Ako sa starať o vlasovú pokožku

Cesta ku krásnym a silným vlasom začína pri vlasovej pokožke. Pritom väčšina z nás na starostlivosť o ňu úplne zabúda. V dnešnom článku vám poradíme, ako by mala starostlivosť o vlasovú pokožku správne vyzerať, ale ešte predtým si povieme, prečo je to vlastne dôležité.

 

Prečo sa starať o pokožku hlavy?

Starostlivosť o vlasy je rovnako dôležitá ako starostlivosť o vlasovú pokožku. Jedno bez druhého skrátka nemôže fungovať, pretože len z dobre opečovávanej pokožky môžu vyrásť silné a zdravo vyzerajúce vlasy.

 

Funkcia vlasovej pokožky

Napomáha k regulácii telesnej teploty.

Je zásobárňou kyslíka a energie pre rast vlasov.

Funguje ako ochranný štít proti pôsobeniu vonkajších vplyvov (chlad, horúco).

Na jej povrchu je hydrolipidný film, ktorý zabraňuje vysúšaniu vlasov.

Produkuje kožný maz, ktorý podporuje hydratáciu vlasov.

 

Bežné následky nevhodnej alebo nedostatočnej starostlivosti o vlasovú pokožku

Pokiaľ sa o svoju vlasovú pokožku nestaráte ako sa pristane a patrí, skôr či neskôr vás na to sama upozorní. Nadmerne, alebo nedostatočne opečovávaná pokožka hlavy môže byť precitlivená, začervenaná a inak podráždená. Ďalej môže byť vysušená, alebo naopak enormne mastná.

Vzhľadom na to, že cez pokožku hlavy sú vyživované aj jednotlivé vlasy, môžete pozorovať ich výrazné oslabenie alebo nadmerné vypadávanie.

 

Doprajte svojej vlasovej pokožke poriadny detox

Pri pravidelnom čistení vlasovej pokožky budete predchádzať upchávaniu pórov a zároveň týmto spôsobom vyriešite niektorý z vyššie spomínaných problémov.

Vďaka dôkladnej očiste zbavíte pokožku hlavy nielen nahromadených nečistôt, ale aj lupín a odumretých kožných buniek. Skrátka ju zbavíte všetkého, cez čo sa účinné látky obsiahnuté v kozmetike nemôžu prebojovať k vlasovým folikulom. A ako teda vyčistiť vlasovú pokožku?

Umyte si dôkladne svoje vlasy, ako ste zvyknutí, ale šampón použite rovno dvakrát. Zatiaľ čo pri prvej aplikácii sa rozdrví prach, nečistoty a zvyšky stylingu, až pri druhom umývaní skutočne čistíte vlasovú pokožku a umývate jednotlivé vlasy.

Pochybujete o tom, či je vaša technika umývania vlasov dobrá? Prečítajte si náš podrobný článok o tom, ako si správne a často si umývať vlasy.

Okrem techniky je taktiež dobré zvážiť výber vlasovej starostlivosti, a preto vám radíme používať kozmetiku s prírodným zložením, a teda bez obsahu SLS, SLES a ALS. Prečo?

 

Kozmetika s obsahom sulfátov môže zhoršiť stav vašej vlasovej pokožky

Sulfáty sú látky, ktoré vytvárajú pri kontakte s vodou bohatú penu – pritom tá je v skutočnosti hlavne na efekt. Produkt totiž dokáže plniť svoj účel aj bez prítomnosti veľkého množstva peny. Aj tak bohužiaľ nájdeme sulfáty v jari na riade, mydle, sprchovom géle alebo práve šampóne.

Sulfáty odstraňujú z pokožky hlavy všetky nečistoty a odmasťujú ju, ale spoločne s tým narúšajú jej prirodzenú ochrannú mikroflóru. Vlasová pokožka je v dôsledku častého kontaktu so sulfátmi čím ďalej tým viac vysušená, čo ide ruka v ruke s tvorbou lupín a ekzémov. Dehydrované sú aj vlasové vlákna, ktoré sú následkom oslabenia náchylné na štiepenie a lámanie.

Alternatívou ku škodlivým sulfátom (k najčastejšie používaným patrí SLS, SLES a ALS) sú šetrné tenzidy vyrábané napríklad z kokosového oleja. Tie síce tvoria oveľa menej peny, ale nijako tým neznižujú účinok šampónu.

Tip: Aké ďalšie chemické látky nemajú vo vašej vlasovej starostlivosti čo robiť sa dočítate v našom článku o benefitoch prírodnej vlasovej kozmetiky.

 

Pozornosť zamerajte na hydratáciu vlasovej pokožky

Vlasová pokožka, ktorá nie je optimálne hydratovaná, môže byť vysušená, alebo naopak premastená. Tým si automaticky zarábate aj na ďalší problém – vznik lupín, ktorých hlavnou príčinou je nadmerná tvorba kožného mazu. O tom, ako sa líšia mastné lupiny od suchých, a ako sa ich zbaviť si prečítajte u nás na blogu.

Hydratáciu vlasovej pokožky môžete podporiť pravidelnou aplikáciou arganového oleja, moringového oleja, horčíkového oleja alebo oleja z granátového jablka. Stačí aplikovať pár kvapiek na pokožku hlavy a urobiť jemnú masáž zhruba 30 minút pred umývaním.

 

Ako na zdravú vlasovú pokožku?

Odpoveďou je pravidelná masáž pokožky hlavy, ktorá je nielen príjemnou záležitosťou, ale z dlhodobého hľadiska má pozitívny vplyv na stav samotných vlasov. Ide totiž o jednoduchý a účinný spôsob, ako podporiť krvný obeh. V prípade jeho narušenia sa totiž dôležité živiny vôbec nedostanú do vlasových folikúl, ktoré sa tak postupne zmenšujú, až z nich nakoniec nevyrastú žiadne nové vlasy.

Z masáže hlavy sa razom stane príjemný rituál, ktorý bude o to intenzívnejší, pokiaľ pri ňom použijete masážnu kefu. S jeho pomocou môžete zlepšiť prekrvenie vlasovej pokožky, čo má za následok lepší prívod živín a kyslíka do vlasových folikulov, ktoré ich potrebujú k svojmu rastu.

Masážnu kefu môžete používať pri šampónovaní alebo nasucho pri zapracovaní sér a olejov. V každom prípade docielite precíznu aplikáciu daného produktu a podporíte lepšie vstrebanie všetkých účinných zložiek, ktoré obsahuje.

Pri stimulácii vlasovej pokožky dochádza taktiež k odstráneniu nahromadených nečistôt, prebytočného kožného mazu a odumretých kožných buniek.

Vzhľadom na to, že na povrchu hlavy sa nachádza veľké množstvo nervových zakončení, masáž má úžasný relaxačný účinok, takže rozhodne spojíte príjemné s užitočným.

Milujete masáže? Vyskúšajte masáž tváre. Na blogu vám radíme, prečo a ako na ňu.

 

Nezabúdajte na ochranu vlasovej pokožky pred UV

Tak ako počas slnečných dní aplikujete na pleť opaľovací krém, mali by ste s rovnakou samozrejmosťou nosiť pokrývku hlavy a používať ochranný sprej pre vlasy namáhané slnkom, chlórom a slanou vodou. V opačnom prípade si koledujete o spálení vlasovej pokožky, podráždení alebo jej presušení.

 

Čo si z dnešného článku odniesť?

Krásne a silné vlasy môžu vyrásť len z dobre opečovávanej vlasovej pokožky.

Stav vlasovej pokožky, a teda vlasov, môže zhoršiť kozmetika s obsahom sulfátov.

Nedostatočná vlasová starostlivosť je rovnako nevhodná ako starostlivosť nadmerná.

Ani dlhé husté vlasy nezaručujú 100% ochranu pred UV žiarením.

Šampón je nutné použiť vždy dvakrát.

Masáž hlavy pri šampónovaní a aplikácii sér môže byť účinnou prevenciou nadmerného vypadávania vlasov a bežných problémov vlasovej pokožky.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu