Na čo pomáha pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky, latinsky Silybum marianum, je významná liečivá bylina s mnohoročnou históriou v tradičnej medicíne. Pochádza zo Stredomoria, odkiaľ sa rozšíril ďalej do sveta. V našich končinách uvidíte pestrec predovšetkým pozdĺž ciest av blízkosti záhrad a kompostov.

Pestrec je jednoročnou, prípadne dvojročnou rastlinou. Patrí do čeľade bodliakovitých a neprehliadnuteľný je hlavne vďaka svojmu výraznému fialovému kvetu s ostňami. Odtiaľ pramenia aj jeho ľudové názvy ako bodliak pestrý, bodliak ostrý alebo Kristova koruna.

 

Účinné látky obsiahnuté v pestreci

Semená pestreca obsahujú silymarín, čo je označenie pre komplex bioaktívnych látok. Konkrétne sa potom jedná o zmes zloženú z flavonoidov silibinín, silidianín a silikristín, pre ktoré sa používa súhrnné označenie silymarín.

Plody pestreca obsahujú bielkoviny a rastlinné oleje, antioxidanty (kvercetín, vitamín E), aminokyseliny, jednoduché cukry, biogénne amíny (histamín, tyramín), silice a horčiny. Ďalej potom steroly, karotenoidy a nenasýtené mastné kyseliny (kyselinu linolovú).

 

Účinky pestreca mariánskeho

Pestrec bojuje proti voľným radikálom

Pestrec mariánsky dokáže ako silný prírodný antioxidant likvidovať voľné radikály, ktoré v našom tele spôsobujú oxidačný stres. Ten škodí nášmu telu na bunkovej úrovni a je jednou z najčastejších príčin predčasného starnutia pokožky.

Oxidačný stres môže mať za následok tvorbu vrások, zašednutý tón pleti, rozšírenie vyrážok a ďalších nedokonalostí. Pri vlasoch zase spôsobuje ich vysúšanie a nadmerné vypadávanie.

 

Pestrec podporuje činnosť a regeneráciu pečene

O pestreci sa však hovorí predovšetkým vďaka priaznivému pôsobeniu obsiahnutého silymarínu a rastlinných olejov na trávenie, funkciu pečene a ich regeneráciu.

Silymarín totiž dokáže zlepšiť metabolizmus pečeňových buniek, prispieť k stabilizácii bunkovej membrány a podporiť regeneráciu pečeňového tkaniva.

Hepatoprotektívne pôsobenie silymarínu, teda schopnosť chrániť pečeňové tkanivo, umožňuje využiť pestrec aj na podporu regenerácie silne poškodenej pečene u bývalých alkoholikov, drogovo závislých, alebo pacientov po chemoterapii.

 

Pestrec prispieva k prečisteniu organizmu

Pestrec je obľúbeným prostriedkom pre detoxikáciu pečene, ktorá dostáva zabrať vplyvom nezdravého životného štýlu. V procese prečistenia zbavíte svoje telo nahromadených toxínov, čím posilníte prirodzenú obranyschopnosť svojho organizmu a podporíte svoje celkové zdravie.

Úsilie pestreca sa oplatí podporiť zelenými potravinami ako napríklad chlorellou a spirulinou. Tie obsahujú aminokyseliny prispievajúce k eliminácii ťažkých kovov, ktoré predstavujú jednu z najväčších hrozieb nielen pre pečeň, ale pre celý organizmus.

Spomínaná chlorella obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá napomáha čistiť hrubé črevo a nánosy toxických usadenín z jeho stien. Spoločne so spirulinou, cholinom, púpavou a aloe vera ju nájdete v našom doplnku stravy VENIRA detox, ktorý v každej dennej dávke obsahuje 400 mg pestreca mariánskeho.

Chcete sa dozvedieť viac informácií o zelených potravinách? Prečítajte si náš článok o super greens, v ktorom popisujeme najzaujímavejšie účinky chlorelly, spiruliny a zeleného jačmeňa na ľudské zdravie.

 

Pestrec mariánsky podporuje domácu liečbu žlčových kameňov

Žlčník je orgán hruškovitého tvaru fungujúci ako zásobáreň žlče, ktorá sa následne využíva v procese trávenia. Žlčník spája pečeň s tenkým črevom, ktorému pomáha so spracovaním tukov.

Vo chvíli, keď skonzumujete tuky, hormóny vyšlú signál žlčníka, aby uvoľnil uloženú žlč, ktorá vedie cez žlčové cesty do dvanástnika – prvej časti tenkého čreva. Žlč v tomto procese pomáha aj s absorpciou vitamínov rozpustných v tukoch as ich prenosom po tele.

Pokiaľ vo veľkej miere konzumujete tučné jedlá a pokrmy plné cukrov a bielej múky, môžu vám v žlčníku vzniknúť žlčové kamene. Práve pestrec je bylinkou, ktorá vám môže pomôcť s domácou liečbou tejto poruchy žlčníka.

 

Pestrec mariánsky: Pre koho nie je vhodný?

Pestrec mariánsky nie je vhodný pre:

- tehotné a dojčiace ženy

- deti

- osoby s vysokým krvným tlakom

- ľudí trpiacich závažnými chorobami

Pokiaľ si nie ste istí tým, či je pre vás pestrec vhodný, konzultujte jeho užívanie so svojím ošetrujúcim lekárom.

 

Kedy, ako dlho av akej forme užívať pestrec

Najspoľahlivejším variantom z pohľadu garancie obsahu účinných látok je extrakt získavaný zo semien, respektíve z plodov pestreca. K menej spoľahlivým variantom patrí olej, ktorý sa lisuje za studena zo semien a čaj pripravený z plodov a listov.

Pestrec môžete užívať ráno alebo večer spoločne s jedlom. V takom prípade môže zmierniť prípadné zažívacie problémy a podporiť trávenie horšie stráviteľných pokrmov.

Aby ste sa dočkali všetkých efektov popísaných vyššie, pestrec by ste mali užívať aspoň jeden mesiac v kuse. Potom je vhodná týždenná pauza. V prípade potreby môžete kúru zopakovať a to až dvakrát alebo trikrát ročne.

Hľadáte prírodný doplnok stravy so silnou dávkou pestreca? Vyskúšajte naše kapsule VENIRA pestrec s 80% obsahom účinného Silymarínu v podobe 200 mg v jednej kapsuli. Balenie obsahuje kúru na 80 dní.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu