Čo je kožný mikróbiom a ako ho chrániť?

Kožný mikróbiom každého z nás je z pohľadu unikátnosti ako odtlačok prsta. Čo si ale vlastne pod týmto pojmom predstaviť a prečo by sme mali svoj kožný mikróbiom starostlivo chrániť? To, a oveľa viac, sa dozviete v dnešnom článku.

 

Kožný mikróbiom: Čo to je?

Kožný mikróbiom, čiže kožná mikrobiota, predstavuje súhrn všetkých mikroorganizmov (= mikróbov), ktoré obývajú povrch našej pokožky a spoločne tvoria jej ochranný štít. Ten je síce ľudskému oku neviditeľný, ale aj tak má zásadný význam pre celkový vzhľad a odolnosť našej pokožky. Pre predstavu, na každom centimetri štvorcovom kože sa nachádza zhruba miliarda mikróbov.

Kožný mikróbiom sa vyvíja bezprostredne po narodení a jeho zloženie ovplyvňuje samotný spôsob pôrodu ako aj genetická výbava, okolité prostredie a životný štýl. Jeho zloženie sa preto neustále mení, pretože do hry vstupuje všetko, čo jeme, pijeme, ako spíme a tiež to, ako starneme. Z toho dôvodu je kožný mikróbiom každého z nás úplným unikátom a na svete nenájdete dvoch ľudí s totožnou zostavou mikroorganizmov.

S kožným mikrobiómom úzko súvisí aj črevný mikróbiom, o ktorom píšeme v samostatnom článku. Dozviete sa napríklad to, koľko druhov baktérií je obsiahnutých v črevách, aké sú funkcie čriev a ako s tým všetkým súvisia probiotiká

 

V hlavnej úlohe: Priateľské baktérie

Receptom na šťastnú pokožku je rovnováha všetkých zúčastnených mikroorganizmov, ktorými sú baktérie, vírusy a plesne.

Zatiaľ čo niektoré mikroorganizmy sú pre zdravie človeka škodlivé, iné sú pre telo prospešné alebo dokonca nevyhnutné. K takým patria aj „priateľské“ baktérie, ktoré označujeme termínom symbiotické, pretože s nimi žijeme vo vzájomnej symbióze.

Taktiež vírusy a plesne v nás prirodzene vyvolávajú negatívne konotácie, ale niektoré z nich v skutočnosti prispievajú k udržaniu rovnováhy kožného mikrobiomu. Avšak ich vplyv na ľudskú pokožku ešte nie je úplne vysvetlený a naďalej zostáva predmetom skúmania.

U baktérií je dôležité to, aby nedošlo k ich premnoženiu, čo by sa na pokožke prejavilo svrbením, vyrážkou, najrôznejšími zápalmi a ďalšími ochoreniami kože.

 

Rozdiely medzi rezidentnými a tranzientnými baktériami

Rezidentné baktérie sú vlastne iným termínom pre priateľské mikroorganizmy prirodzene prežívajúce na povrchu kože a posilňujúce jej ochrannú bariéru. Naopak tranzientné baktérie na pokožke neprebývajú trvalo, prichádzajú s ňou do kontaktu zvonku a môžu vyvolať kožné ochorenie, pokiaľ do kože preniknú cez jej oslabené časti.

Funkciou rezidentných baktérií je ochrana pokožky pred pôsobením tranzientných baktérií. K tomu je potrebné udržovať mikrobióm pokožky v dobrom stave pomocou šetrných kozmetických prípravkov, ktoré nenarušujú jej pH.

 

Prečo sa starať o kožný mikróbiom?

Pokiaľ je kožný mikróbiom v optimálnom stave, pokožka poskytuje útočisko priateľským mikroorganizmom a zároveň dokáže odolávať patogénom ako pôvodcom najrôznejších chorôb. Prostredie mikrobioty kože je navyše neustále narušované nežiaducimi vplyvmi vonkajšieho prostredia, napríklad UV žiarením alebo znečisteným ovzduším.

 

1. Zamerajte sa na šetrné umývanie a čistenie pokožky

Kožný mikróbiom je veľmi citlivý na zmeny pH. Najradšej má mierne kyslé prostredie, a preto je veľmi dôležité aplikovať na pokožku iba takú kozmetiku, ktorá prirodzené pH nenarúša. Ďalej sa vyhnite mechanickému drhnutiu pokožky a jej oplachovaniu horúcou vodou.

Čo na tvár? Spoľahnite sa na prírodnú odličovaciu a čistiacu kozmetiku bez obsahu sulfátov, parabénov, silikónov a ďalších potenciálne škodlivých látok. V našej ponuke nájdete produkty pre každý typ pleti, napríklad na šetrné čistenie a upokojenie citlivej pleti sme vyvinuli micelárnu vodu, ktorá je obohatená o ružovú vodu, panthenol a šťavu z listov aloe vera.

Čo na telo? Siahnite po niektorom z našich prírodných sprchových olejov, ktoré sa pri kontakte s pokožkou menia na jemnú emulziu. Pokožku zbavujú šetrne všetkých nečistôt a vďaka obsahu účinných látok ju zároveň podporujú v prirodzenom procese regenerácie, hydratujú ju a zjemňujú jej povrch.

Čo na vlasovú pokožku? Na čistenie pokožky hlavy sú určené šampóny na vlasy obsahujúce starostlivo vybrané ingrediencie ako výťažky z bylín a rastlín, ktoré pri výrobe neprechádzajú žiadnym chemickým procesom, a tak si naplno zachovávajú svoju prírodnú silu. Pri ich pravidelnom používaní môžete vyriešiť problematiku svojej vlasovej pokožky (napríklad lupiny alebo svrbenie) a zároveň budete čistiť jednotlivé vlasové vlákna do hĺbky.

Tip: Chráňte svoje deti pred najrôznejšími kožnými chorobami s detskou kozmetikou, ktorá je plná prírodných zložiek, a tak je vhodná aj pre pokožku citlivú a tú so sklonom k atopickej dermatitíde.

 

2. Chráňte pokožku pred nežiaducimi vplyvmi UV žiarenia

Vzhľadom na to, že zloženie kožného mikrobiomu ovplyvňuje to, ako často sa vystavujete UV žiareniu, ktoré môže mať zároveň vo zvýšenej miere negatívny vplyv na vzhľad a zdravie kože, je dôležité sa chrániť.

Čo na tvár? Používajte UV ochranu s faktorom 30 a viac – ideálne opaľovací krém s SPF 50 s veľmi vysokou ochranou spolu s UVA a UVB filtrami. Produkt používajte denne, a to bez ohľadu na skutočnosť, či vonku svieti slniečko, fúka vietor, alebo dokonca sneží. Množstvo, ktoré budete potrebovať, zodpovedá zhruba jednej čajovej lyžičke.

Čo na telo? Pri opaľovaní a všeobecne pri pobyte vonku aplikujte na odhalené časti tela opaľovací olej alebo opaľovacie maslo. Tieto produkty chránia kožu pred nežiaducimi účinkami UV žiarenia a zabraňujú predčasnému starnutiu kože. Zároveň s ich pomocou dosiahnete rovnomerné opálenie av neposlednom rade dokonale hydratovanú a vyživenú pokožku.

Čo na vlasovú pokožku? S kvalitným ochranným sprejom na vlasy môžete predchádzať podráždeniu pokožky hlavy. Pravidelnou aplikáciou vytvárate na povrchu svojich vlasov obranný štít, ktorý ich chráni pred vysúšaním, lámaním a vyblednutím.

 

3. Hydratujte sa zvnútra aj zvonku

Vysušená pokožka neplní funkciu ochrannej bariéry a netvorí ideálne podmienky pre priateľské baktérie, a preto je nutná hydratácia zvnútra aj zvonku.

Ako sa hydratovať zvnútra? Denne by ste mali vypiť 20-40 ml čistej vody na kg svojej telesnej hmotnosti. Pritom je potrebné vziať do úvahy svoj celkový príjem a výdaj vody za deň. Časť dennej potreby tekutín môžete pokryť potravinami, ktoré sú bohaté na vodu. K takým patria melóny, pomaranče, jahody, broskyne, jablká, ľadový šalát, mrkvy, špenát, tvarohy, cottage, syry, klasické polotučné mlieko, ryža, cestoviny, polievky a ďalšie.

Ako sa hydratovať zvonku? Používajte kozmetické prípravky s hydratačnými zložkami a okluzívnymi zložkami. Zatiaľ čo hydratačné zložky (napríklad glycerín alebo kyselina hyalurónová) dodávajú pokožke vlhkosť, okluzívne látky (napríklad rastlinné oleje a maslá) vlahu v pokožke zadržiavajú.

 

4. Nezabúdajte, že ste to, čo jete

Na rovnováhu vášho organizmu majú prirodzene vplyv vaše stravovacie návyky. Čo konkrétne by mal obsahovať váš jedálniček sa dočítate v našom článku, čo jesť, aby ste mali peknú pleť a zdravé vlasy.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu