Ako sa starať o zmiešanú pleť

Máte zmiešanú pleť a neviete, ako sa o ňu starať? V tom prípade ste tu správne. V dnešnom článku vám poradíme, aké zložky kozmetiky vyhľadávať, aké produkty konkrétne používať a ako by mala vyzerať vaša kozmetická rutina od A do Z.

 

Zmiešaná pleť: Aká je?

Pokožka na T-zóne (oblasť čela, nosa a brady) sa vám rýchlejšie mastia a má tendencia sa lesknúť, zatiaľ čo na U-zóne (tváre) je skôr suchšia a má sklony k pnutiu a praskaniu.

Zmiešaná pleť si svoj názov získala práve tým, že je kombináciou mastnej, dalo by sa povedať problematickej, pokožky a normálnej až suchej kože.

Hoci medzi ľuďmi ide o najrozšírenejší typ pleti, starostlivosť o ňu môže byť skutočnou výzvou, pretože musíte nájsť rovnováhu medzi potrebami jednotlivých častí tváre. Suchá U-zóna môže na vami aplikované produkty a postupy reagovať odlišne ako mastná T-zóna a naopak.

 

Naozaj máte zmiešanú pleť? Vyskúšajte rýchly domáci test

Neexistuje žiadny univerzálny postup starostlivosti, ani zostava produktov, ktorá by vyhovovala bez výnimky všetkým typom pleti. Preto sme si pre vás pripravili jednoduchý domáci test, ktorým si jednoducho overíte, či máte naozaj zmiešanú pleť.

Tvár šetrne očistite a umyte vlažnou vodou. Pleť jemne osušte poklepávaním uteráka a počkajte 30 minút. Ak je vaša pleť skutočne zmiešaná, po uplynutí danej doby môžete pociťovať pnutie na suchých tvárach a pozorovať lesk na čele, nose a brade.

Pokiaľ popis vyššie aktuálnemu stavu vašej pleti nezodpovedá, potom ste jej pravdepodobne poskytovali úplne inú starostlivosť, než celú dobu potrebovala. To môže byť aj dôvodom, prečo sa vám nedarí udržať svoju pleť v optimálnom stave.

Tip: Zistite, ako spoznať, či máte pleť normálnu, mastnú alebo suchú.

 

Bežné problémy zmiešanej pleti

Mazové žľazy produkujú v oblasti T-zóny nadbytok kožného mazu, ktorý nestíha odchádzať, a tak sa hromadia v póroch a upcháva ich. To môže viesť k vzniku čiernych a bielych pupienkov ako aj závažnejších foriem akné, ktoré sme pre vás popísali v článku, ako sa zbaviť akné.

Naopak suchá koža na tvárach si vplyvom chýbajúcich lipidov nedokáže zadržať vlhkosť, a tak sa veľmi často lúpe, pne, je matná, krehká a má sklony k vzniku vrások.

 

Ako vybrať vhodnú kozmetiku pre zmiešanú pleť

Ak chcete mať krásnu a mladistvo vyzerajúcu pleť, vaša rutina musí zahŕňať produkty na čistenie, odlíčenie, tonizáciu, hydratáciu a ochranu pred UV žiarením. To je síce pri všetkých typoch pleti rovnaké, ale len do momentu, než sa začneme baviť o konkrétnych kozmetických produktoch.

Vyberajte produkty, ktoré sú buď vhodné pre každý typ pleti, alebo je ich zloženie prispôsobené potrebám priamo pleti zmiešané. Rozhodne teda nie je možné používať kozmetiku výhradne pre mastnú alebo pre suchú pleť, pretože tak by ste neprospievali celej tvári, ale iba jeho častiam.

Avšak ani v momente, keď si vyberiete vhodnú kozmetiku pre zmiešanú pleť nemáte úplne vyhrané. Musíte totiž zohľadniť jej aktuálny stav, ktorý v podstate určuje konkrétny problém. Daný stav sa môže meniť vplyvom ročného obdobia, kolísania hladiny hormónov, starnutím, momentálnym psychickým rozpoložením, ale aj životným štýlom.

V praxi to znamená, že vaša zmiešaná pleť môže byť navyše precitlivená, ekzematická, aknózna alebo zrelá. Z toho dôvodu je vhodné, aby vaša rutina zahŕňala produkty určené na cielenú starostlivosť, ktoré vám pomôžu danú problematiku úspešne riešiť.

Typicky sa jedná napríklad o:

- pleťové séra, ktoré účinkujú v hlbších vrstvách kože a sú schopné aktívne meniť stav pleti

- probiotiká, ktoré vyčistia vaše črevá a zabránia tomu, aby sa detoxikovali cez kožu

- doplnky stravy s kolagénom, ktorého nedostatok sa môže prejavovať práve zníženou kvalitou kože

 

Starostlivosť o zmiešanú pleť krok za krokom

Vaším cieľom v rámci ošetrujúcej rutiny bude nastolenie rovnováhy pokožky. Tú docielite iba nastavením komplexnej starostlivosti, ktorú popisujeme nižšie.

 

Odlíčenie a čistenie pleti

Pleť si čistite poctivo dvakrát denne – nie iba raz, ale ani častejšie ako ráno a večer.

V rámci ranného čistenia odstránite pot, zvyšky odumretých kožných buniek a maz, ktoré sa (nielen) na povrchu pleti usadili v priebehu noci. Vytvoríte tak dokonale čisté plátno na aplikáciu zvláčňujúcich produktov a make-upu.

Večerným čistením odstránite z pokožky baktérie, zvyšky make-upu a hlboko usadené nečistoty. Pleť bude vďaka dôkladnému čisteniu pripravená na nočnú regeneráciu a príjem aktívnych látok z produktov aplikovaných v ďalších krokoch ošetrujúcej rutiny.

Na čistenie použite čistiaci gél na akné, ktorý je vhodný pre pleť zmiešanú, mastnú a aknóznu. Obsahuje vitamín E, levanduľový olej a bioflavonoidy, ktoré prispievajú k eliminácii tvorby akné a upokojeniu podráždenej pokožky. Gél si poradí aj s rozšírenými pórmi, podráždenou pokožkou, akné a jazvičkami po akné. Ďalej s čiernymi bodkami, zvýšenou produkciou mazu a mastným filmom na pleti.

V rámci večernej rutiny začnite odlíčením pleti. V tomto kroku sa zbavíte make-upu, ale aj fotoprotekcie. Preto je tento krok nutný pre každého bez ohľadu na to, či sa líčite alebo nie.

Na odlíčenie použite napríklad naše odličovacie mlieko vhodné pre každý typ pleti. To rešpektuje prirodzené pH pleti, poskytuje jej prvotriednu hydratáciu a na jej povrchu nevytvára mastný film. Na druhú stranu pokožku ani inak nevysušuje, účinne ju upokojuje a posilňuje ochrannú kožnú bariéru.

Neviete, ako konkrétne postupovať? Podrobný návod nájdete v našom článku, ako na efektívne čistenie a odličovanie pleti.

 

Tonizácia pleti

Pripravte svoju pleť na ďalšie kroky rutiny použitím pleťového tonika ako dôležitého medzikroku medzi čistením a hydratáciou.

Cieľom tonizácie je vyrovnať pH pokožky, ale pokiaľ použijete čistiaci produkt, ktorý má sám o sebe túto schopnosť, tonikum už teoreticky použiť nemusíte.

 

Hydratácia pleti

Vašej pleti budú prospievať ľahšie pleťové krémy s nízkym obsahom olejov, ktoré dokážu hydratovať pleť bez zaťaženia. Vďaka tomu zmatníte lesklé časti tváre, a zároveň podporíte zvláčnenie suchých tvárí.

Siahnite po prírodnom pleťovom kréme bez alkoholu, sulfátov, silikónov a parabénov. Ide o potenciálne škodlivé zložky, ktoré môžu vašu pokožku vysušiť a podráždiť.

Skvelé pre vás bude aj sérum s BIO kyselinou hyalurónovou, k ktorej prednostiam patrí to, že:

- vyhladzuje jemné linky a zjemňuje vzhľad vrások

- chráni pokožku pred znečistením a poskytuje jej ochranu pred ultrafialovým žiarením

- urýchľuje hojivé procesy a aktívne bojuje s akné

- prináša upokojenie precitlivenej pokožke

- rozjasňuje pokožku a udržuje jej mladistvý vzhľad

- vyhladzuje nerovnomernú štruktúru pokožky a predchádza vzniku rozšírených pórov

 

Fotoprotekcia pleti

Bez UV ochrany sa nezaobíde žiadna pleť, teda ani tá zmiešaná. Pri výbere konkrétneho produktu si len dajte pozor na zloženie. Vhodný pre vás bude prírodný opaľovací krém s SPF 50, ktorý nie je komedogénny, a teda nehrozí, že by upchával póry v T-zóne.

 

Bude vaša pleť vždy zmiešaná?

Všeobecne platí, že v otázke typu pleti zohráva kľúčovú úlohu genetika, a preto svoj typ pleti zmeniť nemôžete. Avšak pri zmiešanej pokožke je bežné, že okolo 50. roku sa svojimi vlastnosťami začína približovať skôr pleti suchej. Tomu následne prispôsobte svoju ošetrujúcu rutinu a používajte kozmetiku určenú pre suchú pleť. Svoju pozornosť budete musieť zamerať predovšetkým na hydratáciu a upokojenie pleti.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu