Rakytníkový olej – tipy, ako ho používať

Rakytníkový olej je jedným z produktov získaných lisovaním drobných oranžových plodov kríka rakytníka rešetliakového. Tie sa pestujú aj pre rakytníkový sirup, ktorý sa ďalej využíva na prípravu džemov, limonád, štiav alebo kompótov. Z rakytníka sa taktiež spracovávajú listy, z ktorých sa dá pripraviť veľmi chutný čaj porovnateľný so zeleným čajom. My sa v dnešnom článku zameriame na rakytníkový olej, ktorý je úzko spätý so zdravým životným štýlom. Pre svoje blahodárne účinky nachádza uplatnenie v tradičnom liečiteľstve a kozmetológii.

 

Čo obsahuje rakytníkový olej

Rakytníkový olej predstavuje bohatý zdroj látok, ktoré podporujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

Vitamín A – napomáha k zlepšeniu zraku a udržaniu normálnej funkcie hrubého čreva, pľúc a mozgu.

Vitamín B1 – podporuje udržanie normálnej činnosti nervovej sústavy a srdca.

Vitamín B2 – prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom a podieľa sa na udržaní optimálneho stavu kože a zraku.

Vitamín B6 - podieľa sa na tvorbe nových buniek a zároveň napomáha k okysličeniu kože. Zamedzuje nadmernému vypadávaniu vlasov a podporuje ich optimálny rast.

Vitamín B9 – prispieva k normálnej krvotvorbe a normálnej funkcii imunitného systému. Ďalej podporuje normálny metabolizmus homocysteínu a zmierňuje mieru únavy a vyčerpania.

Vitamín D – podieľa sa na udržaní optimálneho stavu kostí, zubov a činnosti svalov.

Vitamín E – zlepšuje cirkuláciu kyslíka v krvi a chráni bunky pred oxidačným stresom.

Vitamín F - podporuje imunitný systém, pomáha znižovať vysoký krvný tlak a zabraňuje vzniku krvných zrazenín.

Vitamín K - zvyšuje zrážanlivosť krvi, pôsobí preventívne proti degenerácii kostí a zabraňuje vnútornému krvácaniu.

Omega 3 a 7 mastné kyseliny – sú schopné zlepšiť hydratáciu kože a vlasov, čím prispievajú k ich zdravému vzhľadu.

Triesloviny – bojujú proti voľným radikálom v tele čím spomaľujú proces starnutia organizmu. Ďalej znižujú krvný tlak a riziko vzniku nádorov.

 

Účinky rakytníkového oleja na vlasy, nechty a pleť

Rakytníkový olej na pokožku

Pokiaľ dbáte na ochranu svojej pokožky, rakytníkový olej je produktom, ktorý by vám rozhodne nemal uniknúť. Vie sa o ňom, že napomáha k posilneniu prirodzenej odolnosti kože voči pôsobeniu vonkajších vplyvov a zároveň podporuje regeneráciu tkaniva v prípade jej poškodenia. Skvele sa osvedčil aj pri hojení popraskaných kútikov, popálenín alebo pri spálení kože od slniečka.

Rakytníkový olej udržuje pokožku optimálne hydratovanú, pružnú a pevnú. Svojim antioxidačným pôsobením navyše zamedzuje predčasnému starnutiu pokožky, a teda znižuje riziko tvorby vrások.

Je vhodný na starostlivosť o každý typ pleti, ale vo svojej ošetrujúcej rutine ho ocenia najmä tí z vás s citlivou pokožkou. Napomáha totiž k jej upokojeniu a revitalizácii. Svoje uplatnenie nachádza aj pri starostlivosti o pleť problematickú, pretože pomáha regulovať prebytočnú tvorbu mazu, a teda zabraňuje množeniu baktérií, ktoré by mohli zapríčiniť vznik akné.

Tip: Prečítajte si náš podrobný návod, ako používať olej na pleť.

 

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej môžete používať ako na vlasovú pokožku, tak aj samotné vlasy. Pravidelná masáž pokožky hlavy podporuje jej regeneráciu, hydratáciu a pôsobí preventívne proti podráždeniu, lupinám a nadmernému padaniu vlasov.

Vo forme zábalov na vlasy, teda pri aplikácii do dĺžok a na končeky, je rakytníkový olej prospešný pre poškodené a oslabené vlasy. Nielenže podporíte normálny stav a rast svojich vlasov, ale tiež posilníte ich štruktúru, a teda zabránite ich lámaniu a štiepeniu. Pravidelné používanie bude zrejmé nielen na dotyk, ale aj na pohľad, pretože vaše vlasy budú viditeľne lesklejšie.

 

Rakytníkový olej na nechty

Rakytníkový olej môžete použiť dokonca aj na nechtové lôžka a okolie nechtov. Kožička okolo nechtov bude vďaka pravidelnej aplikácii optimálne hydratovaná, čím zabránite vzniku nevzhľadných záderov.

Rakytníkový olej sa hodí aj na starostlivosť o nechty náchylné na lámanie a štiepenie. Nielenže ich posilníte, ale tiež podporíte ich zdravý rast.

 

Prečo do svojej rutiny zaradiť práve náš rakytníkový olej?

VENIRA rakytníkový olej získavame šetrným lisovaním za studena, aby sme zachovali maximálnu účinnosť všetkých biologicky aktívnych zložiek, ktoré obsahuje. Vyrábame ho v Českej republike a aby sme jeho účinky čo najviac podporili, v zložení ho kombinujeme s antioxidačným vitamínom E, slnečnicovým olejom a rozmarínom lekárskym.

 

Ako používať rakytníkový olej?

Rakytníkový olej vyniká multifunkčným použitím, pretože ho môžete aplikovať ako na vlasy, tak aj nechty a pokožku. Navyše sa skvele vstrebáva a je vhodný na denné a dlhodobé používanie.

Pri lokálnych kožných problémoch nakvapkajte pár kvapiek priamo na postihnuté miesto na tvári alebo na tele. Olej môžete pred samotnou aplikáciou rozohriať v dlaniach.

V prípade aplikácie na vlasovú pokožku uvoľnite kvapky priamo z kvapkadla rovnomerne po celej hlave. Tento typ kúry odporúčame absolvovať pár desiatok minút pred umývaním vlasov.

Pokiaľ rakytníkový olej aplikujete na končeky vlasov, najskôr si naneste malé množstvo oleja do dlaní a až potom ho zapracujte do končekov. Vďaka tomuto postupu budete mať istotu, že sa dostane rovnomerne na všetky vlasy.

Rakytníkový olej môžete tiež naniesť na nechtové lôžka a kožičky okolo nich. V tomto prípade stačí opäť pár kvapiek, ktoré si naneste najskôr do dlaní a až potom na nechty a ich okolie.

Pokiaľ si robíte zálusk na ďalší kozmetický olej, rovno vám prinášame 12 dôvodov, prečo používať opunciový olej, ktorý sa považuje za najvzácnejší a najdrahší rastlinný olej sveta.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu