Nové trendy v starostlivosti o pleť: Čo prináša rok 2024?

Zaujíma vás, aké nové smery aktuálne hýbu kozmetickým svetom? Určite nie je nutné bezhlavo nasledovať každý nový trend, ale existujú aj také, ktoré môžu vašej pleti z dlhodobého hľadiska prospieť. V dnešnom článku si predstavíme tie najzaujímavejšie z nich.

 

1. Skinimalizmus

Rozhodne nemáme nič proti desaťkrokovej starostlivosti o pleť vykonávané podľa vzoru Kórejiek, ale myslíte, že je taká rutina udržateľná? Podľa nás veľmi nie, a preto súznieme so skinimalizmom – novodobým trendom, ktorý vychádza z presvedčenia, že menej je viac.

 

Ako sa skinimalizmom začať?

Zo všetkého najprv si urobte poriadok vo svojej súčasnej kozmetickej rutine a dajte bokom všetky produkty, ktoré:

- nepotrebujete

- nepoužívate, alebo neviete, ako ich používať

- nie sú vhodné pre váš typ pleti

- obsahujú potenciálne škodlivé zložky

- dráždi vašu pokožku

 

Až svoju kozmetiku starostlivo vytriedite, zamyslite sa nad produktmi, ktoré vám zostali. Cieľom skinimalizmu je zjednodušiť rutinu, nie ju klamať, takže aj naďalej musia zahŕňať produkty na čistenie, odlíčenie, tonizáciu, hydratáciu a fotoprotekciu pokožky.

V praxi to znamená, že starajúca sa rutina musí, aj po vyradení veľkej časti produktov, obsahovať:

- odličovaciu a čistiacu kozmetiku

- tonikum na pleť

- opaľovací krém na deň

- pleťový krém na noc

 

Ďalej je vhodné pravidelne odstraňovať vrstvu odumretých kožných buniek s pomocou pleťového peelingu, aby mali účinné zložky obsiahnuté v kozmetike šancu preniknúť do hĺbky kože. Zahrnúť môžete aj pleťové sérum pre cielenú starostlivosť, prípadne očný krém.

A to je celé! Aby ste svojej pokožke dopriali všetko, čo potrebuje, viac toho v rámci prevencie naozaj nepotrebujete. Navyše vďaka zjednodušeniu rutiny sa vám nebude stávať, že by ste šli spať s neodlíčenou pleťou, pretože pred vami nebude vidina pol hodiny strávenej pred zrkadlom.

 

2. Starostlivosť o pleť zameraná na prevenciu

Namiesto toho, aby ste investovali do dekoratívnej kozmetiky, ktorá vám zakryje nedokonalosti na vašej pleti, zamerajte svoju pozornosť na prevenciu ich vzniku.

Vzniku nedokonalostí na pleti sa rozhodne oplatí predchádzať aj z dôvodu, že tým šetríte svoj čas a peňaženku. V prípade, keď sa chcete zbaviť existujúcich vrások alebo pigmentových škvŕn, nemáte 100% istotu, že všetko vyriešite sami doma s pomocou kozmetických produktov. Veľmi často sa budete musieť obrátiť opakovane na kozmetický salón, kde pre vás kozmetička vyberie ošetrenie, ktorým podporí vašu domácu starostlivosť.

 

Ako by mala vyzerať starostlivosť o pleť zameraná na prevenciu?

Absolútnym základom je každodenná aplikácia (a reaplikácia) krému s SPF a používanie kozmetiky s obsahom antioxidantov. Toto duo zvyšuje ochranu pleti tým, že:

- napomáhajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom a nežiaducimi vplyvmi vonkajšieho prostredia

- prispievajú k spomaleniu prirodzeného procesu starnutia pleti, pretože zabraňujú poškodeniu bunkových zložiek kolagénu a elastínu

- podporujú regeneráciu pleti a sú účinných pomocníkom v boji proti pigmentovým škvrnám

 

Antioxidanty môžete dodávať telu prostredníctvom svojho jedálnička alebo ich môžete suplementovať – vyskúšajte napríklad astaxantín alebo ashwagandhu. K potravinám s vysokou antioxidačnou aktivitou patria napríklad černice, šípky, artičoky, karfiol, píniové oriešky a arašidy. Ďalšie tipy, čo jesť, aby ste mali krásnu pleť, nájdete v našom článku na blogu.

 

3. Diagnostika pleti

To, čo vyhovuje vašej kamarátke, nemusí nutne vyhovovať aj vám. Každý typ pleti skrátka vyžaduje iný druh starostlivosti, a preto by ste mali vždy používať iba kozmetiku pre vás určenú. Samozrejme môžete siahnuť po produktoch, ktoré sú vhodné pre každý typ pleti, ale aj tak je dobré poznať svoju pleť a dopriať jej starostlivosť, akú v daný moment potrebuje. 

 

Ako diagnostikovať svoju pleť?

Vyskúšajte jednoduchý domáci test s pomocou ktorého spoznáte svoju pleť.

Tvár šetrne očistite a umyte vlažnou vodou. Následne si pleť jemne osušte poklepávaním uteráka a počkajte 30 minút. Po uplynutí doby si vezmite zrkadlo a na dennom svetle zhodnoťte stav svojej pleti.

Nepozorujete žiadne výraznejšie zmeny? Máte normálnu pleť.

Začína sa objavovať lesk na T-zóne, tvárach aj na brade? Máte mastnú pleť.

Cítite pnutie a vidíte šupinky? Máte suchú pleť.

Vidíte lesk len na T-zóne a tváre sú skôr suchšie? Máte zmiešanú pleť.

Pociťujete pnutie a vidíte začervenané miesta? Máte citlivú pleť.

 

Pokiaľ si nie ste 100% istí ani po domácom teste, vyhnite sa experimentovaniu a pre istotu si zájdite do kozmetického salónu, kde vám vykonajú odbornú diagnostiku. Vďaka tej zistíte nielen typ svojej pleti, ale aj jej aktuálnu kondíciu. Kozmetička vám odporučí, na čo sa v starostlivosti o pleť zamerať a taktiež vám poradí vhodný spôsob použitia jednotlivých produktov.

Teraz, keď už viete, aký typ pleti máte, inšpirujte sa v našom článku, ako sa o ňu správne starať.

 

4. V starostlivosti o pleť nezabúdajte na krk a dekolt

Obvykle venujeme všetku pozornosť tvári a na starostlivosť o krk a dekolt zabúdame. Z pohľadu starostlivosti o zovňajšok sa jedná o najčastejšie zabúdané časti tela, a teda nie je náhoda, že práve vzhľad krku a dekoltu veľmi často prezradí náš vek. 

 

Ako by mala vyzerať každodenná starostlivosť o krk a dekolt?

Obe časti odličujte, čistite, hydratujte a chráňte pred nežiaducimi účinkami UV žiarenia s rovnakou frekvenciou ako tvár.

Pokiaľ máte v oblasti dekoltu vrásky a ryhy, pravdepodobne je to tým, že spíte väčšinu noci na boku. Pokožke viac prospieva spanie na chrbte, pretože tým podporuje jej regeneráciu.

V rámci starostlivosti o svoj dekolt si dajte záležať s výberom podprsenky. Jej pevnosť by mala zodpovedať plánovanej aktivite.

 

Tip: Zlepšite pevnosť a elasticitu svojej pokožky v dekolte s naším PUSH-UP spevňujúcim krémom na dekolt a poprsie.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu