúčové vitamíny a minerálne látky by ste mali získavať v prvom rade prostredníctvom vyváženej a pestrej stravy

Avšak nie vždy sú obyčajnou stravou dodané v dostatočnej miere, a tak je na mieste konzumovať doplnky stravy pre tehotné a dojčiace mamičky.

Pri výbere konkrétneho doplnku stravy si vždy dôkladne prečítajte zloženie a pokiaľ je to len trochu možné, dajte prednosť prírodným doplnkom, ktorých používanie je bezpečné a šetrné, ako pre vás, tak aj pre bábätko.

 

Aké sú najlepšie vitamíny pre tehotné?

Potreby tela sa v jednotlivých trimestroch líšia. Zatiaľ čo v tom prvom je kľúčové prijímať dostatok kyseliny listovej, železa, vápnika, cholínu, horčíka, jódu a vitamínu D3, v tom druhom je okrem spomínaných dôležitý zinok a omega 3 mastné kyseliny. V poslednom, teda treťom trimestri, je opäť dôležité zamerať svoju pozornosť na zvýšenie príjmu omega 3 mastných kyselín.

 

Prečo sú spomínané látky dôležité?

Kyselina listová – je veľmi dôležitá na zachovanie normálneho vývoja plodu a rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Ďalej sa podieľa na procese delenia buniek, prispieva k normálnej krvotvorbe, normálnej funkcii imunitného systému a napomáha k zníženiu miery únavy a vyčerpania.

Železo – podieľa sa na procese delenia buniek a ako hlavná zložka hemoglobínu prispieva k tvorbe červených krviniek. Vzhľadom na to, že práve tie dodávajú kyslík plodu, ktorý si navyše vytvára zásoby na prvé štyri mesiace života, potreba železa v tehotenstve rapídne rastie. Železo tiež napomáha znižovať mieru únavy a vyčerpania a prispieva k rozvoju poznávacích funkcií.

Vápnik - počas prvých mesiacov odčerpáva plod vápnik z vášho tela, a preto sa jeho potreba v tehotenstve zvyšuje až dvojnásobne. Vápnik podporuje zdravý vývoj kostí plodu a jeho nedostatok môže v dospelosti spôsobovať vášmu dieťaťu rednutie kostí.

Horčík - pre vás je v období tehotenstva dôležitý z dôvodu, že zabraňuje predčasným kontrakciám a kŕčom. Pre plod je zásadný z hľadiska podpory zdravého vývoja kostí.

Jód - k vývoju štítnej žľazy dochádza u plodu po 12. týždni tehotenstva, a práve jód je minerál, ktorý napomáha k jej normálnej činnosti a tvorbe hormónov štítnej žľazy. Jeho nedostatočný príjem zvyšuje riziko predčasného pôrodu, vrodených chýb a dokonca aj potratu.

Cholín – táto bioaktívna látka je dôležitá pre udržanie normálneho metabolizmu homocysteínu a pre normálny neurologický vývoj plodu a novorodenca.

Vitamín D3 – prispieva k normálnemu vývoju kostí a zubov plodu. Vzhľadom na to, že si ho dokážete vytvoriť iba zo slnečného žiarenia, a ešte sa oň delíte, musíte tento vitamín suplementovať.

Zinok – antioxidant, ktorý chráni bunky pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi. Ďalej prispieva k udržaniu normálneho stavu nechtov, vlasov a pokožky.

Omega 3 mastné kyseliny – do tejto kategórie patrí DHE, teda kyselina dokosahexaenová, ktorá prispieva k správnemu vývoju mozgu a očí dieťaťa.

 

Aby ste si počas tehotenstva nemuseli robiť ťažkú hlavu s tým, či prijímate dostatočné množstvo jednotlivých vitamínov a minerálnych látok, vyvinuli sme pre vás VENIRA vitamíny pre tehotné ženy, 1–3 trimester. Tie obsahujú 15 účinných látok v každej vitamínovej kockičke, na ktoré si navyše každý deň skvele pochutnáte.

 

S užívaním vitamínov začnite už v čase pred plánovaným počatím

Napríklad spomínanú kyselinu listovú je vhodné zaradiť do jedálnička zhruba tri mesiace pred plánovaným počatím. Jej nedostatočný príjem je totiž dávaný do súvislosti s predčasnými pôrodmi a zvýšenou potratovosťou.

Máte pocit, že vaše snaženie o bábätko neberie konca? Prečítajte si náš článok: Nedarí sa vám otehotnieť? Vyskúšajte náš nový prírodný doplnok stravy. Dozviete sa v ňom možné dôvody, prečo sa vám nedarí otehotnieť a zistíte, ako pravdepodobnosť počatia výrazne zvýšiť.

 

Najlepšie vitamíny pre dojčiace matky

Dojčenie a starostlivosť o bábätko vo všeobecnosti kladie na mamičky obrovské nároky, a preto je toto obdobie veľmi často sprevádzané vyčerpaním psychického i fyzického charakteru, stresom či oslabenou imunitou. Rovnako sa môže objaviť nadmerné vypadávanie vlasov a celkové zhoršenie stavu pokožky a nechtov.

S užívaním vitamínov a minerálnych látok by ste teda rozhodne nemali prestať ani v období dojčenia, keď sa do konečného zloženia materského mlieka premieta doslova celé vaše ja.

 

Aké vitamíny a minerálne látky užívať počas dojčenia?

Nároky na príjem vitamínov a minerálnych látok sa v priebehu tehotenstva a dojčenia menia, ale stále platí, že telo ženy musí zaistiť všetky zdraviu prospešné látky v dostatočnej miere nielen pre seba, ale aj vyvíjajúce sa bábätko.

Potrebné látky si potom môžete jednoducho zaistiť vďaka vitamínovému komplexu so špeciálne upraveným zložením pre dojčiace ženy. Ten už obsahuje všetky kľúčové vitamíny a minerálne látky v potrebnom množstve a pomere.

Príkladom je prírodný doplnok stravy VENIRA vitamíny pre dojčiace ženy vo forme cmúľacích kociek so sladkou príchuťou marhule. Obsahuje deväť vitamínu skupiny B vrátane dôležitej kyseliny listovej. V zložení nájdete aj silné antioxidačné vitamíny A, C a E. Nechýba ani vitamín D3, ktorý je prakticky nemožné získať v dostatočnom množstve iba zo stravy a vitamín K2 dôležitý pre udržanie normálneho stavu kostí. Na záver sme pridali jód, ktorý prispieva k normálnym rozpoznávacím funkciám, energetickému metabolizmu a činnosti nervovej sústavy.

Pokiaľ u vás došlo k zhoršeniu stavu pleti, vlasov a nechtov, vitamínový komplex odporúčame užívať súčasne s VENIRA PREMIUM kolagénovým drinkom pre tehotné a dojčiace mamičky, ktorý obsahuje 8 000 mg 100% bioaktívneho hydrolyzovaného kolagénu v každej dennej dávke.

Okrem kolagénu nájdete v zložení ďalších 11 účinných látok (kyselinu hyalurónovú, vitamín C, horčík, zinok, železo, meď a vitamíny skupiny B). Obsahuje teda všetky dôležité vitamíny a minerálne látky ako pre tehotné, tak aj dojčiace mamičky.

Zloženie kolagénového drinku je natoľko komplexné, že:

- minimalizuje vznik vrások

- prispieva k pevnejšej, pružnejšej a dokonale hydratovanej pokožke

- zlepšuje kvalitu a hustotu vlasov

- podporuje rast vlasov a minimalizuje ich vypadávanie

- zvyšuje pevnosť a odolnosť nechtov proti lámaniu a štiepeniu

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu