Starostlivosť o citlivú pleť

Napätosť. Svrbenie. Začervenanie. Také sú tri najčastejšie reakcie senzitívnej pleti na podnety zvonku. Na to, čo citlivej pleti nesvedčí, ako ju spoľahlivo upokojiť a vhodne sa o ňu starať, sa pozrieme v dnešnom článku.

 

Charakteristika citlivej pleti

Citlivá pleť je zo svojej podstaty viac reaktívna. To znamená, že reaguje veľmi citlivo na vonkajšie faktory ako konkrétne zložky kozmetiky, znečistené prostredie alebo napríklad teplotné zmeny. Spúšťačom negatívnej reakcie môžu byť však aj vnútorné faktory ako hormonálne zmeny, stres, fajčenie, alkohol a silne korenené jedlá. 

To, že sa vašej pleti niečo nepáči, spoznáte bezpečne podľa pnutia, brnenia, svrbenia, suchých šupiniek, začervenania, ekzémov, drobných pupienkov a celkového podráždenia. Dôvodom je precitlivenosť nervových zakončení a nedostatočná funkcia vonkajšej vrstvy kožnej bariéry.

Tento popis sa príliš nezhoduje s bežnými prejavmi vašej pokožky? Zistite, aký typ pleti máte.

 

Ako upokojiť citlivú pleť

So zmenami teplôt samozrejme nič neurobíte, ale rozhodne ovplyvníte to, ako bude vaša pleť chránená pred UV žiarením. Citlivá pokožka sa totiž veľmi ľahko spáli, a preto sa vždy opaľujte bezpečne, používajte každý deň fotoprotekciu a na slniečku nebuďte príliš dlho.

Čisto vo vašej réžii je aj životný štýl, ktorý vediete. Preto vám odporúčame obmedziť stres, fajčenie aj konzumáciu alkoholu a silne korenených jedál. Fajčenie primárne poškodzuje pľúca či srdce. U fajčiarov je aj väčšia pravdepodobnosť vzniku paradentózy

Na ceste za upokojením svojej pleti, by ste sa mali zamerať aj na svoju kozmetickú rutinu, konkrétne potom na zloženie kozmetických prípravkov, ktoré používate na dennej báze.

 

Zložky kozmetiky, ktoré sa nepáčia citlivej pleti

- parfumácia

- alkohol

- syntetické farbivá

- parabény

- sulfáty

- silikóny

Tip: Prečítajte si náš článok o tom, prečo je prírodná vlasová kozmetika bez sulfátov, silikónov a parabénov lepšou voľbou? V článku sú popísané chemické zložky, ktoré sa bežne objavujú aj v prípravkoch starostlivosti o pleť.

 

Zložky kozmetiky, ktoré si citlivá pleť zamiluje

Vaša pleť vám naopak poďakuje za to, že sa o ňu budete starať s kozmetickými prípravkami, ktoré majú čisto prírodné zloženie. Prospievať jej budú blahodárne oleje a vybrané ingrediencie popísané nižšie.

Nechtík lekársky – má silné antibakteriálne, antiseptické, protiplesňové a protizápalové schopnosti. Na pokožku má upokojujúce a regeneračné účinky.

Aloe vera – viaže na seba vlhkosť, čím pomáha hydratovať pokožku. Okrem toho má regeneračné, upokojujúce, hojivé a chladiace schopnosti. Vzhľadom na obsah vitamínov A, C a E funguje ako antioxidant.

Panthenol – zaisťuje hydratáciu pokožky a napomáha jej obnove. Má skvelé regeneračné a antibakteriálne účinky.

Harmanček pravý – vďaka svojim protizápalovým a hojivým účinkom dokáže upokojiť citlivú a podráždenú pokožku. Tiež prispieva k urýchleniu hojenia raniek.

Skvalan - pomáha posilňovať kožnú bariéru a uzamykať v nej vlhkosť. Napomáha k upokojeniu začervenanej a inak podráždenej pokožky.

Včelí vosk - na povrchu pleti vytvára ochranný film, ktorý zabraňuje pôsobeniu nepriaznivých vonkajších vplyvov a zároveň predchádza strate vody. Na pleť má protizápalový a regeneračný účinok.

Bambucké maslo – obsahuje mastné kyseliny, ktoré podporujú hojenie porušenej kožnej bariéry. Tiež pokožku hydratuje a pôsobí ako antioxidant.

Pri výbere kozmetiky sa teda zamerajte na prípravky, ktoré sú vyvinuté na upokojenie a podporu citlivej pokožky. Skvelým príkladom je micelárna voda pre citlivú pleť, ktorej kľúčovou ingredienciou je ružová voda doplnená panthenolom a aloe vera.

VENIRA micelárna voda podporuje pleť v prirodzenej regenerácii a predchádza jej začervenaniu, pnutiu či svrbeniu. Skladá sa zo zložiek, ktoré eliminujú pravdepodobnosť excitácie. Prírodné zmäkčovadlá zase napomáhajú k zachovaniu optimálnej hydratácie pokožky – to je v prípade citlivej pleti veľmi dôležité, pretože dlhodobá dehydratácia môže jej stav výrazne zhoršiť.

 

Retinol a hydroxykyseliny sú v poriadku, ale…

… aj v tomto prípade je nutné zostať na pozore. Napríklad také sérum s retinolom je vhodné pre každý typ pleti, ale v prípade tej citlivej sa musí do rutiny zaraďovať extra pomaly a opatrne, aby ste zamedzili zbytočnému podráždeniu.

Symptómy citlivej pleti sa môžu tiež spustiť pri použití kozmetiky s vyššou koncentráciou hydroxykyselín. Napríklad kyselina glykolová má najmenšie molekuly, a preto je najsilnejšia a najúčinnejšia AHA (nájdete ju napríklad v AHA kréme s postupným uvoľňovaním), a preto je v prípade citlivejšej pleti bezpečnejšie siahnuť po kyseline mandľovej, ktorá má väčšie molekuly, a tak pracuje veľmi šetrne.

Zďaleka najvhodnejšie pre reaktívnu pleť sú potom prípravky s PHA, ktoré majú podobné účinky ako aha-hydroxykyseliny, ale pôsobia len na povrchu pokožky, pretože majú ďaleko väčšie molekuly.

 

Pri zostavovaní kozmetickej rutiny vychádzajte z princípov skinimalizmu

U citlivej pleti sa neoplatí experimentovať, a preto si nájdite pár kvalitných prípravkov, pri ktorých máte istotu, že vašu pleť nedráždi. Aby ste mali istotu, že ste našli to pravé pre svoju pleť, vždy urobte jednoduchý test:

1. Naneste malé množstvo produktu na vnútornú stranu predlaktia alebo na krk. Koža je v týchto miestach extrémne citlivá, takže akákoľvek intolerancia na obsiahnuté zložky sa rýchlo prejaví.

2. Prípravok dôkladne vmasírujte do pokožky a nechajte zaschnúť.

3. Miesto, na ktorom kozmetika pôsobí, prelepte priedušnou náplasťou, aby ste mali istotu, že váš test nebude skreslený pôsobením vonkajších vplyvov.

4. Po zhruba 24 hodinách náplasť odstráňte a pozrite si, ako dané miesto vyzerá. Koža nejaví žiadne známky podráždenia? Vybraný prípravok môžete bez problémov zaradiť do svojej rutiny a aplikovať ho na pleť.

 

Aké prípravky nesmú chýbať vo vašej rutine?

Rozhodne musíte nájsť šetrný čistiaci prípravok, ktorý bude zároveň účinný. Vyskúšať môžete napríklad odličovací a čistiaci gélpena na umývanie tváre s obsahom jemných tenzidov, alebo spomínanú micelárnu vodu pre citlivú pleť. Samostatne, alebo v kombinácii s čistiacim prípravkom, môžete použiť aj 100% prírodnú konjakovú hubku s ružovým ílom určenú pre veľmi citlivú pleť.

Potom si vyberte sérum s upokojujúcim alebo regeneračným účinkom. To spĺňa sérum proti nedokonalostiam pleti s niacínamidom a zinkom, ktoré je vďaka svojmu prírodnému zloženiu a obsahu účinných látok vhodné na starostlivosť o pleť so sklonmi k podráždeniu. V závislosti na aktuálnej kondícii svojej pleti, môžete siahnuť aj po pleťovom sére na redukciu začervenania.

Na záver použite hydratačný denný krém, ktorý vo svojom zložení kombinuje účinky blahodarných olejov (Inca Inchi, jojobového, arganového, ružového) a vitamínov, ktoré pokožku zvláčňujú a zjemňujú. Večer siahnite po hydratačnom nočnom kréme.

Áno, nie je to veľa produktov, ale bohato si s nimi vystačíte pri každodennej starostlivosti o pleť.

 

Čo si z dnešného článku zapamätať?

Ak máte citlivú pleť, tak:

- nepoužívajte viac kozmetických prípravkov, než je nevyhnutné

používajte kozmetiku s obsahom miernych, ale účinných ingrediencií

aktívne látky zaraďujte do rutiny len veľmi opatrne

zbytočne neexperimentujte

nový produkt v kozmetickej rutine vždy najskôr otestujte

obmedzte stres, fajčenie a alkohol

nikdy nebuďte príliš dlho na slniečku

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

 

Späť do obchodu