Aké fázy má menštruačný cyklus? Poznáte samú seba?

Menštruačný cyklus je prirodzenou súčasťou života každej ženy. Do značnej miery ovplyvňuje to, ako sa práve cítime po fyzickej i duševnej stránke. Aké fázy má menštruačný cyklus, ako nás jednotlivé fázy ovplyvňujú v každodennom živote a čo môžeme urobiť pre to, aby sme sa cítili lepšie, sa dočítate v dnešnom článku.

 

Charakteristika menštruačného cyklu

Menštruačný cyklus nie je len doba, počas ktorej krvácame. Celé obdobie je totiž rozdelené do štyroch samostatných fáz a trvá v priemere 28 až 35 dní.

 

Každý deň menštruačného cyklu riadi hormóny, ktorých hladina neustále kolíše

Reč je predovšetkým o estrogéne, progesteróne a testosteróne. Ide o hormóny, ktorých hladina v priebehu mesiaca kosíla a tiež sa mení ich pomer. Ako sa to prejavuje na našom psychickom a fyzickom stave? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Viete, ako spoznáte, že sú vaše hormóny v nerovnováhe? To, a oveľa viac, sa dočítate v článku: Hormonálna rovnováha, prečo je pre nás dôležitá?

 

Štyri ženy v jednom tele alebo štyri fázy menštruačného cyklu

1. fáza cyklu: Menštruačná

Kedy začína a ako dlho trvá? Prvý deň cyklu sa rovná prvý deň menštruácie. Dĺžka tejto fázy sa líši. Zvyčajne trvá tri až sedem dní.

Čo sa deje v tele? V tomto období dochádza k vylúčeniu neoplodneného vajíčka spolu so zvyškami sliznice.

Ako sú na tom hormóny? Prvé dni sú hladiny estrogénu, testosterónu a progesterónu nízke. Hladiny prvých dvoch spomínaných hormónov začínajú stúpať tretí deň cyklu.

Čo vás môže potrápiť? Okrem bolestí v podbrušku je pre toto obdobie typický pocit únavy, absencia energie a väčšia potreba spánku. Skrátka celkové fyzické a duševné spomalenie. U pokožky vás môže potrápiť zvýšená citlivosť. Pleť môže byť matná na pohľad a suchšia na dotyk.

Ako si uľaviť? Užívajte dlhodobo prírodné kapsule VENIRA Maca s obsahom macy peruánskej, ashwagandhy a tolice siatej. Tento doplnok stravy podporuje fyzické a duševné zdravie a podieľa sa na harmonizácii menštruačného cyklu tým, že pôsobí pozitívne na hormóny. K dlhodobému užívaniu vám odporúčame aj VENIRA PREMIUM kapsule pre vlasy, nechty a pleť, ktoré podporujú udržanie normálneho stavu nechtov, vlasov a kože a napomáhajú k zníženiu miery únavy a vyčerpania.

Všetko ďalšie, čo možno o menštruácii neviete, sa dočítate u nás na blogu.

 

2. fáza cyklu: Folikulárna

Kedy začína a ako dlho trvá? Folikulárna fáza začína súbežne s tou menštruačnou, akurát s tým rozdielom, že trvá zhruba 14 dní.

Čo sa deje v tele? V týchto dňoch dozrieva vajíčko.

Ako sú na tom hormóny? Hladina estrogénu rastie a zároveň prichádza na rad folikulostimulačný hormón, ktorý ovplyvňuje vo vaječníku rast folikulov, ktoré obsahujú vajíčka.

Čo vás môže potrápiť? Po uplynutí prvých dní, kedy vás môžu sužovať bolesti v podbrušku a ďalšie nepríjemnosti sprevádzajúce menštruáciu, sa budete cítiť skvele. Pocítite veľký príval energie, lepšiu sústredenosť, väčšiu produktivitu a vyššie sebavedomie. Okrem toho, že sa budete cítiť atraktívnejšie ako normálne, budete mať väčšiu chuť na sex a väčšiu chuť komunikovať.

Ako si uľaviť? Nepríjemné pocity počas menštruácie môžete eliminovať s pomocou prírodného doplnku stravy VENIRA menštruácie. Obsahuje päť prírodných aktívnych látok, ktoré podporujú zdravý (pred)menštruačný komfort. Chuť na sex po celý mesiac si udržíte vďaka pravidelnému a dlhodobému užívaniu kapsúl VENIRA sex booster, ktoré podporujú tvorbu estrogénu a prispievajú k zvýšeniu vytrvalosti a libida.

Trápi vás znížená chuť na sex? Inšpirujte sa našimi 10 tipmi na zvýšenie svojho ženského libida.

 

3. fáza cyklu: Ovulačná

Kedy začína a ako dlho trvá? Ovulačná fáza začína približne 15. deň cyklu a trvá dva až tri dni.

Čo sa deje v tele? Zrelé vajíčko je pripravené na oplodnenie, a preto je v tejto fáze cyklu najväčšia pravdepodobnosť otehotnenia.

Ako sú na tom hormóny? Hladiny estrogénu a testosterónu rastú a dostávajú sa do úplnej harmónie.

Čo vás môže potrápiť? V zásade nič, pretože v tejto časti mesiaca sa budete cítiť zďaleka najlepšie. Estrogén totiž navodzuje u žien pohodu. Tiež si budete pripadať plnej energie a vaša pokožka bude doslova žiariť.

Ako si uľaviť? Hoci ovulačná fáza je zaliata slnkom, nepoľavujte v starostlivosti o svoje duševné zdravie a krásu. Aj naďalej dodržujte svoju kozmetickú rutinu a užívajte doplnky stravy, ako ste zvyknuté. Len tak dosiahnete udržateľné výsledky.

Inšpirujte sa v našom článku na blogu tipy, ako sa starať o pleť podľa jej typu a aktuálneho stavu.

 

4. fáza cyklu: Luteálna

Kedy začína a ako dlho trvá? Luteálna fáza začína paralelne s ovuláciou a trvá až do ďalšej menštruácie, čo je 12–16 dní v závislosti od dĺžky vášho menštruačného cyklu.

Čo sa deje v tele? Vaše telo je pripravené na spracovanie oplodneného vajíčka. Pokiaľ k oplodneniu nedošlo, dôjde k jeho vylúčeniu v ďalšom menštruačnom cykle.

Ako sú na tom hormóny? Prakticky okamžite po ovulácii dochádza k poklesu estrogénu a testosterónu. Naopak progesterón dosahuje svoj vrchol.

Čo vás môže potrápiť? Zatiaľ čo na začiatku luteálnej fázy sa budete cítiť ako bohyňa, koniec ovulácie okamžite pocítite. Potrápi vás obrovská únava a veľké chute na sladké. Zabrať vám dá aj vaša pleť, ktorá v tomto období produkuje nadbytok kožného mazu, čo môže viesť k vzniku akné.

Ako si uľaviť? Nesnažte sa byť aktívny príliš na silu a svojmu telu doprajte odpočinok, ktorý potrebuje. Zároveň sa ale pokúste neprepadať lenivosti. Pokiaľ sa na cvičení necítite, choďte na pravidelné prechádzky do prírody a nájdite si priestor pre meditáciu, ktorá vás udrží v psychickej pohode.

Ak sa vám objavia nejaké pupienky, nesiahajte na ne a nie jepte ich. V tomto období je vhodné nasadiť kozmetiku na akné, ktorá pleť vyčistí, upokojí, zhydratuje a zregeneruje. Ďalšie tipy, ako sa zbaviť akné, nájdete v samostatnom článku u nás na blogu.

 

Chcete sa cítiť komfortne v každej fáze mesiaca?

Teraz keď už ste spoznali jednotlivé fázy menštruačného cyklu, dokážete sa lepšie prispôsobiť ich prejavom a žiť s nimi v súlade. S tým vám pomôže aj VENIRA menštruácia, čo je prírodný doplnok stravy vyvinutý pre všetky ženy, ktoré sa chcú cítiť komfortne za každej situácie.

Každá kapsula obsahuje pivonku čínsku, drmek obyčajný, srdcovník obyčajný, smldinec chlpatý a alchemilka obyčajná. Jedná sa o prírodné aktívne látky, ktoré spoločne podporujú:

- zdravie žien

- (pred)menštruačný a menopauzálny komfort

- osvieženie tela

- normálne kognitívne funkcie

- normálna činnosť nervovej sústavy

- správnu činnosť kĺbov a svalov

- prirodzené trávenie 

 

Vzhľadom na to, že tento doplnok stravy funguje čisto na prírodnej báze, očakávaných výsledkov sa dočkáte pri dlhodobom užívaní. Prvé zmeny môžete zaznamenať už po štyroch až piatich týždňoch od začiatku užívania.

 

 

Našli ste v článku chybu?

Napíšte nám prosím na info@venira.sk a ihneď sa pustíme do opravy.

 

Späť do obchodu