Ako sa zbaviť lupín vo vlasoch prírodnou cestou?

Každý, kto sa už vo svojom živote stretával so suchými a mastnými lupinami, vie, ako dokážu znepríjemniť život. A že ste sa s nimi v minulosti stretli, alebo ich práve máte, práve vy, je vysoko pravdepodobné, pretože nevzhľadné kúsky odlupujúce sa koža potrápi zhruba každého druhého človeka. Ako lupiny vznikajú a ako sa s nimi úspešne vysporiadať? Poďme to spoločne odhaliť v dnešnom článku.

 

Čo sú lupiny vo vlasoch?

Lupiny sú malé šupinky vznikajúce v procese prirodzenej obnovy vlasovej pokožky. Pokiaľ je vaša vlasová pokožka v dobrej kondícii, lupiny sú tvorené jednou bunkou, a tak sú okom prakticky neviditeľné. Po odlúčení ich potom nahradia mladé bunky z hlbších vrstiev kože.

Problém nastáva pri nadmernom olupovaní vlasovej pokožky, kedy sa namiesto jedinej bunky odlúpne väčšia časť pozostávajúca zo stoviek až tisícov buniek.

Lupiny sú pri nadmernom olupovaní dobre viditeľné, čo je samo o sebe veľmi nepríjemné z pohľadu spoločenského života, ale navyše trpí aj pokožka hlavy, ktorá je podráždená, začervenaná, svrbivá a vysušená.

 

Suché verzus mastné lupiny

Zatiaľ čo suché lupiny sú drobnejšie a jednotlivé šupinky tvoria typický biely poprašok na ramenách, pre mastné lupiny sú charakteristické žlté ložiská nasiaknuté mazom, ktoré sa viac zachytia vo vlasoch a na pokožke hlavy.

Suché lupiny vznikajú väčšinou v reakcii na podráždenie pokožky, teplotný šok alebo sa objavujú pri zápale. Naopak mastné lupiny väčšinou sprevádza seboroickú dermatitídu, skrátene seboreu, ktorej príčinou je zvýšená tvorba kožného mazu a následné premnoženie kvasinky rodu Malassezia furfur.

 

Najčastejšie príčiny vzniku lupín

Nadmerná tvorba kožného mazu.

Premnoženie kvasiniek rodu Malassezia furfur.

Úprava vlasov príliš horúcim vzduchom.

Starostlivosť o vlasy s kozmetikou obsahujúcou dráždivé zložky.

Nedostatočné oplachovanie vlasovej kozmetiky.

Časté farbenie a odfarbovanie vlasov.

Nadmerná starostlivosť o vlasy.

Zvýšený stres.

Jedálny lístok, v ktorom prevažujú sladké a tučné pokrmy.

Obdobie hormonálnych zmien.

 

Najlepšia vlasová kozmetika proti lupinám

Prvým krokom a zároveň preventívnym opatrením do budúcna je primeraná vlasová hygiena. Zo všetkého najskôr vymeňte aktuálne používané produkty za kozmetiku s prírodným zložením, pri ktorej máte istotu, že vašu vlasovú pokožku nepodráždi ani nevysuší.

Napríklad VENIRA šampón proti lupinám kombinuje účinky 26 aktívnych látok vrátane Dermosoft Decalact, Cellactive, Emolidu CC a Aquarich. Tie spoločne zaisťujú dokonalú starostlivosť o vlasovú pokožku trápiace lupiny a zároveň eliminujú tvorbu nových suchých aj mastných lupín. Šampón sa dostáva do hĺbky vlasovej pokožky, odkiaľ odstraňuje všetky nečistoty, osviežuje ju a ďalej prispieva k jej upokojeniu.

 

Šetrná starostlivosť o vlasovú pokožku? Nutnosť!

Pokožku hlavy pri šampónovaní nijako zvlášť nedrhnite, pretože potom by mohla byť ešte viac náchylná k rôznym baktériám a plesňovým ochoreniam.

Kontrolu nad intenzitou získate vďaka stimulujúcej masážnej kefe, ktorá podporuje prekrvenie vlasovej pokožky a efektívnejšie vstrebávanie účinných látok z kozmetických prípravkov.

Šampón účinkuje okamžite, a teda nie je nutné nechať ho pôsobiť. Avšak je dôležité, aby ste po jeho zmytí použili aj kondicionér, ktorý zanecháva vlasy vyživené, lesklé a hebké na dotyk.

Aby ste účinky vlasovej kozmetiky čo najviac podporili, je dôležité, aby ste ju používali odporúčaným spôsobom. To znamená, že šampón nanášajte iba na vlasovú pokožku a kondicionér iba na končeky a do dĺžok, z ktorých najprv vytlačte prebytočnú vodu.

Vlasy za žiadnych okolností neumývajte príliš horúcou vodou a vždy si dajte záležať na tom, aby ste z vlasov zmyli všetkým produkt.

Ďalšie užitočné tipy, ako často a ako správne umývať svoje vlasy, nájdete v našom článku na blogu.

 

Tea tree olej na lupiny

Výhoda tea tree oleja v starostlivosti o vlasovú pokožku s lupinami spočíva v jeho antiseptickom, protizápalovom a hojivom účinku. Pri pravidelnom používaní zabraňuje množeniu plesniam a baktériám a pomáha predchádzať kožným zápalovým komplikáciám. Súbežne sťahuje póry, zmierňuje svrbenie a reguluje tvorbu mazu.

Krásne čistej vlasovej pokožky sa dočkáte už po štyroch týždňoch pravidelného používania.

 

Derma roller zamedzuje svrbeniu a výskytu lupín

Derma roller je mikroihličkový valček na pokožku hlavy, ktorým prechádzate po povrchu vlasovej pokožky, a tým vytvárate miniatúrne vpichy uľahčujúce preniknutie účinných látok z vlasovej starostlivosti a kozmetických olejov do vlasovej pokožky.

Rolovanie taktiež zvyšuje prietok krvi v pokožke, zásobuje vlasové folikuly živinami a kyslíkom a postupne znižuje padanie. Preto je pre vás derma roller vhodný aj v prípade, že chcete obmedziť vypadávanie svojich vlasov.

 

Príčinou kožných problémov môžu byť nízke hodnoty konkrétnych vitamínov vo vašom tele

Napríklad nedostatok biotínu, teda vitamínu B7, v tele sa môže prejavovať seboreou, nadmerným vypadávaním vlasov alebo celkovým zhoršením ich kvality. Navyše nie je dôležitý len pre udržanie normálneho stavu kože a vlasov, ale aj nechtov, ktoré môžu pri jeho nízkom príjme slabé a lámavé.

Biotín môžete suplementovať samostatne alebo užívať B-komplex, ktorý obsahuje celkom osem vitamínov skupiny B v každej dennej dávke. V zmesi nájdete napríklad kyselinu listovú – vitamín B9, ktorý prispieva k normálnej syntéze aminokyselín ak krvotvorbe. Má priaznivý vplyv na metabolizmus homocysteínu a na správnu funkciu psychiky. Ďalej napomáha k zníženiu miery únavy a vyčerpania.

 

 

Našli jste v článku chybu?

Napište nám prosím na info@venira.cz a ihned se pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu