Glycerín – účinky na pleť a vlasy

Všimli sme si, že o glyceríne sa nehovorí s takým nadšením ako napríklad o kolagéne alebo kyseline hyalurónovej, a preto sme sa rozhodli, že z neho urobíme hrdinu dnešného článku. Pokračujte v čítaní a zistite, ako glycerín pomáha na ceste za krásne hydratovanou pokožkou a vlasy.

Glycerín – čo to je?

Glycerín (= glycerol) je číra vo vode rozpustná tekutina bez zápachu. Svojím vzhľadom a hustotou pripomína bezfarebný sirup. Pre glycerín je typická jemne sladkastá chuť.

Druhy glycerínu

Glycerín je alkohol vyrobený deriváciou z rastlín, živočíšnych produktov alebo ropy. Podľa toho rozlišujeme glycerín živočíšny, rastlinný alebo syntetický. Ako sa od seba tieto druhy líšia?

Živočíšny glycerín. Získava sa hydrolýzou zo živočíšnych tukov, predovšetkým masti. Tento typ nie je príliš vhodný na starostlivosť o problematickú pleť, pretože je komedogénny, čo znamená, že môže upchávať póry, a teda zapríčiniť vznik akné.

Rastlinný glycerín. Vzniká hydrolýzou z rastlinných olejov, napríklad sójového, kokosového alebo repkového. Tento typ je navyše biologicky odbúrateľný a obnoviteľný, preto sa najčastejšie používa práve v prírodnej kozmetike. Na rozdiel od živočíšneho glycerínu nespôsobuje upchávanie pórov, a teda je vhodný na starostlivosť o problematickú pleť náchylnú na vznik akné.

Syntetický glycerín. Vyrába sa synteticky a jeho výsledná forma je chemicky identická s prírodným glycerínom, a teda nemá žiadne negatívne účinky na kožu.

 

Na čo slúži glycerín?

V momente, keď začnete čítať zloženie kozmetiky, potravín a liečiv, zistíte, že glycerín je (skoro) všade. Je veľmi populárny zložkou, pretože:

- ako emulgátor uľahčuje miešanie vody a oleja

- osladzuje finálny produkt

- zvlhčuje finálny produkt

Glycerín je rozhodne jednou z najviac využívaných ingrediencií v konvenčnej a prírodnej kozmetike. Najčastejšie ho nájdete v pleťových krémom a sérach, vlasových šampónoch a kondicionéroch, ale aj v penách na holenie, pastách na zuby, dekoratívnej kozmetike, dezodorantoch, vínach, žuvačkách, sirupoch na kašeľ a ďalších medikamentoch atď.

Čo nás v dnešnom článku prirodzene najviac zaujíma sú účinky glycerínu na pokožku a vlasy, tak sa na ne poďme rovno pozrieť.

 

Účinky glycerínu na pokožku

Hĺbková hydratácia. Glycerín funguje v kozmetike ako zvlhčovadlo, pretože na seba dokáže nadviazať vlhkosť z okolitého prostredia a uzamknúť ju v pokožke. Tým prispieva k jej hĺbkovej hydratácii, pružnosti a zjemneniu, zvláčneniu a zvlhčeniu jej povrchu. Touto vlastnosťou sa vo veľkom podobá kyseline hyalurónovej, o ktorej sa dozviete viac u nás na blogu.

Podporuje bariérovú funkciu pokožky. Glycerín posilňuje prirodzenú kožnú bariéru a podporuje jej obnovu. Produktom prepožičiava zamatovo hebkú konzistenciu, a tie sa tak krásne rozotierajú a na povrchu pokožky vytvára neviditeľnú bariéru. Glycerín týmto spôsobom zvyšuje schopnosť pokožky brániť sa pred nežiaducimi vplyvmi vonkajšieho prostredia (sucho, zima, mráz, silný vietor a pod.), a preto je odolnejší. Navštívte našu kategóriu telových mliek a krémov, ktoré spomínaný glycerín obsahujú.

Má upokojujúci účinok. Vzhľadom na to, že rastlinný glycerín sa hodí na starostlivosť o každý typ pokožky, bez starostí ho môžete aplikovať aj na tú citlivú a ekzematickú. Rôznymi štúdiami bolo preukázané, že pomáha znižovať pocity pálenia a svrbenia. Preto je glycerín neoddeliteľnou súčasťou detskej kozmetiky.

Udržuje zdravý vzhľad pokožky. Glycerín podporuje hojenie pokožky, chráni ju pred infekciami a zápalmi a zabraňuje jej poškodeniu. Tým všetkým prispieva k jej celkovej spokojnosti. Tieto vlastnosti glycerínu ocení každý majiteľ problematickej pleti, a preto ho nájdete napríklad v lokálnom sére na akné alebo kréme na akné.

Ostatným zložkám uľahčuje ich vstrebanie do pokožky. Vďaka používaniu kozmetiky s glycerínom máte istotu, že aktívne látky obsiahnuté v jednotlivých produktoch starostlivosti o pleť, telo a vlasy preniknúť do hlbších vrstiev kože. Glycerín nájdete napríklad v odličovacej a čistiacej pene alebo tvárovej umývacej pene, teda produktoch u ktorých je žiaduce preniknúť do hĺbky kože.

 

Účinky glycerínu na vlasy

Už v článku, ako sa starať o vlasovú pokožku, sme si povedali, že cesta ku krásnym a silným vlasom začína pri pokožke hlavy. Nie je teda divu, že z vyššie spomínaných schopností glycerínu ťaží aj vlasová pokožka a vlasy samotné.

Vlasová kozmetika s glycerínom:

- podporuje hydratáciu pokožky a vlasov

- zvyšuje schopnosť pokožky brániť sa pred nežiaducimi vplyvmi vonkajšieho prostredia

- zamedzuje vysúšaniu a premasteniu vlasovej pokožky

- predchádza zvýšenej citlivosti a podráždeniu vlasovej pokožky

- zabraňuje oslabeniu a lámaniu vlasov

- zlepšuje vzhľad a poddajnosť vlasov

- podporuje vyrovnanie poškodených vlasových vlákien

 

Glycerín nájdete hneď v niekoľkých našich produktoch starostlivosti o vlasy. Vyskúšajte napríklad:

- bezoplachové zahusťujúce sérum

- ochranný sprej pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou

- rozmarínovú vodu pre vlasy a pleť

- prírodný šampón na podporu rastu vlasov

- šampón pre kučeravé vlasy

- prírodný šampón proti šedinám 

 

Všetky naše produkty sú prírodné. Viac o výhodách si môžete prečítať v článku, prečo je prírodná vlasová kozmetika bez sulfátov, silikónov a parabénov lepšou voľbou.

 

Je škodlivý glycerín?

Názory sa veľmi rôznia a je zaujímavé, že so zložkou, ktorej sa pripisuje toľko pozitívnych účinkov na pokožku, je zároveň spájaných aj niekoľko negatívnych výrokov. Pritom ani jeden typ glycerínu nemožno považovať za nebezpečný, pokiaľ ho budete používať doporučeným spôsobom a zvolíte produkt s jeho nízkou koncentráciou.

Glycerín nedokáže rozlišovať, akú vlhkosť na seba naviaže, takže ak by ste ho používali vo vysokých koncentráciách, alebo rovno neriedený, a navyše v suchom prostredí, mohlo by sa stať, že bude vašu pokožku a vlasy dehydrovať, pretože nebude mať k dispozícii iný zdroj vlahy.

Nemusíte sa ani obávať toho, že by glycerín vašu pokožku akokoľvek podráždil, pretože sa jedná o telu vlastnú látku nachádzajúcu sa v tukoch. Naša pokožka ho teda veľmi dobre prijíma a nevníma ho ako nepozvaného hosťa, pred ktorým by sa musela brániť a reagovala naň podráždením alebo alergickou reakciou.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu