Všetko, čo potrebujete vedieť o aminokyselinách

Prítomnosť aminokyselín v našom tele je kľúčová pre mnoho funkcií, ktoré nás udržujú v dobrej kondícii a zároveň slúžia ako materiály pre telesné bunky, hormóny a enzýmy. K tomu je potrebné, aby bolo všetkých 20 existujúcich aminokyselín v správnom pomere, ale naše telo si niektoré z nich bohužiaľ nevie samo vytvoriť, a tak ich musíme suplementovať alebo prijímať v potravinách. V dnešnom článku sa dozviete o jednotlivých typoch aminokyselín, ich účinkoch a najlepšom spôsobe, ako ich dopĺňať.

Aminokyseliny: čo to je?

Aminokyseliny sú organické zlúčeniny zložené z atómov dusíka, uhlíka, kyslíka a vodíka. Predstavujú základnú stavebnú štruktúru proteínov. Tým, že poskytujú potrebné základy pre rast a obnovu svalového tkaniva, sú aminokyseliny niečo ako tvorcovia svalov. V ľudskom tele navyše plní množstvo ďalších funkcií, pretože tvoria enzýmy, hormóny, protilátky v krvi, bielkoviny a ďalšie.

Existuje 20 druhov aminokyselín, pričom deväť z nich je pre naše telo esenciálnych a zvyšných 11 neesenciálnych. Čím sa medzi sebou líšia? 

 

Rozdiel medzi esenciálnymi a neesenciálnymi aminokyselinami

Esenciálne aminokyseliny

Pre naše telo sú nevyhnutné, ale nevedia si ich samo vytvoriť. Musíme ich suplementovať alebo prijímať v potravinách.

Do tejto skupiny spadajú aminokyseliny lyzín, metionín, fenylalanín, histidínu, treonín, tryptofán.

Ďalej potom izoleucín, leucín a valín, čo sú aminokyseliny s rozvetveným reťazcom, ktoré sú kľúčové pre športovcov a používa sa pre nich skratka BCAA.

 

Neesenciálne aminokyseliny

Pre naše telo sú nahraditeľné, pretože si ich vedia samo vytvoriť.

Do tejto skupiny spadajú aminokyseliny alanín, arginín, asparagín, kyselina asparagová, cysteín, glutamín, kyselina glutamová, glycín, prolín, serín a tyrozín.

 

Účinky esenciálnych aminokyselín

Lyzín – podporuje rast kostí, absorpciu vápnika a hrá kľúčovú úlohu v procese syntézy kolagénu.

Metionín - pomáha premieňať škodlivé látky na neškodné formy, čo je kľúčové pre udržanie zdravia pečene a ďalších orgánov. Ďalej je nevyhnutný pre správnu syntézu proteínov určených na rast, obnovu a regeneráciu tkanív.

Fenylalanín – prispieva k zlepšeniu pamäte ak zvýšeniu odolnosti voči stresu. Ďalej podporuje duševnú a sexuálnu výkonnosť.

Histidín – zúčastňuje sa tvorby bielych a červených krviniek. Rovnako podporuje vplyv rastového hormónu a ostatných aminokyselín a regeneráciu tkanív.

Threonin – prispieva k výžive kostí a zubov a podporuje pevnosť a pružnosť spojív. Ďalej je nevyhnutnou zložkou protilátok v imunitnom systéme.

Tryptofán – je prekurzorom pre hormóny melatonín a serotonín.

Isoleucín & Leucín & Valin – najvyužívanejšia kombinácia aminokyselín medzi športovcami. Tieto BCAA sú dôležité pre syntézu proteínov, rast svalov a zníženie pocitu únavy.

 

Účinky neesenciálnych aminokyselín

Alanín – podporuje imunitu a prispieva k regulácii glukózy v krvi. Ďalej spracováva vitamíny skupiny B a pomáha s budovaním a regeneráciou svalového tkaniva.

Arginín – prispieva k zdraviu mozgu a srdca. Rovnako podporuje športový výkon a urýchľuje hojenie rán.

Arginín nájdete v doplnku stravy VENIRA nakopni to!, ktorý dokáže nabudiť organizmus, zlepšiť prekrvenie svalov a prispieť k optimálnemu výkonu pri záťaži. Ďalej má pozitívny vplyv na koncentráciu a vitalitu a dokáže eliminovať únavu a vyčerpanie.

Asparagín - zlepšuje športový výkon a jedná sa aminokyselinu nevyhnutnú pre tvorbu ďalších aminokyselín, bielkovín a mastných kyselín.

Kyselina asparagová – nevyhnutná z hľadiska fungovania nervového systému a produkcie hormónov. Prispieva k zvýšeniu hladiny testosterónu a pomáha syntetizovať ďalšie dôležité aminokyseliny.

Cysteín - podporuje zníženie hladiny cukru v krvi, a teda pomáha pri liečbe cukrovky.

Glutamín – pomáha pri problémoch s trávením. Ďalej podporuje metabolizmus a chudnutie.

Kyselina glutamová - zlepšuje športový výkon a podporuje aktívny životný štýl a imunitu. Tiež prispieva k zdraviu mozgu, srdca a prostaty.

Glycín – okrem toho, že podporuje športový výkon, tiež na seba dokáže viazať toxické látky, ktoré následne pomáha vylúčiť preč z tela.

Prolín - napomáha k rýchlejšiemu hojeniu rán a hrá dôležitú úlohu v procese syntézy kolagénu.

Serin – posilňuje imunitu a prispieva k zmierneniu stresu a zlepšeniu kvality spánku.

Tyrozín – podporuje vitalitu a koncentráciu pri psychickom a fyzickom výkone. Ďalej prispieva k udržaniu optimálneho stavu pokožky, pomáha zlepšiť pamäť a potlačiť chuť do jedla.

Tyrozín nájdete v našom doplnku stravy VENIRA brain booster, ktorý ďalej obsahuje theanín, čo je aminokyselina so skvelými upokojujúcimi účinkami, ktorá sa prirodzene vyskytuje v zelenom čaji. Theanin dokáže podporovať pamäť, čím prispieva k schopnosti učenia a pomáha navodiť pocit pohody.

 

Prečo a ako aminokyseliny dopĺňať?

Neesenciálne aminokyseliny sú pre naše telo veľmi dôležité, ale vďaka tomu, že si ich dokáže zaobstarať samo, nemusíme ich dopĺňať. Naopak esenciálne aminokyseliny musíme získať prostredníctvom nášho jedálnička.

Esenciálne aminokyseliny nájdete napríklad v rybách, mliečnych výrobkoch, mäse, vajciach, strukovinách, fazuliach, orechoch, semenách a rôznych ďalších rastlinných zdrojoch.

Ďalším variantom je suplementácia prostredníctvom doplnkov stravy. Dávkovanie sa potom líši v závislosti na individuálnych potrebách a konkrétnom produkte, preto je najjednoduchšie nasledovať odporúčanie daného výrobcu.

Konkrétne BCAA je vhodné užívať zhruba pol hodiny pred tréningom a potom pol hodiny po športovom výkone s tým, že odporúčaná dávka je 3-5 g dvakrát až trikrát denne. BCAA je ďalej vhodné užívať súčasne s vitamínom B6, ktorý podporuje vstrebávanie.

Pri výbere doplnku stravy si len dajte pozor, že u aminokyselín rozlišujeme L formu a D formu, pričom v našom organizme je využiteľná iba prvá zo spomínaných, teda L forma. Na trhu sa môžete stretnúť aj s D-formou, ale to by pre vás boli len vyhodené peniaze.

V našej ponuke nájdete napríklad prírodný doplnok stravy VENIRA L-metionín, ktorý obsahuje 500 mg metionínu v každej dennej dávke a jeho pravidelné užívanie vám pomôže na ceste za krásnymi vlasmi, nechtami a pokožkou.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu